Хмельницька міська рада продала шматок площі родичам депутата

Фото: https://zhar.org.ua/

“Площа починалась фактично від зупинки і тягнулась до магазинів, що у багатоповерховому будинку. Від пішохідної доріжки і до будівель кінотеатру. Я прораховував точну кількість бетону, плитки, навіть дерев’яних дощок для лавок. Я зробив вхід на площу під кутом, так як люди ходять насправді. Мене за це дуже хвалили”. 

Художник Яків Павлович розкладає свій проєкт площі біля кінотеатру “Сілістра”, яка зараз називається площею Свободи, прямо на підлозі. Каже – для її створення прораховував все, кожну деталь, кожен елемент.

Я тоді попросив Миколу Мазура дати мені макети майбутніх його скульптур, щоб я міг їх правильно розмістити, бо не можна просто ось так наставити. Потрібно було розуміти розміри і зміст цих скульптур”, – згадує художник.

Графічний проєкт Якова Мар’яновича свідчить – площа Свободи мала саме такі розміри і межі, які відображені в ньому.

Для чого нам потрібно було в цьому пересвідчитися? Бо частину площі місто нещодавно продало. Продало близькому до депутатського корпусу бізнесу, який тут розгорнув сімейний ресторан. Продало і зробило вигляд, що ділянка ніколи до площі ніякого стосунку і не мала. Тож, ми вирішили розібратися в цій історії.

Міська (не)площа

Площа біля кінотеатру “Сілістра” у дев’яностих – це каскад з двох фонтанів, невеликі зелені зони із хвойних дерев та берез, а також комплекс об’ємно-просторових композицій “Сад” – той самий, авторства заслуженого художника України Миколи Мазура, про який нам розповідав Яків Павлович.

У 2017-му площу перейменували на площу Свободи. Ні мер міста, ні депутати до цього не ставили під сумнів, що…що площа –  це площа. Її межі чітко визначалися клумбами і це створювало цілісний образ. Просто потримайте в голові слово “клумба”. Це знадобиться за кілька хвилин.

Ось так вона виглядала раніше:

А так площа виглядає зараз:

 

Але якщо подивитися на кадастрову карту, то можна здивуватися. Бо в ній межі площі інакші. Ось вони:

Щоб було простіше сприймати, ми на реальному зображенні площі з повітря розмітили межі, які нині значаться в кадастровій карті.

Щось не так, правда? Правда. Ви сприймаєте цю територію як цілісну площу. Ми теж. Але міська влада “відрізану” на кадастрі ділянку частиною площі вже не вважає.

Історія “відрізання” почалася ще у 2009-му. Тоді депутати міської ради погодили пропозицію свого колеги Віктора Вікарчука передати в оренду підприємцю Василю Горпиничу земельну ділянку під кафетерій. Під цією ділянкою – до слова, не дуже великою – 154 квадратні метри – раніше взагалі-то була клумба з трояндами. Ми просили вас не забувати про клумби, пам’ятаєте? Ось саме для цього епізоду.

З клумбою не склалося, там виріс МАФ, який перетворився на капітальну споруду.

“Я вважаю, що це було справжнім злочином перетворювати МАФ в капітальну споруду. Але є рішення суду, яке узаконює там капітальну споруду замість МАФу і ставить міську раду в позу”, – розводить руками мер Олександр Симчишин.

Десь з цього моменту і почалася історія (не)площі. Історія, яка виявилася дуже вигідною для наближених до міської влади бізнесменів.

Через кілька років ділянку орендував вже Олег Шутюк – керівник кількох підприємств з орбіти вже згаданого Віктора Вікарчука. І орендував він її аж до червня 2019 року.

У лютому 2019-го будівлю кафетерію купили Ніна Худецька – матір депутата міської ради Віталія Худецького від політичної партії “ВО “Батьківщина” та Сергій Мізера – його кум. Заклад, при цьому, здійснював свою діяльність через ФОП Ольга Худецька – це дружина депутата.

Худецька і Мізера одразу орендувати так мало землі не стали. І у жовтні звернулись до міської ради з проханням затвердити розробку проєкту землеустрою, за яким площа земельної ділянки мала б збільшитись до 410 квадратних метрів. Але ж площа ділянки під кафетерієм всього 154 квадрати? Так. Але вже у  грудні того ж 2019 року Хмельницька міська рада вирішує, що власникам потрібно погодити зміну виду використання ділянки і виправити поворотні точки її меж. Змінили, виправили і…і площа ділянки збільшилася до 410 квадратів.

Звернули увагу, як міська влада врахувала та сприяла швидкій реалізації бажаннь родичів депутата? З точністю до квадратного метра.

І вже після “уточнення” місто вирішило швидко виставити збільшену ділянку на продаж. І звичайно ж покупці були тут як тут напоготові. Чекали того зручного моменту, коли в міськраді зірки для них зійдуться. Зійшлися в липні цього року.

Спочатку аванс, потім рішення

У березні 2020 року Ніна Худецька та Сергій Мізера підписують з міською радою угоду. В ній йдеться про те, що родичі депутата повинні виплатити авансовий внесок за 410 квадратних метри землі на площі. Це відбувається до обговорень і голосування депутатів за продаж землі на сесії Хмельницької міської ради. Простіше кажучи – підприємці по суті просто “забронювали” собі “правильне” рішення депутатів на майбутнє.

Землю оцінили у майже 175 тисяч гривень (забігаючи наперед – продали в результаті за 179 тисяч).

Багато це чи мало? Сказати важко. Просто ніхто більше в місті не продає шматок міської площі, щоб порівняти. Але ми проглянули оголошення і, здається, міська рада дещо здешевила. До прикладу, за 4 сотки у центральній частині міста нині просять півмільйона гривень. За двісті квадратів комерційного призначення у самісінькому серці – мільйон. Півтори сотки поруч із залізницею – 729 тисяч гривень.

Віталій Худецький переконаний, ціна ринкова:

“Ви порівняйте ціни на Прибузькій, де на першій лінії продали, і Свободи, де друга лінія і від ресторану відволікають МАФи. Прибузька – це центральна артерія міста. Купували землю, бо є необхідність модернізувати обладнання до європейського рівня і закласти це все в іпотеку. А щоб оформити іпотеку, обов’язкова умова – право власності на землю, тоді дається іпотека”.

Будуй моє будівництво

Підписавши угоду про аванс за землю, підприємці взялися за розширення свого закладу. Спочатку вони пробували отримати дозвіл на будівництво 3 поверхів. У підсумку їм затвердили розширення першого поверху та добудову другого. 11 грудня 2020 року профільний департамент дав містобудівне “добро” на реконструкцію кафетерію з прибудовою. 18 березня 2021 року Ніна Худецька та Сергій Мізера зареєстрували декларацію про початок будівельних робіт, де заплановано збільшення площі кафетерію зі 135,8 квадратів до 309,54 квадратів.

“Ми ще не вирішили, чи будемо будувати, немає грошей. Так, декларація на початок будівельних робіт є, бо всі документи мають бути в порядку, а будувати можна і через п’ять років”, – не розсекречує плани конструкції закладу Віталій Худецький.

А що з рішенням про продаж ділянки? Протягнути його у 2020-му могло бути складно – на носі місцеві вибори, а подібне рішення – явний ризик. Плюс, юридичний відділ міськради був проти. Справа в тому, що під час проведення правової оцінки управління юридичного забезпечення не виявило документів, які однозначно підтвердили, що ділянка, яку планують продати не є площею. Ну а продавати частину міської площі якось…дивно. Власне, цьому і присвячено весь наш текст.

 

В результаті, рішення таки протягнули –  14 липня 2021-го. Як протягнули? Мовчки і без зайвих запитань. В тиші “ЗА” проголосувало 34 депутата.

Справедливості задля мусимо сказати, що Віталій Худецький не голосував. Він вийшов із зали за кілька питань до продажу землі його мамі та куму. Телефоном він запевнив, що про конфлікт інтересів він заявляв на комісії.

Представник фракції “За майбутнє” в міськраді Олександр Сидорук каже – більшість була “за” тому і його політсила підтримала:

“Наші 4 голоси нічого не змінили б. Ми бачили висновок юридичного відділу, але юридичний відділ у 80-ти відсотках випадків висловлює протест. Якби ми кожного разу на це зважали, то люди б не змогли навіть під своїм власним гаражем оформити землю”.

А ось голова місцевої “Батьківщини” Богдан Лукашук, власне, яку зараз у міській раді і представляє сам Віталій Худецький, впевнений, що фракція проголосувала правильно: 

“Ми підтримуємо бізнесові рішення. На тій землі його приватна власність”. Але в самого голови фракції щось тоді не склалось з підтримкою, адже система у вирішальному голосуванні за проєкт рішення “в цілому” зафіксувала його не голосування.

Олександр Василишин від фракції “Європейська солідарність” зазначає: “Ви знаєте, я не в земельній комісії. Тут аби був час з усіма профільними питаннями розібратись. Я довіряю колегам з інших комісій. У земельної комісії питань не виникло, вони пропустили це рішення. Значить там все добре”.

Голова фракції “Слуга народу” Роман Ужва попросив час для письмової відповіді, аби його слова не вирвали з контексту, але до публікації матеріалу відповіді ми від нього так і не отримали.

Голова найбільшої фракції – “Команда Симчишина” – Віталій Підгайчук, попри активну позицію щодо цієї ділянки в соцмережах, говорити з журналістами не захотів, уникаючи розмови під будь-якими приводом. Дивна поведінка провладної в державі політичної партії.

“Це не була площа, а сусідня з нею ділянка”, – наполягає сам Олександр Симчишин, – “Я пам’ятаю там був страшний гендель, навіть не було куди з дитиною зайти, а зараз класний заклад, і тепер цього закладу буде більше, це класно, місто розвивається”.

Проєктант площі художник Яків Павлович, для якого площа – це вся площа, а не частково, має іншу думку.

“Сьогодні вона виглядає зовсім інакше, захаращили її страшенно. А ми продумували кожну деталь, щоб людям було зручно відпочивати та гуляти там. Микола [Мазур] хотів поставити фігуру риби у фонтан. Я не дозволив тоді. Бо це б зіпсувало весь вигляд”, – каже художник.

Що ж, Павлович явно навіть і не підозрював тоді, що зіпсувати площу в результаті вдасться зовсім не фігурі риби у фонтані.

І замість висновку. Зараз мерія задумалася над оформленням площі. Звісно ж, не в повному обсязі – хочуть зафіксувати її розміри вже у “порізаному” варіанті. Цікаво тільки як довго ці її розміри протримаються. Адже депутатів багато, а родичів в них – ще більше.

Альона Береза, Марія Турчина

Матеріал створено в рамках проєкту “Лабораторія викриттів 3.0”. Проект реалізується спільно Bihus.Info та Interlink Academy за підтримки German Foreign Ministry.  

Вперше опубліковано на сайті ГО “Жіночий Антикорупційний Рух

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне