Війна і стрес: вплив на шкіру та волосся

Фото: авторки

“У мене вийшло нашарування: на початку лютого 2022-го я перехворіла невідомо чим. І після того з волоссям щось почало коїтися. Дуже багато випадало не при розчісуванні, а при митті. Після початку великої війни волосся вже почало випадати шматками і не лише при митті. Розчесатися було неможливо – відразу після цього вилазив цілий жмут косей. Вся ванна у волоссі, вся квартира у волоссі. Від лютого і до листопада у мене не стало більше половини волосся. Хвіст, як пів мишачого…”

Так про події майже річної давнини згадує хмельничанка Алла (ім’я на прохання змінене). Ймовірно, можна було би поставитися до цього випадку як до приватного, якби не одне “але”: про поглиблення проблем з волоссям та шкірою повідомляють багато українців. Ми зібрали декілька таких історій для вас та звернулися за коментарями до медиків.

Підступний кортизол

У Хмельницькому обласному шкірно-венерологічному диспансері проаналізували статистику за попередній рік та дійшли висновку: кількість звернень у порівнянні із 2021-им збільшилася на 17%. За словами медичної директорки закладу Мар’яни Перепел, головна причина – стрес.

“Стрес упливає на шкіру насамперед. Волосся випадає, стає ламким. Відбувається зневоднення шкіри. Вона виглядає в’ялою, частіше з’являються зморшки. На фоні стресу загострюються хронічні дерматози”, – розповідає дерматологиня Мар’яна Перепел.

При надмірному хвилюванні в організмі людини наднирники виділяють гормон стресу кортизол. У випадку нетривалої дії він впливає на організм позитивно: регулює обмін речовин, рівень цукру в крові, кров’яний тиск, поліпшує пам’ять, знижує активність запальних процесів в організмі. Але коли дія гормону тривала, вплив має зворотній бік. Зокрема, і на зовнішність.

“Підвищується жирність шкіри. На тлі цього ми можемо бачити вугрову хворобу”, – пояснює Мар’яна Перепел.

Ніхто може не здогадуватися про ваш псоріаз

У хмельничанки Руслани (ім’я на прохання змінене) за декілька днів після повномасштабного російського вторгнення з’явилося висипання на ліктях.

“Після тижня без нормального сну та постійного стресу десь на початку березня відчула нав’язливий зуд. Шкіра на ліктях почервоніла і вкрилась лусочками. Це так проявив себе псоріаз. До того він не турбував мене багато років”, – згадує Руслана.

За словами Мар’яни Перепел, псоріаз досі вважається невиліковним захворюванням. Проте медики навчилися брати недугу під контроль.

“Під кожного пацієнта підбирають індивідуальний план лікування й обстежень. І якщо його дотримуватися, тільки лікар та пацієнт знатимуть про цю проблему, а оточення – ні”, – запевняє лікарка.

Під час тривоги заклад не працює

Наразі відбувається загальне загострення хронічних дерматозів: окрім псоріазу, атопічного дерматиту, екземи. І ці стани протікають набагато важче у порівнянні з тим, якими вони були раніше, відзначає Мар’яна Перепел. Лікарка пов’язує з тим, що тепер українці не звертаються за медичною допомогою при перших симптомах. Вони приходять до лікарів лише тоді, коли хвороба вже сильно допікає.

“Загострення пов’язано зі страхом звертатися до лікарів. Люди більше сидять по домівкам, намагаються менше виходити. У період повітряної тривоги ми, як і інші заклади, не приймаємо пацієнтів. А пацієнт, якщо один раз прийшов і прочекав повітряну тривогу, на наступний раз вже думає, чи піти знову”, – пояснює Мар’яна Перепел.

Як пояснює Алла, вона майже одразу зрозуміла, що випадіння волосся пов’язане з давньою ендокринологічною проблемою. За порадою сімейної лікарки вирішила здати аналізи на гормони. Проте зробити це безоплатно не змогла. Схоже, велика війна уплинула і на якість надання медпослуг.

“З першої поліклініки сказали йти в четверту, бо лише там, мовляв, є реактиви. В четвертій вистояла в черзі майже до закриття кабінета, і мені повідомили, що реактиви в них закінчилися. В платній клініці ще до лютого 2022-го це коштувало 4 тисячі гривень – це для мене великі кошти, – каже Алла.

Глибша проблема

Зв’язок випадіння волосся, як і ламкості нігтів, із ендокринологічними недугами – поширене явище, відзначають дерматологи. Лікування залежить від виду алопеції (облисіння).

“Наприклад, при дифузній алопеції (рівномірно по всій голові – ред.) на відновлення може піти три-чотири місяці. При андрогенній волосся більше випадає на скронях, і симптоми з часом можуть лише погіршуватися. У такому випадку волосся стає ще й тоншим”, – пояснює дерматологиня з Нетішина Оксана Дебопре.

На випадіння волосся, за словами Оксани Дебопре, упливає і вік. Після 40 років може йтися про преклімактеричні та клімактеричні зміни на тлі стресу.

В цей час в організмі жінки зменшується кількість жіночих статевих гормонів естрогенів і натомість збільшується кількість чоловічих статевих гормонів андрогенів.

Саме андрогени діють як агресор, і волосся не дозріває. Виростає і випадає, а стану спокою у нього немає”, – каже Оксана Дебопре.

Часто від випадіння волосся страждають жінки, які разом з дітьми виїхали за кордон. Дописи про це можна зустріти у спільнотах співвітчизників у Німеччині, Чехії та Польщі.

Скрін допису з групи “Українці в Катовіце”

“Коли жінки залишають вдома чоловіка, батьків, а самі з дітьми виїздять за кордон, то в них можуть відбуватися порушення менструального циклу на тлі стресової ситуації. Наслідки цих гормональних порушень і бачать дерматологи. Лікуватися самостійно немає сенсу, тому що можна лікувати не те, що потрібно. Деколи можна справитися вітамінами, а деколи на ситуацію потрібно дивитися набагато глибше”, – вважає Мар’яна Перепел.

Подібними повідомленнями рясніють і вітчизняні форуми. Найчастіше скаржаться саме жінки. Проте це не означає, що чоловіки потерпають від дерматологічних проблем менше. Навпаки, більшість звернень до Хмельницького обласного шкірно-венерологічного диспансеру саме від чоловіків.

“Ймовірно, так відбувається тому, що чоловіки не такі стресостійкі, як жінки. Також це пов’язано напряму з тим, що вони частіше підпадають під вплив шкідливих звичок – вживають алкоголь та курять. Ці речовини – тригери. Вони – не основна причина захворювань, але сприяють їхньому загостренню. Якщо пацієнт намагається дотримуватися здорового способу життя, то загострення короткотриваліші”, – пояснює Мар’яна Перепел.

До прикладу, Олександр (ім’я на прохання змінене) від весни 2022-ий року помітив на одній з рук загрубіння й незначне почервоніння шкіри.

“Там постійно утворюється кірка, яку я періодично здираю. І це місце на шкірі так і не загоїлося. До лікарів не звертаюся, оскільки не бачу тут аж такої проблеми. Просто дивно, бо таке зі мною вперше у житті “, – каже чоловік.

За словами Оксани Дебопре, такі симптоми можуть свідчити про гіперкератоз – потовщення рогового шару епідермісу. Проблема виникає не лише через внутрішні, а й через зовнішні чинники. Наприклад, у випадку інтенсивного і тривалого подразнення шкіри.

Людина може терти шкіру й навіть не помічати цього. Подразнюючи її, вона, ймовірно, намагається опанувати якісь свої емоції”, – каже Оксана Дебопре.

Самолікуванням можна нашкодити

Проблеми зі шкірою та волоссям багато хто намагається вирішити самотужки. Наприклад, Алла придбала вітаміни, дорогу доглядову косметику й використовувала власноруч приготовану маску за знайденим на форумі рецептом.

“Пробувала вичавлювати сік цибулі і змащувати шкіру голови. Від нього такий сморід! Ще один спосіб – нікотинова кислота, змішана з яйцем. Тому що якщо її без нічого на голову наносити, то можна обпектися. Зараз стало краще. Не знаю, що допомогло. Можливо, все у комплексі”, – відзначає хмельничанка Алла.

Руслані вдалося опанувати хвилювання без медикаментів чи косметичних засобів, за допомогою занять йогою. Принаймні, вже у квітні висип на ліктях зник, запевняє хмельничанка. Дієвість йоги для нормалізації емоційного стану підтверджує й Оксана Дебопре.

Людина сама мусить пройти цей шлях і сама це в собі здолати. З немедикаментозних методів ефективні антидепресанти. З’являється блиск в очах, шкіра стає не такою тьмяною. Такі препарати може призначити психіатр або невропатолог. Самостійно можна придбати препарати магнію чи фітопрепарати. Але серйозних проблем вони не вирішать”, – вважає Оксана Дебопре.

Водночас серед народних рецептів зустрічаються не лише сумнівні чи не дієві, а й відверто шкідливі.

Найшкідливіші рецепти – з використанням засобів, які сушать шкіру. Наприклад, дігтярне мило. Буває, що люди самі собі щось колять. Це досить поширено і небезпечно без розуміння причини. Волосся тоді може вилазити ще більше”, – переконує Оксана Дебопре.

Настільки ж шкідливими може бути і дії, які травмують шкіру тіла. Тоді замість “чарівного ефекту” можна здобути додаткові негаразди.

“Насамперед шкіру не можна травмувати. Часто звертаються пацієнти, які самостійно починають видавлювати собі прищики. Звісно, роблять це в нестерильних умовах. І потім ми бачимо приєднання інфекції, або поширення тих же вугрових висипань, вірусних бородавок, а також контагіозного молюска, який передається контактним шляхом. Окрім того, зараз дуже популярними стали кавові скраби, коли набирають каву в гущу і починають дерти собі шкіру. Але часто скрабувати теж не потрібно”, – застерігає Мар’яна Перепел.

Все свідчить про те, що негаразди зі шкірою та волоссям рідко можливо вирішити точково і лише косметичними засобами. Адже це лише зовнішні прояви інших проблем. Універсального рецепту позбавлення від дерматологічних проблем немає. Проте зазвичай поліпшити стан можна, з’ясувавши причину.

Світлана Русіна

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне