З’їли тушонку: на Хмельниччині троє людей потрапили до лікарні з ботулізмом

Фото: Суспільне

Пацієнтка з діагнозом ботулізм перебуває на лікуванні у Хмельницькій міській інфекційній лікарні. Вона одна з трьох пацієнтів, які потрапили до лікарні з таким діагнозом під час останнього випадку. Двоє з них уже одужали.

Про це Суспільному розповіла лікарка-інфекціоністка дорослого відділення №2 Хмельницької інфекційної лікарні Вікторія Бондар.

Усього на Хмельниччині, за даними державної установи «Хмельницький центру контролю та профілактики хвороб МОЗ», від початку року було зареєстровано чотири випадки ботулізму.

Олександра Лабунець, яка потрапила до інфекційної лікарні з симптомами отруєння, каже – наразі почувається краще.

«Вже не відчуваю тих симптомів, що були раніше. Було дуже складно, температура підскакувала майже до 39-40 градусів, була блювота… Але, ось, поставили лікарі на ноги. Одразу кричала, що не чіпайте, не чіпайте мене. Дуже боляче було», – розповідає дівчина.

Олександра Лабунець, яка потрапила до лікарні з діагнозом ботулізм, зізнається, що їй було дуже боляче. Суспільне

На сьогодні залишилася одна пацієнтка, яка перебуває у відділенні, каже лікарка-інфекціоністка дорослого відділення №2 Вікторія Бондар.

«Її стан наразі середньої важкості. Напередодні було всього зафіксовано три випадки ботулізму – у двох чоловіків і ця одна жінка. Двох пацієнтів ми уже благополучно виписали додому, в задовільному стані. А жінка поки залишається в нас, оскільки ще має скарги на самопочуття, є ще залишкові явища після перенесеного захворювання», – розповідає лікарка.

Лікарка-інфекціоністка Вікторія Бондар не радить їсти тушонки з м’яса та риби, ковбаси у вакуумних упаковках, у безпечності яких не впевнені. Суспільне

Отруєння, каже Вікторія Бондар, були пов’язані з вживанням м’ясної тушонки, яка була приготовлена в домашніх умовах.

«Це була остання банка з усієї партії, яку вживали вдома ці троє наших пацієнти. І в тій банці виявилася така бактерія, яка виділяє найсильніший токсин. Він викликає спочатку такі самі симптоми, як харчове отруєння – з’являються нудота, блювання, порушується зір, може бути діарея, далі воно переходить в закреп, м’язова слабкість сильна, починає двоїтися в очах, сухість в роті виникає, порушується ковтання», – пояснює лікарка-інфекціоністка.

Якщо пацієнти з такими симптомами, каже Вікторія Бондар, невчасно звернуться до лікарні, то можливий і летальний випадок. А ще вона рекомендує купувати консервовану продукцію від офіційних виробників, а не споживати ті продукти, в якості та безпечності яких не впевнені.

«Коли люди недостатньо правильно обробили те саме м’ясо, не помили рибу, коли обробляли і закривали ту тушонку, але термічно не обробили правильно даний продукт, можна заразитися ботулізмом. Тому бажано для того, щоб не захворіти, старатися не купувати ці консерви, ковбаси в вакуумах і тушонки, які продають на стихійних ринках. Потрібно купувати їх в магазинах, де продукція, яка виробляється на заводах, на яких дотримуються відповідних технологій», – радить Вікторія Бондар.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне