«Генплан Хмельницький»: таємна операція провалилась?

Фото: Альона Береза

2015 став роком, коли в Хмельницькому один за одним спалахували будівельні скандали. І поки громадськість намагалась довести фактично очевидні порушення містобудівного законодавства, новоспечені багатоповерхівки та торгівельні центри продовжували з’являтись на горизонті міста. Вже тоді стало зрозуміло, що оновлення генерального плану Хмельницького відкладати у довгий ящик просто не можливо.

Генеральний план населеного пункту – це містобудівна документація, що визначає принципові вирішення розвитку, планування, забудови та іншого використання території населеного пункту. Це визначення дає Закон України «Про регулювання містобудівної документації». Іншими словами, генплан – це не що інше, як основний документ, за яким буде розвиватись місто у наступні 10-15 років. У ньому визначена майбутня стратегія забудови населеного пункту.

Невизнана значущість документу

Попри всю важливість цієї документації, пересічний хмельничанин може навіть і ніколи в житті не бачити цього генерального плану, більше того – навіть не цікавитись ним. Звісно, до того моменту, поки у його дворі не з’явиться будівельний паркан, за яким спочатку викопають котлован, а пізніше – зведуть бетонну свічку, що затулятиме сонячне світло.

Генплан та решту містобудівної документації Симчишин та його команда планували покласти хмельничанам під ялинку. І якщо бути чесними, розрахунок був чудовий – в розпал святкової лихоманки, доволі неоднозначних новин із столиці, передвиборних ігрищ повідомлення про голосування за ключовий містобудівний документ просто загубилось би в інформаційному потоці.

Ми спробуємо детальніше розібратись, чому міська влада попри все намагалась прийняти містобудівну документацію до свят і чому цей план провалився.

Тишком-нишком

7 грудня Рада Реформ Хмельниччини на своїй сторінці у Facebook публікує офіційне звернення до мера Хмельницького Олександра Симчишина. У листі йдеться про ряд порушень, які допустили представники міської влади під час підготовки цієї документації для сесії.

Зокрема коаліція громадських організації зазначає, що під час підготовки засідання комісії з питань містобудування, земельних ресурсів та охорони навколишнього природного середовища, на сайті міської ради у порядку денному, що був оприлюднений 26 листопада, були відсутні запитання, які стосувались містобудівної документації. Натомість увечері перед засіданням всі депутати отримали проекти рішень, що мали розглядати на комісії. Саме серед цих проектів, як зазначають активісти, і з’явились 5 нових до того не оприлюднених.

Тож на засіданні найбільш контровесійна депутатська комісія Хмельницької міської ради мала розглянути: коригування генерального плану м. Хмельницький, історико-архітектурний план м.Хмельницького, план червоних магістральних ліній, детальний план центральної частини міста Хмельницький, детальний план території «Заріччя». Відбутись це все мало без громадських слухань. І таким чином з легкої руки міських обранців хмельничани могли б отримати нові правила забудови обласного центру.

Громадський протест

Нагадаємо, 5 квітня перші слухання проекту змін до генплану вже відбувались. Попри завуальовані спроби Управління архітектури цього уникнути. Зокрема, як стверджують преставники Ради Реформ Хмельниччини, проект був перенесений на карту, яку Управління підконтрольне однопартійцю мера Чорнієвичу не оприлюднило, і яка не надавалась для ознайомлення охочим. Громадськість все ж напрацювала кілька десятків пропозицій та зауважень, які стосувались грубих помилок, неточностей і невідповідностей. Врешті за 7 місяців жодна з громадських організацій так і не отримала відповідь щодо долі своїх зауважень.

На початку серпня Олександр Чорнієвич у своїй відповіді зобов’язався оприлюднити результати розгляду зауважень та пропозицій до проекту змін генплану м.Хмельницький. І до 28 листопада так і не спромігся виконати законодавсто, а саме ст.21 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Не менш показова ситуація виникла і з детальними планами територій «Заріччя» та центра Хмельницького. Ці документи взагалі не виносились на громадські слухання. Більше того документація була розроблена за старими державними будівельними нормами. Нині законодавство змінилось у ньому з’явились такі нові поняття, як «блакитні лінії», «зелені лінії», «жовті лінії». Тож якщо не внести зміни, новоприйнятий документ буде суперечити чинному законодавству, пояснюють в Раді Реформ Хмельниччини.

Заплановані порушення

Та на цьому недопрацювання проекту змін до генплану не завершились. 12 жовтня набув чинності Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» (СЕО). Закон передбачає, що містобудівна документація має проходити таку процедуру, а звіти по стратегічній екологічній оцінці мають оприлюднюватись. Традиційно цього так і не сталось. Більше того, як зазначають у своєму зверненні активісти, 28 листопада під час засідання депутатської комісії обранці проігнорували лист керівника профільного управління Олександра Лукова. У своєму листі він наголошував на необхідності стратегічної екологічної оцінки для містобудівної документації міста Хмельницького.

Власне, тоді за повідомленням активістів, їм вдалось потрапити на особисту аудієнцію до мера Симчишина і в тривалій розмові все ж нагадати йому, що його команда має діяти у межах закону. Певно, завдяки цій розмові проекти рішень по містобудівній документації з порядку денного грудневої сесії зникли.

Громадські слухання “під подушку”

І поки місто було охоплене клопотами до Дня Миколая, на сайті міської ради з’явилось оголошення про громадські слухання проекту змін до генплану за два дні до них.

Така поспішність у роботі місцевих чиновників йде у розріз із Постановою КабМіну від 25 травня 2011 р. N 555 «Про затвердження Порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні».

«Оприлюднення розроблених в установленому законодавством порядку проектів містобудівної документації здійснюється не пізніш як у місячний строк з дня їх подання розробником до виконавчого органу сільської, селищної, міської ради шляхом розміщення матеріалів (планшетів, макетів) у визначеному органом місцевого самоврядування місці та інформування громадян через розповсюдження брошур і повідомлень, засоби масової інформації, що поширюються на відповідній території, а також розміщення інформації на офіційному веб-сайті відповідного органу місцевого самоврядування.»

Ймовірний розрахунок: ніхто нічого не помітить і вдасться таки протягнути таємну версію генплану вже на найближчій сесії.

 «Шановні активісти, дякую Вам, бо в місті більше немає тих, кого цікавлять справи міста,» – іронічно зауважив заступник мера Хмельницького Андрій Бондаренко.

Ми не будемо розмірковувати, що ж насправді мав на увазі посадовець: чи гірке розчарування від того, що все ж доводиться звітувати перед цією малочисельною, та доволі «надокучливою публікою»? Чи то був сарказм з приводу відсутності в місті потужного і чисельного громадського суспільства? Чи відверте задоволення результатами партійної пропаганди, яка вливається у вуха містян через телевізори у кожному тролейбусі? Висновки, шановні читачі, робіть самостійно. А ми повернемось до не менш цікавої історії з генпланом. Хоча влада, певно, воліла б, аби всім було чхати.

Нове трактування законів від Чорнієвича

Час ікс настав, тож у сесійній залі зібрались п’ятеро представників громадськості та три посадовця. Тобто для тих, хто все ж має сумніви у тому, що у команди Симчишина були інші плани на містобудівну документацію, радимо переглянути засідання повністю.

Ключове запитання від представників Ради Реформ Хмельниччини полягало у тому, чому проект генплану не оприлюднений станом на 21 грудня? І чому проводять другі громадські слухання з порушенням законодавства?

Версія директора Департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів Олександра Чорнієвича не витримує жодної критики. Так посадовець заявив, що не оприлюднювали проект змін до генплану через те, що він містить службову інформацію.

«Матеріали генерального плану населеного пункту не можуть містити інформацію з обмеженим доступом та бути обмеженими в доступі. Загальна доступність матеріалів генерального плану населеного пункту забезпечується відповідно до вимог Закону України “Про доступ до публічної інформації” шляхом надання їх за запитом на інформацію, оприлюднення на веб-сайті органу місцевого самоврядування, у тому числі у формі відкритих даних, на єдиному державному веб-порталі відкритих даних, у місцевих періодичних друкованих засобах масової інформації, у загальнодоступному місці у приміщенні органу місцевого самоврядування.» – ч.11. ст.17 Закону України «Про регулювання містобудівної документації»

Опрацьовуйте тут і зараз

Окрім того опрацювати зміни до генплану та проаналізувати, як розробник врахував зауваження та пропозиції, активістам запропонували прямо у сесійній залі. Нагадаємо, що 5 квітня громадськість подала список пропозицій та зауважень, який нараховував щонайменше 40 пунктів.

Однак ні порівняльної таблиці, ні пояснювальної записки активісти не отримали – лише виведена на стіну через проектор схема-креслення. Врешті заступник Андрій Бондаренко після погроз йти до суду погодився опрацювати проект змін до генплану ще раз вже після 10 січня. На жаль, назвати це перемогою не можливо. І далі ми пояснимо чому без потужної громадської підтримки, у хмельничан все ж залишаються досить високі шанси отримати – кота в мішку, а не генплан.

Лобіювання інтересів місцевих (забудовників)

Для будівельників – генеральний план – це документація, від якої фактично напряму залежить доля їхнього бізнесу. У Хмельницькій міській раді традиційно зберігається потужне будівельне лобі. Нині з 42 депутатів щонайменше 6 мають зацікавленість у будівельному бізнесі:

Руслан Афійчук: ПП “ЛМД” , ПП “НО-ТА” , афілейоване до депутата ТОВ “ТРАНСМІСЬКБУД” , ТОВ “ХМЕЛЬНИЦЬКА БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ” , ТОВ “МЕГА-ТРАНС” , ТОВ “ВЕСТ-ЕНД” , ТОВ “ІСТ-ЕНД” , ТОВ “ВЕСТМІНСТЕР” . Також з Русланом Афійчуком пов’язують і ще кілька фірм, які належать іншому забудовнику Валентину Раушу:  приватне ремонтно-будівельне підприємство «Комунбуд» , ТОВ «ВИМПЕЛ» .

Його бізнес-партнер Олександр Скочеляс. На двох депутати володіють: ТОВ “СТРИБОК” , ТОВ “ДІОНІС ГРУП ПЛЮС”, ПП “ПЕКТОРАЛЬ-1” , ТОВ “ПОЛІССЯ ІНВЕСТБУД” .

Окремо Олександр є власником у таких фірмах: ТОВ “СКБ”, ТОВ “КАНСТАЛЬГРУП”, ТОВ “СКБ ПЛЮС”, ТОВ “БК КОНСТРУКЦІЯ”, ТОВ “ХМЕЛЬНИЦЬКА БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ “ПОДІЛЛЯ”ТОВ “ПОДІЛЛЯЖИТЛОБУД”.

Андрій Кветко – голова депутатської комісії з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища володіє такими активами: ТОВ “ЗАРІЧЧЯ-2008” , ТОВ “ЗАРІЧЧЯ ЦЕНТР” , ТОВ “БУДІВНИЦТВО ПОДІЛЛЯ”. Бізнес-партнер депутата Іван Крутилко є одним з найуспішніших в місті забудовників. Так нещодавно саме його фірма ТОВ «Будівельний Альянс Груп» виграє тендери на будівництво соціальних об’єктів: школи у мікрорайоні Озерна, корпусу обласної дитячої лікарні, льодовий палац, другої черги Чернелівського водогону.

Віталій Коліщак є старшим сином відомого в місті бізнесмена і забудовника Віктора Коліщака. У своїй декларації депутат вказував, що працював на керівній посаді у ТОВ “БУДТРАНС-АЛЬЯНС” . Керівником у цій фірмі є Лариса Лазанська. Жінка наразі є керівником і співвласником садівничого товариства «Багряна Діброва»  разом із батьком депутата. Окрім того раніше вона керувала і в ТОВ «ЄВРО-ТРЕЙД» (співвласниця фірми дружина Віткора Коліщака – Жанна) і в ГО «Рідне місто» – логотип цієї ГО дуже добре знайомий містянам після виборів 2012 і 2014 років, коли батько Віталія Коліщака намагався потрапити до Верховної Ради України.

Свої інтереси саме у будівництві також виявляють ще два депутати: Григорій Галкін  та Олег Певнєв. Так Олег Певнєв та син Галкіна – Ігор у 2017 році започаткували спільну будівельну-фірму у Кам’янці-Подільському ТОВ «ПЕРЛИНА-ПОДІЛЛЯ». За нашими даними, обидва депутати також інвестують у будівництва на території обласного центру.

Замість висновків

Вже у новому році містяни дізнаються, що ж так довго та плідно готувала їм команда мера. Не виключено, що проект змін до генплану міститиме зміни цільового призначення деяких земельних ділянок. Іншими словами – дасть можливість узаконити незаконні будівництва. Усі подробиці вже після свят. Лишається сподіватись, що цього разу цікавість до основної містобудівної документації виявить більше 5 людей.

Окрім того ситуацією варто зацікавитись і жителям мікрорайону Заріччя та центральної частини Хмельницького. Нагадаємо, що 28 листопада міські депутати розглядали і цю містобудівну документацію. От тільки як цій документації вдалось минути громадські слухання? Звісно, відповідь знають у Департаменті архітектури та містобудування. А це та структура, керівник якої, як ми вже переконались, вільно трактує законодавство.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне