Замість прилавків – тротуари: як у Хмельницькому борються з вуличною торгівлею

Фото: Суспільне Хмельницький

40 адмінпротоколів склали цьогоріч за порушення правил благоустрою – здійснення несанкціонованої торгівлі у Хмельницькій територіальній громаді. Це приблизно стільки ж, скільки за аналогічний період минулого року.

Про це Суспільному розповів директор Хмельницького міського комунального підприємства «Муніципальна дружина» Роман Цимбалюк.

Одна із локацій стихійної торгівлі Хмельницького – біля зупинки «Філармонія». Тетяна там продає молоко та сир. Не йде на ринок, бо там треба платити за місце і перевірку продукції, каже жінка: «Де вийде, там стоїмо й продаємо».

Не на камеру продавці, що торгують біля філармонії, кажуть: не йдуть на ринок через те, що біля зупинки більше людей, і швидше можна продати продукцію.

На ринку «Ранковий», який поруч із філармонією, завжди є вільні місця для торгівлі: взимку – більше, влітку – менше, розповів заступник директора ринку Петро Лагбаєв. «Зараз ціни зрівняли: що з землі, що з прилавка – 10 гривень за торгівлю. На прилавках місць вистачає. Люди вважають, що продадуть швидше десь з тротуару, ніж поки прийдуть на ринок, знайдуть місце», – каже чоловік.

Продукція тваринного і рослинного походження, яка реалізується на агропродовольчих ринках, підлягає обов’язковій ветеринарно-санітарній експертизі. Як розповів завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №2, що на ринку «Ранковий», Петро Онофрійчук, така експертиза – платна.

«Наприклад, експертиза кроля коштує десять гривень. Експертиза однієї птиці коштує шість гривень. Перевірка молока – чотири гривні п’ятдесят копійок. Сир, сметана – по 11 гривень», – розповів Петро Онофрійчук.

За його словами, без висновку лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи контролери не повинні надавати торгове місце.

«З початку року на прилавки ринку не допущено 24 випадки печінки ехінококозної – це 72 кілограми. Також до реалізації було не допущено 100 кілограмів свинини, вісім випадків молочної продукції (сир, сметана) та овочі», – каже завідувач лабораторії.

Продукція, яка продається з тротуарів, не проходить жодних експертиз, каже начальниця управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Олександра Титарчук. За її словами, на агропродовольчих ринках області трапляється продукція неналежної якості, але її до продажу лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи не допускають.

«До прикладу, овочів та фруктів у нас не допущено за перше півріччя понад сім тонн через невідповідність органолептичних показників та перевищення залишків нітратів. Це цифра по всій області. Стосовно молока і молочної продукції – півтори тонни. Не допущено 18 туш м’яса – це трохи більше, як три тонни. Також не допущено більше тони субпродуктів через різні паразитарні захворювання тварин», – говорить Олександра Титарчук.

Як розповів директор Хмельницького міського комунального підприємства «Муніципальна дружина» Роман Цимбалюк, у місті є дев’ять локацій, де систематично проводиться стихійна торгівля. Туди постійно навідуються інспектори муніципальної дружини. З порушниками проводять профілактичні бесіди, просять перейти торгувати на ринки. При систематичних порушеннях, несанкціонованій торгівлі у великих масштабах складають протоколи.

Автор: Наталія Сідова

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне