Зимова сплячка на Хмельниччині: чи всі ведмеді реабілітаційного центру для хижаків заснули у своїх берлогах

Фото: Петро Кравцов

У сатанівському реабілітаційному центрі для хижаків, що на Хмельниччині, 97% ведмедів залягли у сплячку. Усього там перебуває 32 ведмеді: чотири гімалайських і 28 бурих. Через коливання температури деякі тварини прокидаються.

Про це розповів керівник екскурсійного підрозділу реабілітаційного центру для хижаків Петро Кравцов.

За його словами, ведмеді починають готуватись до сну перед початком зими, а з настанням морозів вони вже сплять.

“Гімалайські ведмеді наприкінці листопада почали облаштовувати барлоги до зимівлі, вони сплять міцно, їхніх слідів на снігу ще не помічали. Серед бурих є такі, що можуть два-три дні під час мінусової температури подрімати. Коли трохи потепліє, прокидаються на декілька годин, а на вечір, як мороз стає дужчий, знову заходять у свої лігва”, — каже Петро Кравцов.

Деякі ведмеді самостійно облаштовують свій барліг, а деяким — допомагають працівник центру.

“Ми викопуємо барлогу, робимо дерев’яне перекриття з колод дерев, застеляємо мохом, гіллям, засипаємо землею. Це виглядає як землянка. Тварини упорядковують собі простір, наносять листя, що слугує теплим матрацом. Якщо люди думають, що місце для сну ведмедя — це велике приміщення, наприклад, як погріб, то ні. Площа лігві приблизно метр на метр”, — пояснює Петро Кравцов.

З настанням холодів ведмедям змінюють раціон, додаючи курятину, яловичину і рибу, щоб вони набрали 15-20% жирової маси. Керівник екскурсійного підрозділу розповідає, якщо тварина прокинулася, то її не годують, щоб не збити режим.

“Під час зимівлі у ведмедя зменшується серцебиття, знижуються усі обмінні процеси, організм відпочиває. Коли тварина з певної причини вийшла зі сплячки, то ми її не підгодовуємо, щоб вона не звикала до приймання їжі, а поверталась у барлогу”, — зазначає Петро Кравцов.

Ведмеді у центр прибули з різних куточків України. У квітні 2022 року, каже Петро Кравцов, працівники центру евакуювали з Харкова під час обстрілів п’ять ведмедів, три бурих і два гімалайських.

“Ми побачили, що у листопаді три бурих ведмеді з Харкова починають активно підкопувати басейни, тому допомогли їм зробити лігва. Кожному ведмедю вирили індивідуальну “кімнату”. Але вони усі разом залягли у сплячку в “однокімнатній квартирі”, певно, їм так тепліше”, — розповідає керівник екскурсійного підрозділу.

Зі слів Петра Кравцова, бурі ведмеді прокидаються на початку березня, а гімалайські — на 20 днів пізніше.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне