Гаражі на продаж від «само» депутата

Гаражі будують фактично на прибудинковій території
Фото: newskm,net

Історія не нова. І не нова вона для Хмельницької міської ради. Адже десь ще в коридорах відчутний подих суперфіцію, за допомогою якого забудовники-депутати та близькі до них забудовники, отримували безкоштовно земельні ділянки під багатоквартирну забудову із грифом «соціальне житло». Тобто декілька квартир мали б бути передані структурним підрозділам чи комунальним підприємствам міськради. І тут ще одна новація – надання поза конкурсом земельної ділянки в оренду об’єднанню автолюбителів, яке в свою чергу за таку ж вартість передає цю земельну ділянку в суборенду. Але все по черзі…

Гаражний масив на прибудинковій території

В 2018 році в стінах міськради піднялося питання виділення земельної ділянки під будівництво гаражів. Ще минулого літа депутатський корпус Хмельницької міськради проголосував за надання дозволу на розробку проектів землеустрою об’єднанню автолюбителів «Кордон» Академії прикордонних військ України щодо земельної ділянки по вул. Прибузька, 34/1. А вже на початку жовтня 2018 року цей проект землеустрою було затверджено та надано земельну ділянку в оренду на 3 року для будівництва і обслуговування гаражів. Фінішним акордом стало надання дозволу Кордону на укладення договору суборенди із ТОВ «Тріобуд». З цього моменту і розпочались фактичні роботи на об’єкті.

Фото авторок

Жителі будинку 34 на вул. Прибузькій зовсім не зраділи такому сусідству.

«Це була зелена зона нашої прибудинкової території. Там дерева були, маленький садок. Тепер маємо пилюку та грюкіт під вікнами», – обурюється одна із мешканок будинку. Жінку підтримує її сусідка, яка додає вже дещо більше деталей в цю історію: «Вони далі хочуть продовжити лінію. Там наступним будинкам взагалі будуть ці гаражі під балконами. Бачите, вже дерева позрізали і блоки навезли. Якщо вони продовжать будівництво, то у людей не буде навіть і того клаптика двору, що вони зараз мають».

Фото авторок

Будівництво завдає клопотів і частині користувачів гаражів ОА «Кордон»: «Там зараз все перериють і я не зможу виїхати з гаража, за який сплачую кошти. І це попри те, що ніхто не запитував учасників гаражного кооперативу, чи не заперечують вони щодо будівництва. Не було зборів і немає жодних протоколів про цю зустріч».

Фото авторок

Інша жінка, сім’я якої орендує гараж в цьому кооперативі, наголошує на тому, що проїзд у новозведених гаражах не розрахований на великі машини. Як запевняє користувачка, автівка довжиною 4 метра 30 сантиметрів вже не зможе розвернутись і виїхати з гаража.

«Раніше ця частина земельної ділянки належала ОА «Кордон» на праві постійного користування. Але акт на землю мали ще старого зразка без кадастрового номера. То люди іноді звертались до міської ради і отримували там ділянку під будівництво індивідуального гаража. Не було кадастрового номера, то міська рада створила цю земельну ділянку і надала її депутату, який дуже добре лобіює це питання», – констатують жителі будинку.

Однак голова правління ОА «Кордон» Сергій Задерей телефоном нам повідомив, що жодного відношення до нового будівництва об’єднання не має, і всім займався забудовник: отриманням земельної ділянки, оформлення документів на будівництво тощо.

Депутатська активність на комісіях

І що цікаво – передача земельної ділянки в суборенду ТОВ «Тріобуд» під будівництво гаражів у першочерговому проекті рішення не значилась. Цей пункт з голосу запропонував внести один із депутатів Хмельницької міськради Юрій Вавринюк, що прослідковується у протоколі засідання профільної депкомісії.

Також при розмові із директором департаменту архітектури, містобудування та земельних відносин, Олександр Чорнієвич нам підтвердив, що ця земельна ділянка формувалась спеціально під будівництво гаражів:

«Ви ж бачите нашу практику,  ми розширюємо межі гаражних кооперативів. Так у нас було звернення і ми у центрі розширювали гаражний кооператив і давали ділянки учасникам АТО. Так і в цьому випадку до нас звернувся гаражний кооператив для розширення меж. Я не памятаю, щоб у цьому випадку була соціальна складова, точніше мені невідома інформація, що там будуть виділяти гаражі за пільговими цінами для соціально-незахищених верств населення чи учасників АТО. Цю ділянку ми сформували з нуля, вона прилягає до вже існуючого гаражного кооперативу, і виїзд має бути у сам гаражний масив. Це рішення прийняла Хмельницька міська рада, навіть якщо я і мав свою позицію, але це вже не має значення».

Однак, нам також став цікавим сам підхід до розгляду зазначених вище рішень Хмельницької міськради, точніше пунктів у рішеннях, де мова йде про будівництво гаражів. І тут нам у допомогу стали протоколи засідання постійної комісії з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища. Вони ж реально прояснили всю ситуацію – як ми вже говорили про грудневе рішення, то його ініціатором став депутат Юрій Вавринюк. Так от у перших двох випадках ситуація не була відмінна – пункти у проект рішення вносились кожного разу саме за пропозиціями цього депутата тричі – в червні, вересні та листопаді.

Скріншот протоколу «земельної» комісії від 20.09.2018 р. № 68

Ми звичайно ж звернулись до самого депутата з метою отримати пояснення щодо цих його ініціатив.

«До мене звернулись люди з гаражного масиву. Гаражний масив «Кордон» знайшов інвестора. Наскільки я знаю, там дорога обсипалась туди вниз, вони просили міську владу прибрати, тому що там на цих горбах шприци валялись, минулий раз вони машину шприців вивезли. Вони знайшли інвестора, який побудує їм гаражі, та й все. У них ці гаражі були в планах давно, але вони довго не могли знайти інвестора, там дуже збиткове будівництво. То там потрібно подякувати цьому підприємцю, що він вкладає такі гроші. Вони хотіли опорну стінку робити, вона мільйони гривень коштує, вони б не потягнули це, і місто не потягнуло це. Жодних бізнесових зв’язків з ТОВ «Тріобуд» у мене немає», – прокоментував свою активність депутат Хмельницької міської ради Юрій Вавринюк.

Привілеї для невідомого інвестора

Попри запевнення депутата, що він не має жодних інтересів у цьому будівництві, можна простежити неймовірну швидкість у вирішенні усіх паперових питань.

За земельну ділянку площею 4 635 м2 ТОВ «Тріобуд»  буде сплачувати стільки, скільки мав би сплачувати і ОА «Кордон» – 114 880 грн на рік. Тобто під час передачі ділянки в суборенду під будівництво комерційних гаражів об’єднання не змінювало ціну.

Майже півгектара у спальному районі Хмельницького ТОВ «Тріобуд» отримав в суборенду на 2 роки і 10 місяців. За цей час забудовник має звести 86 гаржів.

Також нам вдалось отримати від Державної архітектурно-будівельної інспекції скан-копії повідомлень про початок виконання будівельних робіт щодо об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1) від 26.02.2019 року та від 06.03.2019 року. У першому повідомленні мова йде про будівництво гаражів 2-ої черги загальною кількість 33 гаражі на загальну площу – 1 037,0 кв.м та кошторисною вартість 890,0 тис.грн. У другому повідомленні мова йде про будівництво гаражів 3-ої черги загальною кількість 20 гаражі на загальну площу – 856,6 кв.м та кошторисною вартість 606,0 тис.грн. На будівництво першої черги документів ми не отримали, що є досить дивним, адже копію повідомлення про початок будівництва першої черги ТОВ «Тріобуд» в особі директора Олександра Радіонова подавав до Управління ЖКГ,. коли звертався за дозволом на знесення зелених насаджень.

Тобто юридична особа, яка отримала в суборенду земельну ділянку поза конкурентними засадами здійснюватиме будівництво індивідуальних гаражів саме для продажу. Це підтверджують численні оголошення на сайті продажу нерухомості, де зазначена вартість продажу одного гаража із підвалом у розмірі 8 500 доларів США. Також ми поспілкувались із представником сторони, що здійснює реалізацію гаражів, за вказаним телефоном і дізналися, що готовий гараж можна придбати за 9 000 доларів США.

Скріншот із сайту ДОМ.РІА

«Поки будується перша черга – там буде 33 гаражі. Там вільних 10 гаражів наразі їхня вартість 9 000 доларів США. Ще планується дві черги по 33 гаражі. Одна з них буде без підвальних приміщень і відповідно ціна буде 8 500 доларів США», – зазначив продавець-консультант.

Тобто при реалізації усіх гаражів юридична особа щонайменше отримає більше 730 тисяч доларів США. І це вже має вигляд як використання земельної ділянки для ведення підприємницької діяльності з метою отримання прибутку.

У цьому випадку наявні серйозні порушення вимоги статті 134 Земельного кодексу України щодо обов’язковості продажу земельних ділянок державної чи комунальної власності або прав на них на конкурентних засадах (земельних торгах). У частині 2 цієї статті визначений виключний перелік випадків, коли земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них не підлягають продажу на конкурентних засадах (земельних торгах). У цьому переліку не передбачений випадок будівництва індивідуальних гаражів юридичною особою з подальшим продажем та отриманням прибутку.

Частиною 3 цієї ж статті установлено, що земельні торги не проводяться при наданні (передачі) земельних ділянок громадянам у випадках, передбачених статтями 34, 36 та 121 цього Кодексу, а також передачі земель загального користування садівницькому товариству та дачному кооперативу. Земельні торги не проводяться при безоплатній передачі земельних ділянок особам, статус учасника бойових дій яким надано відповідно до пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Також ми звернулись з проханням до експерта з містобудування Георгія Могильного з проханням проаналізувати наявні у нас документи та надати висновок щодо виділення земельної ділянки під будівництво гаражів.

«Землю віддавали незаконно – без проведення конкурсу. У цій ситуації мав відбутись аукціон. Та це не єдині порушення. Зокрема, чітко візуалізується будівництво гаражів з порушенням нормативної відстані до житлових будинків, дитячих майданчиків та місць відпочинку. Відповідно до Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, якщо гаражі розраховані на 50-100 машин, то відстань до дитячих майданчиків має бути не менше 25 метрів, і не менше 15 метрів до бокових сторін житлового будинку, якщо там не має вікон. Якщо наявні вікна, то відстань має бути не менше 25 метрів», – прокоментував нам випадок експерт.

Так від найближчого торця будинку до паркану будівництва всього лише десять кроків. Довжина кроку не перевищує півметра. Дитячий майданчик розміщений одразу перед парканом будівництва гаражів, що активно зараз ведеться і на яке скаржились нам мешканці будинку, перед вікнами якого й все відбувається.

Фото авторок

Щодо цього питання до Хмельницького міського голови зверталась ще навесні громадська рада при виконавчому комітеті Хмельницької міськради. В їх зверненні мова йшла про описані вище порушення земельного законодавства, а також представники громради вносили пропозиції міському голові щодо необхідності розподілу цих 86 гаражів між членами об’єднання, яке брало в оренду земельну ділянку, переважно учасникам АТО та ОСС. Однак, жодної реакції від міської ради так і не надходило.

 Невідомі сусіди

ТОВ «Тріобуд», яка зараз здійснює забудову гаражів на Прибузькій 34/1, відповідно до державного реєстру прописалось за адресою вул. Свободи 3/1, кв. 3. У пошуках офісу фірми-забудовника, ми прийшли за вказаною адресою реєстрації. Однак, так і не знайшли його. Там виявились зовсім інші підприємства, які про свого сусіда ніколи нічого не чули.

–  У нас тут кілька фірм, пов’язаних  із сільським господарством. Усі працюємо, а ось про ТОВ «Тріобуд» ми нічого не чули. Це приміщення перебуває у нашій власності. Ми обов’язково з’ясуємо, хто використовує нашу адресу, – зазначила працівниця офісу.

Фото авторок

За цією адресою прописались 9 юридичних осіб. Шість з них пов’язані із юридичною фірмою та сільським господарством. А ось ще три – з будівництвом. Ці фірми так би мовити найсвіжіші, тобто наймолодші. Мова йде про ТОВ «Тріобуд», ТОВ «Злато ВВ» та ОК «Бельведер Сіті». Усі ці фірми «народились» у 2016 році у червні та вересні. Найцікавіше – це їхні засновники.

Приховані деталі

Так, у засновниках ТОВ «Тріобуд» значиться хмельничанин Олександр Радіонов, він же і виконує функції керівника фірми. Ми спробували сконтактувати із паном Олександром, аби отримати деякі роз’яснення щодо будівництва його фірмою гаражів, однак, телефоном спілкуватись він не захотів і запропонував зустрітись. Точний час та місце зустрічі мав назначити вже наступного дня і того ж дня припинив виходити на зв’язок.

За даними аналітичної системи «YouСontrol», Олександр Радіонов не перший керівник ТОВ «Тріобуд». До цього її очолював хмельничанин Сергій Паляниця. Пізніше ми обов’язково повернемось до цієї постаті. В історії цього підприємства ми виявили не лише зміну засновників та керівництва, а й контактної інформації. Логічно, але номер телефону, на який реєстрували ТОВку «Тріобуд», зазначений ще в одній будівельній фірмі, що була також зареєстрована за цією адресою, ТОВ «Злато ВВ».

Так, нині єдиним засновником і керівником ТОВ «Злато ВВ» є житель Київської області Валерій Гладун. До 21.08.2017 року його бізнес-партнером і власником половини статутного капіталу був адвокат та депутат Лісогринівецької сільської ради Віктор Осадчук. Саме його номер ми знайшли у контактній інформації ТОВ «Тріобуд» та ТОВ «Злато ВВ». Під час нашої розмови Віктор Осадчук визнав, що раніше був співвласником ТОВ «Злато ВВ», але продав свою частку і з того моменту більше не має жодного стосунку до цієї юрособи. А ось іншу будівельну фірму реєстрував від початку його добрий знайомий Сергій Паляниця, якому він і допомагав. Таким чином він і пояснив появу свого контактного номеру в історії підприємства.

Варто зазначити, що Валерій Гладун, зареєстрований у м. Бориспіль, однак проживає у Хмельницькому за нашою інформацією, є співзасновником ще однієї юрособи, яка зареєстрована за цією адресою – обслуговуючий кооператив «Бельведер Сіті». Ця фірма опікується будівництвом таунхаусів у столиці на Осокорках.

На своїй сторінці в мережі Фейсбук Валерій Гладун активно рекламує саме це будівництво. Однак, телефоном заперечує, що пов’язані з ним юридичні особи займаються зведенням будинків. Більше того запевняє, що активна будівельна діяльність лише у планах, можливо, через рік.

Опікуватись столичним будівництвом Валерію Гладуну допомагає ще двоє бізнес-партнерів. Один з них є на сьогодні депутатом Хмельницької міської ради від фракції «Самопоміч» Юрій Вавринюк. Так, це саме той депутат, який тричі з голосу на профільній комісії ініціював передачу в суборенду земельної ділянки для ТОВ «Тріобуд». Варто зазначити, що попри заперечення обранця щодо свого зв’язку із будівельними фірмами, є деякі факти, які нам підтвердили співзасновники цих фірм. Так, зокрема, Валерій Гладун зазначив, що підтримує стосунки із депутатом, адже, Юрій Вавринюк кум його брата.

А ось Віктор Осадчук хоч і не має таких теплих зв’язків з депутатом, але зазначає, що тривалий час був одним з його адвокатів. Ділові стосунки, які стосуються юридичних консультацій, чоловіки підтримують і далі. Як виявилось у ході розмови, ТОВ «Тріобуд» також реєстрували для депутата.

«Це було ще у 2016 році. Займався реєстрацією цих фірм, врешті тривалий час вони існували виключно на папері, і пізніше Юрій Вавринюк їх викупив. Зокрема пан Радіонов досить близький його знайомий, якщо не помиляюсь друг дитинства, з того часу я жодного стосунку до цих юридичних осіб не маю», – зазначив під час розмови Віктор Осадчук.

Причетність до трьох будівельних фірм саме депутата Хмельницької міської ради підтвердив нам і один із співзасновників підприємств-сусідів: «У 2016 році до мене звернувся мій товариш депутат Хмельницької міської ради Юрій Вавринюк з проханням. Він якраз розпочинав свій бізнес і йому потрібно була адреса, де зареєструвати свої фірми. Я погодився. Але це не більше, ніж послуга. Жодного стосунку до цих фірм ні я, ні мої підприємства не маємо. Ми навіть забули, що дали дозвіл на реєстрацію, адже на цю адресу не приходить жодна кореспонденція. Думаю, решту Вам розкаже вже сам Юрій,» – зазначив Анатолій Радчевський.

Ми спочатку телефоном, а потім і особисто звертались до пана Вавринюка. От тільки депутат свою позицію та пояснення такої ініціативності не змінив: звернулись мешканці міста, які мають там гаражі, жодних зв’язків із ТОВ «Тріобуд» не має, а з ОК «Бельведер-сіті» вже вийшов із засновників. Хоч інформація, що міститься в офіційному державному реєстрі та аналітичниій системі YouControl демонструє зовсім іншу картину – Юрій Вавринюк все ще у засновниках.

Скріншот із аналітичної системи «Youcontrol» та Єдиного реєстру

Враховуючи, що депутат відповідно до законодавства України є декларантом, ми вирішили заглянути і в його декларації за декілька років його каденції. За результатами моніторингу, що було проведено громадської організацією «ЖАР» у 2018 році, Юрій Вавринюк посів другу сходинку за обсягом доходів, адже він задекларував більше 1,7 млн.грн загального у 2017 році. У 2018 році доходи депутата були дещо нижчими, однак значними – більше 1,3 млн.грн доходу від підприємницької діяльності та 4 тис.грн доходу від відчуження рухомого майна. Дружина ж депутата з 2015 року стабільно отримує незначні доходи. У 2015 році це 6 320 грн інших доходів, у 2018 році це 10 320 грн допомоги по догляду за дитиною.

І це при тому, що з 2010 року у власності депутата знаходиться лише земельна ділянка на 1 тис. кв.м у Хмельницькому. А він та його сім’я проживають не зрозуміло де. Водночас відсутність житла не завадила депутату у 2017 році придбати новенький автомобіль BMW X5 2017 року випуску за 1,9 млн.грн та корпоративними правами ТОВ «Міжнародне інформаційне агентство «Імперія», де керівником знову ж таки є знайомий вже нам Валерій Гладун з квітня 2019 року.

Пан Вавринюк також декларує грошові активи, особливе місце посідає саме позички третім особам у валюті у великих розмірах. Водночас е-декларація депутата за минулий рік рясніє і отриманими кредитами, що є досить не логічним при наявності грошових коштів. Однак, на жаль, це не тема нашого матеріалу.

Скріншот інформації з аналітичної платформи YouControl

Тобто якщо навіть припустити, що до обслуговуючого кооперативу пан депутата відношення зараз вже немає, то він у будь-якому випадку має відношення до фірми, яку ж сам декларував у своїй е-декларації за 2018 рік та керівником якої від нещодавна є його знайомий Валерій Гладун.

Якщо поспілкуватись із будь-яким депутатом щодо його ініціатив, то він одразу ж розповідає, що його дії були спрямовані на покращення життя мешканців його округу чи міста загалом. За їхніми словами, ці ініціативи навіть рятували мешканців, що звернулись до депутата. Так і було у нашому випадку. Депутат двічі заперечував про комерційні інтереси під час ініціювання виділення земельної ділянки об’єднанню автолюбителів, голова правління якого не дуже й був курсі, що його інтереси та інтереси інших членів об’єднання рятував депутат Хмельницької міськради. Не були також і в курсі й мешканці будинку по вулиці Прибузькій, перед вікнами яких сьогодні відбуваються будівельні роботи. Водночас замість подяк депутату від мешканців ми почули лише негативні реакції щодо будівництва гаражів у їх дворі.

Автори: Альона Береза, Марія Турчина

Розслідування створено за підтримки регіонального проекту BIHUS.info

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне