Гроші – з повітря, або Як можна непогано заробити на системі подачі кисню

Фото: https://ogvv-kh.lic.org.ua/

Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни має статус комунального некомерційного підприємства – КНП. Отже, й сама його назва промовисто говорить, що заробити на цій справі навряд чи вдасться. Але, якщо мати хист до заробітку і, головне, відповідну посаду, що дозволяє втілити цей талант, то й навіть некомерційне підприємство може перетворитись на справжній Клондайк. Очевидно, саме такими непересічними талантами володіє очільниця цього госпіталю Оксана Бочкарьова.

Щорічні електронні декларації, які вона, як і належить, подає в НАЗК, свідчать: попри не дуже високу офіційну платню, жінка вміє ощадливо розпорядитися грошима і примножити свої статки. Хоча деколи способи їхнього примноження виглядають трохи сумнівними.

Не встигли закрити кримінальне провадження щодо фінансових зловживань, виявлених в обласному госпіталі ветеранів війни, як аудиторська перевірка знайшла ще чималу фінансову діру в цій тихій медичній обителі, розташованій подалі від міської суєти. Нагадаємо, що тоді було виявлено відсутність обладнання на суму понад 2 мільйони гривень. А закрили кримінальне провадження якраз після того, як головного лікаря під своє крило взяла провладна партія.

Цього разу аудитори виявили невідповідність сплаченого і зробленого під час монтажу системи киснепостачання для подачі лікувальних газів в КНП “Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни”.

“За результатами перевірки закупівель встановлено завищення обсягів і вартості виконаних будівельних робіт на загальну суму 228 151,73 грн, в тому числі не підтверджено кошти на покриття ризику в сумі 18 624,00 грн, розбіжність вартості матеріалів в сумі 188 286,72 грн та невиконання робіт на суму 21 241,00 грн”, – записано в інформації, наданій заступником начальника Західного офісу Держаудитслужби Анатолієм Марценюком.

Отже, як з’ясувала перевірка, роботи з монтажу системи киснепостачання проводило ТОВ “ХОВП “Медтехніка”. Саме воно займалося закупівлею необхідних матеріалів та виконанням робіт. Причому “Медтехніка” займалася цим самостійно, без залучення субпідрядників “зі сторони”.

Аби ретельно перевірити всі видатки на проведення цих робіт, аудитори перевірили не лише документацію госпіталю, а ще й витребували технічну і фінансову документацію “Медтехніки”. Тобто, зробили зустрічну звірку актів.

Що виявили аудитори

Перевірка з’ясувала, що матеріали для монтажу вищезгаданої системи “Медтехніка” закуповувала у ТОВ “ПКК-Фарм”.

“Звіркою матеріальних ресурсів, зазначених в підсумковій відомості ресурсів, з придбаними матеріальними цінностями ТОВ “ХОВП “Медтехніка” встановлено розбіжність цін вартості матеріалів на суму 188 286,73 гривень”, – зазначено в інформації аудиторів.

Ця сума була включена в акт виконаних будівельних робіт і, відповідно, виставлена до сплати госпіталем “Медтехніці” у загальному рахунку за виконану роботу.

Крім того, в акт виконаних робіт було включено кошти на покриття ризику в сумі 18 624 гривні, однак ці кошти не підтверджені бухгалтерськими документами, вилученими для перевірки у підприємства “Медтехніка”. Ще б пак, жонглювати державними грошима – справа ризикована. То очевидно, саме через це в акті виконаних робіт з’явилась така стаття своєрідна компенсація за ризик.

До речі, за результатами перевірки аудитори склали довідку, яку було передано керівнику “Медтехніки” С. Фурсеєву. Однак добродій Фурсеєв відмовився її підписувати.

Крім двох вищезгаданих пунктів необґрунтованих витрат, було також виявлено, що підприємство “Медтехніка” здійснило не повний обсяг робіт, які були зазначені в акті виконаних робіт. Вартість цих “недовиконаних” робіт склала 21 241 гривню.

“Загалом, вищевказане призвело до нанесення матеріальної шкоди (збитків) госпіталю на загальну суму 228 151,73 гривні”, – підсумовують аудитори.

Сьогодні госпіталь приймає ковідних хворих. Нині склалася критична ситуація із забезпеченням киснем. Тому його наявність — це збереження життя пацієнтів. Отже, виходить, що пані Бочкарьова наживається на найдорожчому — житті і здоров’ї? Та, вочевидь, то звична справа, зважаючи на швидкі темпи її збагачення.

Трохи про матеріальні і моральні наслідки цієї історії

Слід зазначити, що вся ця катавасія з монтажем системи киснепостачання тривала в листопаді минулого року. А аудиторська перевірка відбулася в лютому 2021.

За її результатами вже в березні госпіталь швиденько відкоригував вартість будівельних робіт. В результаті, різниця між коштами, сплаченими госпіталем і фактичною вартістю робіт скоротилася до 5 146 гривень, які згодом були повернені “Медтехнікою”.

Зрештою, і виконавець робіт, підприємство “Медтехніка”, і госпіталь отримали від аудиторів вичерпні висновки перевірки із зауваженнями та фінансовими дисбалансами, які мають бути усунуті.

Водночас, аудитори пишуть у своїй інформації, що “матеріали перевірки закупівель готуються для передачі правоохоронним органам”.

Очевидно, всі подальші висновки саме вони, правоохоронні органи, і мають робити. Отже, сподіваємось на їхню остаточну крапку в цій історії.

Але це, що стосується правових висновків. Що ж до морального збитку від цієї оборудки, то його важко виміряти. Адже суми виплат завищувались, і гроші цинічно списувалися в той час, коли вони так необхідні краянам для боротьби з коронавірусною інфекцією. Нині, коли Хмельниччина посідає одне з чільних місць в антирейтингу захворюваності і смертності від ковіду, наживатись на постачанні кисню – за межею добра і зла. Адже кожна заощаджена бюджетна копійка може комусь врятувати життя. Так само, як і кожна вкрадена гривня може вартувати людського життя. Життя людини, яка вчасно не отримала рятівного ковтка кисню. Прикро, що причетною до цієї оборудки виявилась лікарка із провладної політичної сили, яка і за фахом, а за своїм політичним самовизначенням мала би стояти на варті здоров’я кожного українця. Та, очевидно, спокуса отримати гроші буквально “з повітря” виявилась міцнішою за голос професійної честі і політичного обов’язку.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне