Громадськість вимагає, аби Хмельницька ОДА взяла на баланс палац Сангушка

Фото: Maxim Ritus

Товариство культурної спадщини «Заслав’є»   звернулося до голови Хмельницької обласної державної адміністрації Вадима Лозового з проханням взяти палац Санґушків на баланс ОДА. Своє звернення активісти оприлюднили на своїй офіційній сторінці у Facebook.

палац Сангушка

Громадськість вперше звернулась до обласної влади ще 15 травня.

палац Сангушка

25 червня голова Хмельницької ОДА Вадим Лозовий відвідав м. Ізяслав аби здійснити огляд руїн палацу Санґушків. Для забезпечення збереження пам’ятки, було запропоновано Ізяславській міській раді прийняти її на баланс. (на даний час вона знаходиться на позабалансовому обліку) з подальшим виготовленням проекту комплексу реставраційних робіт, йдеться у зверненні.

Але й після цього з боку влади не зроблено жодних дій, запевняють активісти. Тому 24 липня товариство культурної спадщини звернулися вдруге до Хмельницької ОДА з листом про вжиття заходів із захисту об’єктів культурної спадщини м. Ізяслав. І після цього не зроблено реальних кроків, переконують у  ГО «ТКС Заслав’є».

18 листопада обвалилась чергова секція стіни другого поверху північного корпусу палацу Санґушків.

палац Сангушка

Автор: товариство спадщини «Заслав’є»

«Пам’ятка потребує взяття на баланс обласної державної адміністрації з огляду на її стан і виключну архітектурну й історичну цінність. Оскільки, це єдиний в Україні палацовий комплекс архітектора Паоло  Фонтана і єдиний палац, до проектування якого мав причетність Якуб Фонтана. Особливо прикра байдужість чиновників до такої унікальної пам’ятки архітектури і містобудування з огляду на те, що 2018 рік оголошено Роком культурної спадщини, адже палацовий комплекс Санґушків в Ізяславі має виняткову мистецьку та культурну цінність для української та європейської спадщини» – пише голова громадської організації «Товариство культурної спадщини «Заслав’є» Володимир Федотов .

Нагадаємо, попередній обвал на території палацового комплексу стався ще  наприкінці травня. Саме тоді небайдужі активісти почали бити в усі дзвони, вимагаючи негайного втручання у ситуацію представників влади.

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне