Два мільйони на сенсорні кіоски у Хмельницькому компанія з російськими зв’язками розіграла з підлеглим 

Фото: khm.gov.ua

Хмельницький однозначно не туристичне місто. Навіть тутешні жителі не одразу зможуть порадити, які місця варто відвідати в їхньому рідному населеному пункті. Цю ситуацію взялись виправляти в комунальній установі Хмельницької міськради «Агенція розвитку міста» за бюджетні гроші. Та під час реалізації цієї ідеї одразу щось пішло не так: то державні кошти не надходили, то гривні вже є, але працівники некоректно внесли відомості в електронну систему.

А вишенька на торті –  «технічна» конкуренція учасників закупівлі. Понад два мільйони бюджетних гривень розігрували фірма та… її працівник. 

Багатостраждальний проєкт

У лютому 2018 року проєкт «Створення інноваційних об’єктів туристичної інфраструктури Хмельницького регіону із туристично-логістичним центром в місті Хмельницькому» переміг у конкурсі Мінрегіону. За майже 10 мільйонів гривень мали закупити сенсорні інформаційні кіоски, розробити інтернет-портал, провести навчання та підвищення кваліфікації кадрів у сфері туристичної інфраструктури Хмельницького регіону тощо. На це все з державної скарбниці виділили – 9,4 мільйона гривень, а з міської – 500 тисяч гривень.

Реалізацію проєкту фактично розпочали майже через два роки. Придбати кіоски вдалось лише із другої спроби. Першу закупівлю скасували. Аудитори виявили порушення законодавства – сума оголошеної закупівлі не відповідала річному плану закупівель.

 «Коли ми оголосили тендер, то паралельно почали роботу з аналізом їхнього програмного забезпечення. Воно нам не підходить. У них дуже примітивне програмне забезпечення. Воно обмежує функціонал цих сенсорних кіосків, тому ми і хотіли внести зміни», – зазначив голова тендерного комітету, заступник директора комунальної установи «Агенція розвитку Хмельницького» Юрій Решетніков.

І ось друга спроба була більш вдалою. Тільки от агенція у тендерній документації фактично нічого не вимагала від учасників. Їм потрібно було надати лише довідку про наявність аналогічних договорів, укладених та виконаних у 2018-2019 роках. Таких угод мало бути не менше двох. Нічого більше замовника чомусь не цікавило.

В комунальній установі такий спрощений підхід пояснюють так:

«Ми сподівались, що на тендер зможуть прийти усі, хто працює на цьому ринку. Нам телефонувало щонайменше п’ять учасників, які готові були запропонувати готові китайські аналоги. Тож те, що у результаті виявилось лише двоє учасників нас дещо здивувало», – коментує голова тендерного комітету Юрій Решетніков.

Здивувало це й експертів, адже, як правило Замовник вимагає від учасника більше документів для того аби розуміти, що купує якісний товар.

«Зазвичай Замовники, коли купують обладнання, вимагають сертифікати, свідоцтва, ліцензії тощо. В даному тендері такої вимоги немає, що наводить на думку, що Замовник був впевнений у якості товару», – коментує юристка Громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак.

Технічний тендер

 Трохи більше двох бюджетних мільйонів між собою розіграли тільки два учасники: ТОВ «Тач Системз» та ФОП Андрущенко Олег Ігорович. Документи вони подали в один день із різницею у півтори години.

«Якщо подивитись властивості документів вказаних учасників, то видно, що сканкопії виготовлені на одному пристрої Canon в один день. Крім того, обидва учасники назвали документ щодо технічних вимог предмета закупівлі “Технічні специфікації” у множині. Більше того, з цих документів видно, що учасники продають однакове обладнання», – зазначає юристка Громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак.

Під час самого аукціону обидва учасники зробили лише по одному кроку в сторону пониження. У підсумку виграло ТОВ «Тач Системз». 

Скріншот закупівлі із аукціону

На те, що учасники тендеру між собою пов’язані та мали всі ознаки змови, вказують й експерти.

«Таким чином, спільна участь в торгах, поведінка під час аукціонів, наявність спільних ознак в оформленні документів пропозиції, виготовлення копій документів на одному пристрої наводить на думку про домовленість вказаних учасників для участі у торгах. Такі узгоджені дії є заборониними, адже можуть спотворювати результати торгів», – підсумовує юристка Громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак.

Бенефіціаром «Тач Системз» є Олег Міщенчук. Його конкурент Олег Андрущенко окрім того, що є фізособою-підприємцем, працює начальником виробничого відділу в компанії «Сенсорні системи України» і фігурує він в ній щонайменше з 2017 року. Компанії різні, “зрада” відміняється? Аж ніяк.

 ТОВ «Тач Системз» заснована у травні 2019 року. І вже на перший свій тендер фірма вийшла через місяць після заснування. За цей час новостворена компанія встигла укласти 20 контрактів на майже 5 мільйонів бюджетних гривень. Ця компанія не єдиний бізнес киянина Олега Міщенчука. Він також володіє половиною статутного капіталу… «Сенсорних систем України». Тієї самої компанії, де працює Андрущенко.

Це означає, що по суті на тендер виходили працедавець і працівник. Чи може йти мова про прозорий конкурс за таких умов? Звісно, що ні.

За менш, ніж півроку ТОВ «Тач Системз» загалом виходило на конкурентні закупівлі лише тричі. І двічі за бюджетні кошти змагалось з “підлеглим” Олегом Андрущенко. Ще 18 разів він конкурував “Сенсорними системами”.

Результат передбачити нескладно. З 20 спроб отримати державний підряд Андрущенку вдалось зробити рівно нуль разів. 

Двічі ми телефонували до цих фірм аби поспілкуватись із Олегом Андрущенко щодо його підприємницької діяльності та щоб розпитати про інформаційні сенсорні кіоски, їхні характеристики та походження. Однак, на робочому місці ми так його і не застали.

Пояснити ситуацію міг Олег Міщенчук. Але поговорити і з ним нам так і не вдалось. Він відповів лише на один дзвінок, повідомив, що зайнятий і більше не реагував на дзвінки.

Гра в одні ворота

Як виявилось, комунальна установа «Агенція розвитку Хмельницького» перед оголошенням тендеру спілкувалась і з ТОВ «Сенсорні системи України», і з ТОВ «Тач Системз».

«Як тільки наш проєкт виграв, Сенсорні системи одразу почали телефонувати. Цікавились, коли тендер. Потім у нас була презентація від «Тач Системз». Нас цікавило, чи зможуть наші розробники через рік забезпечити підтримку програмного забезпечення. У результаті дійшли висновку, що програму з більш потужним функціоналом дешевше розробити самостійно», – розповідає Юрій Решетніков.

За словами представників агенції, презентацію робила тільки одна фірма, яка у підсумку і виграла тендер, інших потенційних учасників ринку вони презентуватись і не запрошували.

Російські зв’язки переможця

Ми вже згадували, що засновник ТОВ «Тач Системз» Олег Міщенчук володіє частиною статутного капіталу, а також керує ще однією фірмою – ТОВ «Сенсорні системи України». Його бізнес-партнером є росіянин Ігор Меркулов. У Російській Федерації останній активно веде свою аналогічну підприємницьку діяльність. Зокрема, він є засновником ТОВ «Кіоски.ру», ТОВ «Сенсорні системи». Ці два підприємства часто беруть участь у державних закупівлях на території Росії. Постачають програмне забезпечення та інформаційні кіоски/панелі/екрани. Зокрема, постачали сенсорні кіоски типу «Корсар» та програмне забезпечення «ТачІнформ» для «Електронна школа» та «Туристичний навігатор по місту Кіріші».

Аналогічні пропозиції знаходимо і на сайті ТОВ «Сенсорні системи України». Остання фірма на сьогодні досить активно взялась за постачання програмного забезпечення для потреб «Нової Української школи».

Авторські та суміжні права на програмне забезпечення «ТачІнформ» в Україні були зареєстровані 15 квітня 2019 року на знайомого вже нам Олега Міщенчука.

Програмне забезпечення із аналогічною назвою було запатентоване й у Російській Федерації, але на декілька років раніше – 20 лютого 2015 року. Автором зазначений Олексій Маркаров, а власником прав – ТОВ «Кіоски.ру». Засновником цієї компанії є росіянин Ігор Меркулов.

Тож вже зовсім скоро на вулицях Хмельницького мають з’явитись сучасні сенсорні інформаційні кіоски не зовсім відомого походження. Адже на сайті американського виробника сенсорних екранів знайти аналогічні кіоски так і не вдалось. Зокрема, офіційним дистриб’ютором екранів Elo Touch на території України є ТОВ «Персональні рішення». Ця фірма працює на ринку з 2008 року. Водночас офіційним дистриб’ютором екранів Elo Touch на території Російської Федерації є ТОВ «Сенсорні системи», яку заснував Ігор Меркулов.

Варто зазначити, що на сайті американського виробника зазначається зовсім інше програмне забезпечення, яке йде у комплекті до цих екранів.

Також нам не вдалось отримати офіційні документи на товар у хмельницькій комунальній установі – нам надали лише опис сенсорного кіоску на білому аркуші паперу.

Однак поки тішить єдине. Бажання зекономити бюджетні гривні та закупити більш якісне програмне забезпечення змусило Агенцію розвитку Хмельницького відмовитись від програмного забезпечення сумнівного походження.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне