Депутати, працівники і підрядники: хто фінансує партії Хмельницької міськради

Депутати, працівники і підрядники: хто фінансує партії Хмельницької міськради
Фото: zhar.org.ua

Вже п’ять років українські політичні партії живуть за новими правилами. Щось чули про це, але не пригадуєте? Коротко нагадаємо. В Україні діє Закон, за яким всі без виключення політичні сили повинні показувати від кого і скільки коштів отримали і на що їх витратили. Всі ці дані – відкриті і доступні буквально кожному, партійні звіти регулярно публікуються на сайті Нацагентства з питань запобігання корупції. Для чого це потрібно? Щоб розірвати нарешті звичний для українських реалій ланцюжок “олігархи – кеш – партії” і зробити процес фінансування політсил прозорішим. Чи став він таким? Однозначно. Чи продовжують партії свої спроби “накачати” рахунки грошима невідомого походження? Теж так. Але тепер ми принаймні ці намагання можемо відслідковувати і показувати.

Ми проаналізували всі наявні звіти політичних партій, які представлені у Хмельницькій міськраді, за 2020-й та 9 місяців 2021-го. І визначили ключових спонсорів політсил. Серед них – не лише бізнес, працівники партій, обранці та їхні родичі, а й улюблені підрядники місцевої влади, які з року в рік сидять на міських  тендерах. Потужних будівельних тендерах.

«Слуги народу» на Гагаріна

У міській раді “Слуги народу” не представлені більшістю – лише чотирма депутатами. Партійний осередок в області та місті функціонує ще з парламентських виборів. Офіційно тут працювала лише одна особа, а гроші на рахунку осередку з’явилися лише в 3 кварталі 2020 року – напередодні місцевих виборів.

Фінансували в цей період партію виключно фізичні особи і загалом скинулись вони на 1,64 мільйона гривень. Хто ці люди?

Роман Ужва, депутат Хмельницької міської ради, передав партії 307,5 тисяч гривень у вересні 2020 року. Це значна частина його річного заробітку. У своїй декларації Ужва вказав, що заробив приблизно 2,35 мільйони гривень, займаючись підприємницькою діяльністю. Ще 1,55 мільйони гривень заробила його дружина.

Чим саме займається депутат? В його декларації вказана торгова марка IMREV (ImRev (Internet Marketing REVolution) – це digital-агентство, яке займається рекламою та SEO оптимізацією.

Ми спробували з’ясувати – чи справді депутат особисто передав політсилі чверть свого доходу.

“Я в партії за ідею! Мій ентузіазм заключається в тому, що я вірю в цю політичну силу, я бачу, як змінюється країна, і це мій внесок в розвиток країни”, – переконує у телефонній розмові депутат Роман Ужва.

За словами депутата, кошти використовувалися на передвиборну агітацію по всій області. Цікаво, що Ужва в звітах фігурує не лише як людина, яка гроші на політику жертвувала, а і як людина, яка на цій же політиці гроші заробляла. Під час парламентських виборів Ужва як фізична особа-підприємець надавав послуги з передвиборної агітації для кандидатки Марини Потапової – на 12,5 тисяч гривень, рекламні послуги в інтернеті (передвиборна агітація) для Оксани Бочкарьової – на 42,5 тисяч гривень, рекламні послуги в інтернеті (передвиборна агітація) – на 38,5 тисяч – для кандидата Олексія Жмеринецького і ще рекламні послуги – на 42,5 тисяч гривень – для кандидатки Олени Копанчук. Такий собі колообіг політичних коштів.

Ще одним спонсором «Слуг народу» на Хмельниччині був Володимир Копанчук –  чоловік нардепки Олени Копанчук. 21 вересня 2020 року він перерахував обласному осередку 375 тисяч гривень двома платежами. Це більше третини його річного заробітку у 988 тисяч гривень. Сама ж депутатка в минулому році задекларувала трішки більше як 42 тисячі гривень зарплатні, 16 тисяч гривень доходу від оренди, 388 гривень процентів та майже 46 тисяч страхових виплат. Тобто, виходить, що родина віддала суттєву частину свого річного заробітку на партію.

Копанчук намагався стати депутатом Хмельницької обласної ради, але спроба була марною.

Скріншот із сайту ЧЕСНО

“Так, я вносив такі кошти, тому що балотувався в Хмельницьку обласну раду, потрібно було проводити передвиборну кампанію. – Ці всі кошти були використані виключно на вашу передвиборну кампанію? – Ні, не тільки. Там ж ще йшли в районні ради, треба було їх підтримати”, – пояснив Володимир Копанчук.

Один внесок зробив в минулому помічник нардепки Олени Копанчук на платній основі Микола Моцний. Він віддав партії у вересні 2020 року 350 тисяч гривень. Сам же в минулому році отримав дохід у розмірі 1,24 мільйона гривень. Цікаво, що його зарплатня як помічника нардепки склала 280 тисяч. Виходить, що на політику чоловік пожертвував більше, ніж на ній заробив. Моцний свого часу також балотувався до Хмельницької обласної ради від “Слуг народу”.

Скріншот протоколу виборчої комісії

Вибори взагалі дорога штука, я вам скажу. Ці кошти йшли не лише на мою передвиборчу кампанію, там команда була наша. Я працював там безпосередньо з народним депутатом і округ у нас великий. І було прийнято рішення вкласти таку суму. Ви ж знаєте, як відбувались вибори? Не можна було фінансувати тільки свою кампанію як раніше. Якщо не буде результату в команди, не буде результата в тебе”, – пояснив Микола Моцний.

Ще один донор “слуг” – Сергій Вавринчук. Екс-директор департаменту екології Хмельницької ОДА віддав партії 350 тисяч гривень. Сам також балотувався в депутати Хмельницької обласної ради та паралельно до Хмельницької районної ради, де і був обраний депутатом. Дохід Вавринчука в минулому році склав трішки більше мільйона гривень.

Скріншот протоколу виборчої комісії

Сконтактувати із Сергієм Вавринчуком не вдалось. За одним із номерів відповіла жінка, яка представилась працівницею бухгалтерської фірми. Під час розмови вона уточнювала у невідомого чоловіка: “ну що давати трубочку, будете говорити?”. На прощання запевнила, що вона передасть йому інформацію і він перетелефонує. Звісно, цього не сталось.

260 тисяч гривень підкинув на партію і Олександр Кравцов. Він теж балотувався від “слуг” до Хмельницької обласної ради. Загалом для “зелених” він  не чужий. Так у 2019 році був спостерігачем на президентських виборах від ГО “Сильне місто”. Серед засновників цієї організації нардеп від слуг Сергій Мандзій. Діяльність Олександра Кравцова пов’язана із авіакомпаніями. Так, він є директором ТОВ “Регіональна авіакомпанія “Універсал-Авіа”. Ще раніше керував ПАТ “Хмельницьке авіаційне підприємство “Поділля-авіа”. Останнє з 2012 року оголошене банкрутом.

За 4 квартал 2020 року та 9 місяців цього року звітності політичної партії на сайті НАЗК немає. Це можна пояснити рішенням Верховної Ради, за яким політичним партіям дозволено не подавати фінзвітність під час карантину.

Цікаво, що фінансування “Слуги народу” на Хмельниччині дуже дисонує з фінансуванням центрального осередку партії в той же період, яке було значним і складалося з десятків внесків нібито від простих і ніяк не пов’язаних з політикою людей, що створювало картинку “всенародної любові і підтримки”. На місцях же ця “підтримка” звелася до кількох платежів від пов’язаних з партією осіб, що, найімовірніше, і демонструє реальний стан справ – партію готові утримувати тільки зацікавлені в ній люди. Особливо коли ці люди зацікавлені в отриманні мандату.

“Монобільшість” мера 

Найбільше депутатів до міської ради – аж 26 – завела партія “Команда Симчишина”. “Чесно” вже аналізували найбільших спонсорів цієї політсили, ми ж зосередимося на тих, про кого колеги не згадали.

Перші кошти на рахунках організації почали з’являтися напередодні виборів – це внески від фізичних та юридичних осіб загалом на 477,8 тисяч гривень. Всього за рік партія зібрала понад мільйон гривень пожертв (576,5 тисяч гривень у 4 кварталі 2020 року). Цікаво, що в своєму річному звіті партія розповіла лише про кошти, не згадавши про наявність офісу, який втім працював у середмісті – у скандальній прибудові, питання якої зависло в судах (більше про це читайте тут).

Хто підтримував партію? Наприклад ТОВ “Металсервіс” пожертвувало 50 тисяч гривень. Фірма належить Олені Болотніковій – депутатці Хмельницької райради від “Команди Симчишина” та її колишній свекрусі Неонілі Болотніковій (колишній чоловік Олени – Сергій Болотніков – теж депутат Хмельницької міської ради, зайшов від мерської політсили та очолив депутатську “земельну комісію”).

Скидалася на партію не лише сім’я Болотнікових. Дрібні суми регулярно підкидали й інші наближені до партії люди. Наприклад, депутат облради з порожніми деклараціями Віктор Бурлик вніс 4,5 тисяч гривень. Пояснити, звідки він взяв ці кошти і чи дійсно фінансував партію депутат пообіцяв особисто при зустрічі. Щоправда, до публікації матеріалу зустрітись із журналістами так і не зміг. Внесок зробила і депутатка міськради Анастасія Ярова – пожертвувала 2,8 тисяч гривень.

Тричі гроші на потреби партії підкидав і Олег Яницький. Сумарно депутат міськради, а за сумісництвом ще й очільник однойменної громадської організації, перерахував партії 11 тисяч гривень. Водночас з грудня минулого року він отримав 17 договорів з мерією на постачання продуктів: вода, печиво, цукерки, сік, новорічні подарунки на понад 102 тисячі гривень. Скидається на вигідну співпрацю. Цікаво, що сам Яницький у своїх діях не вбачає жодного конфлікту інтересів.

Решту дрібних спонсорів ми зібрали в табличці.

Бізнесмени Норайр Месропян та Грант Карапетян підтримали політсилу на 20 та 50 тисяч гривень відповідно. Виходить, що силами своїх же депутатів партії вдалося зібрати більше півмільйона гривень. Але це не все, про що ми хотіли розказати. Бо “Команду Симчишина” підтримали не лише свої ж депутати та кандидати. Досить комфортно з цією політичною силою почуває себе і бізнес – як великий, так і середній. І внески від цього бізнесу на рахунки мерської партії викликають питання.

Карапетян є бенефіціаром цілого ряду компаній, а також зареєстрований як ФОП. І компанії, і ФОП є незмінними підрядниками Хмельницької міськради, її структурних підрозділів і комунальних підприємств з 2016 року. Так, одна з компаній Карапетяна – “Гранд Дорбуд” – має на своєму рахунку 76 контрактів з управлінням комунальної інфраструктури на 70 мільйонів гривень. Загалом же структури Карапетяна отримали замовлень на понад 84 мільйони гривень.

Норайр Месропян є директором фірми “Араме”. Вона має загалом 54 угод з управлінням комунальної інфраструктури на понад 77,6 мільйонів гривень.

“Я не пам’ятаю, що я робив вчора. Я не знаю, про що ви говорите, не пригадую ніякі внески. Я хочу сказати, що це єдині люди в області, які щось роблять”, – зазначив Норайр Месропян

Бізнесмени, які отримують десятки мільйонів гривень від міської влади, підтримують цю ж міську владу на партійному рівні. І тут вже питання не в перерахованих на рахунки політсили коштів. А в тому, що це скидається на конфлікт інтересів.  Не дарма ж Закон забороняє робити внески особам і компаніям, з якими підписано договори про закупівлю робіт, товарів і послуг на певні суми. І це логічно, адже для отримання більших замовлень від влади підприємці радо візьмуться фінансувати цю владу. Під дію цієї норми потрапляють угоди, які Грант КАРАПЕТЯН як ФОП уклав з листопада 2019 року по листопад 2020 року. Їхня загальна сума склала 3,9 мільйона гривень. Серед тих, хто в цей період активно користувався його послугами Наркевицька та Давидківецька селищні ради. Остання, між іншим, увійшла у склад Хмельницької територіальної громади.

Але є нюанс. Якщо договори підписані з компанією, а внески робить її власник чи керівник – то все законно. Хоча суть від цього аж ніяк не змінюється. Це явно той випадок, коли закон не працює в повну силу. А шкода.

Отримати коментар Гранта Карапетяна до публікації матеріалу  так і не вдалось.

“За майбутнє”

Навколоолігархічна політсила всі свої фінансові питання “зав’язала” на декількох людях. Офіс партії, що знаходиться в середмісті, належить “Аграрній компанії-2004”, яка, в свою чергу, входить в сферу впливу нардепа Сергія Лабазюка. Парламентар очолює обласну партійну організацію та входить в однойменну депутатську групу. Його дружина – Віолета Лабазюк – координує в області жіночий рух “За майбутнє” і очолює Хмельницьку обласну раду.

Подружжя Лабазюків, а точніше підприємства, які входять в орбіту їхнього впливу, і стали найбільшими донорами партії, завівши на її рахунки аж 10,5 мільйонів гривень. 

Ще 120 тисяч підкинули підприємства, пов’язані з “вічним” депутатом Хмельницької обласної ради Артуром Фрідманом. Сам же обранець вніс на рахунки політсили ще 50 тисяч.

Серед фізичних осіб, які скинулись на партію, а точніше на вибори, були також депутати обласної ради Іван Гладуняк (147,1 тисяч гривень), Андрій Кланца (60,3 тисячі гривень), Віталій Коліщак (33,8 тисяч гривень). Тобто всі ті, хто і балотувався від цієї політсили.

Загалом на сайті НАЗК вдалось знайти лише один звіт партії за перший квартал 2020 року з прочерками та нулями, ще один – за 4 квартал – знайшовся на сайті партії.

С-стабільність

Повноцінно проаналізувати стан справ у хмельницькій міській організації “Батьківщина” по суті нереально, бо нині в загальному доступі можна знайти лише звіт за 1 квартал 2020 року. В ньому лише приміщення в Хмельницькому і оплата за телекомунікаційні послуги та електроенергію.

Скріншот звіту ВО «Батьківщина» за 1 квартал 2020 року

Те саме стосується і “Європейської солідарності”, останній звіт якої датований тим же 1 кварталом 2020-го. Тоді обласний осередок жив на кошти, перераховані центральним апаратом партії. Це бюджетні гроші, які партія отримує за законом. В звіті знайшлася й інформація про декілька внесків на рахунки “ЄС”. Вони надійшли від голови однойменної фракції у Нетішинській міськраді Олександра Степанюка. Працює чоловік заступником голови правління Хмельницької атомної електростанції і загалом на потреби партії він перерахував 6,6 тисяч гривень.

В самому обласному осередку кажуть, що використовують можливість не подавати звіти на період карантину. Що ж, цілком очікувано.

Який висновок можна зробити з цієї історії? Українські політичні сили досі не готові до відкритості, прозорості і “гри за правилами” в питаннях фінансування. Різкі “стрибки” пожертв від фізичних та юридичних осіб перед кожними черговими виборами і такі ж різкі “падіння” одразу після їх закінчення свідчать про штучність процесу. А хоча й законне, але ігнорування подачі регулярних фінансових звітів свідчить про небажання політичних сил, які регулярно заявляють про відкритість і близькість до простих українців, ділитися з цими самими простими українцями своїми фінансовими секретами. Правильно, навіщо вам знати, від кого отримує і на що витрачає партія, яка нібито працює в ваших же інтересах, гроші? Просто голосуйте.

Альона Береза та Марія Турчина

Матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.

Вперше опубліковано на сайті ГО “Жіночий Антикорупційний Рух

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне