Хмельницькі управителі: ті ж люди у ту ж хату?

Фото: https://zhar.org.ua

2018 рік у Хмельницькому позначився подією: тут відбулися конкурси на визначення управителів будинками. Після цього більшість багатоповерхівок без утвореного ОСББ стали обслуговувати все ті ж ЖЕКи, але які були перед цим трансформовані в управляючі муніципальні компанії (УМК). Водночас для кооперативних будинків незмінним управителем залишилося ТОВ ЖЕО. Найкардинальніші зміни настали для мешканців “Виставки”. Сюди за результатами конкурсу зайшов новий гравець – ТОВ “КК ДомКом Хмельницький”. Як можна охарактеризувати роботу хмельницьких управителів протягом трьох років після конкурсу – про це далі у матеріалі.

Не зовсім центрова “Центральна”

Комунальне підприємство “Управляюча муніципальна компанія “Центральна” призначене управителем багатоквартирних будинків по об’єкту конкурсу № 1. Воно – правонаступник Хмельницької житлово-експлуатаційної контори №1. Очолює УМК випускник інженерно-будівельного інституту Олександр Телішевський.

За інформацією, розміщеною на сайті Хмельницької міської ради, колишній ЖЕК№1 утворився ще у 1966 році й спочатку обслуговував переважно 1-5-поверхові будинки на вулицях Проскурівській, Вайсера, Грушевського, Проскурівського підпілля, Кам’янецькій та Подільській. Протягом 80-тих років ЖЕК розширив територію обслуговування ще й на новобудову мікрорайону Гречани. Вже у 2000-х роках майже весь західний мікрорайон міста перейшов під протекцію цієї житлово-експлуатаційної контори. У травні 2017 року ЖЕК перейменували в УМК “Центральна”. Наразі компанія обслуговує 166 будинків у Хмельницькому.

Серед ризиків у роботі компанії визначають нестачу коштів для капітальних ремонтів. Значна частина житлового фонду УМК “Центральна” зношена: адже половина будинків тут зведені до 1970-их років. Суттєвою проблемою УМК є і нестача сумлінних двірників, а також фахових слюсарів-сантехніків, зварювальників, покрівельників.

УМК “Центральна” має найрозрізненіші з-поміж інших хмельницьких управителів тарифи. Найнижча плата для будинку за адресою Степанкова, 1а (всього 32 копійки за квадратний метр). Найдорожче нині сплачують мешканці багатоповерхівки на Курчатова, 69 (6,8 грн.). Причина такого контрасту – строкатий житловий фонд: від старовинних будиночків, зведених ще наприкінці позаминулого століття, до великих новобудов.

У структурі тарифів найбільше витрат управитель передбачає за утримання спільного майна багатоквартирного будинку та прибудинкової території. Йдеться про прибирання прибудинкової території, підвалу, покрівлі, техобслуговування внутрішньобудинкових систем холодного водопостачання, водовідведення та зливової каналізації тощо. Востаннє компанія відзвітувала на сайті міської ради за 2019 рік. Її чистий прибуток тоді був 93,4 тисяч гривень.

УМК “Центральна” має свою сторінку в фейсбуці, за якою стежить лише 103 користувачі. Сторінку ведуть формально: переважна більшість посилань тут на сайт Хмельницької міської ради. У медіа роботу компанії згадували, через скарги жителів будинку вулиці Завадського на блох у під’їздах. Висвітлювалася і боротьба компанії із вуличною рекламою наркотиків. Саме в УМК “Центральна” першими у Хмельницькому почали ремонтувати дахи міцним та еластичним матеріалом фіброшифером.

Маленька “Озерна”

Комунальне підприємство “Управляюча муніципальна компанія “Озерна” Хмельницької міської ради призначене управителем багатоквартирних будинків за об’єктом конкурсу № 6.

Історія компанії починається зі створення у 1993 році ЖЕКу № 7. У травні 2017 її рішенням сесії перейменували на УМК “Озерна”, а статутний капітал організації збільшили. Перевтілення на цьому не завершилися: до “Озерної” у 2019-му приєднали УМК “Заріччя”, що припинило своє існування через появу у Хмельницькому за рік до того нового управителя – ТОВ “КК ДомКом Хмельницький”. Ситуація супроводжувалася скандалами. Але про це детальніше – згодом.

З кінця січня 2019 року УМК “Озерна” очолює випускниця Чернівецького національного університету Валентина Тимошенко. Навіть після злиття із “Заріччям” (колишнім ЖЕКом №6) “Озерна” залишається компанією з найменшою кількістю будинків (46) у підпорядкуванні. Пояснюється все просто: більшість співвласників у найновішому мікрорайоні з однойменною назвою створили ОСББ. Водночас житловий спадок “Заріччя” у мікрорайоні “Виставка” – це лише незначна частина тих будинків, які згідно з результатами конкурсу перейшли в обслуговування до приватного управителя ТОВ “КК ДомКом Хмельницький”.

На сайті міської ради компанія востаннє відзвітувала за 2019 рік. Згідно з оприлюдненими даними, УМК у цьому році отримала чистий прибуток на суму – 10,6 тисяч гривень. Найдешевший тариф за 1 квадратний метр сплачують жителі Проспекту Миру, 97/4 (2,51 грн.), найдорожчий – мешканці будинку на Проспекті Миру, 57/4 (5, 22)

“Усі двори “Озерної” завжди обслуговувались “на трієчку”. Так було завжди – усі 25 років,скільки я тут живу”, – розповідає місцевий житель Артур.

У медіа компанія згадувалася у зв’язку із заміною старих чавунних труб на нові пластикові та поточним ремонтом під’їзду.

Компанія акцентує на своїй боротьбі зі злісними неплатниками за послуги. Співвласникам багатоквартирних будинків, у разі наявності заборгованості (понад 3 місяці), обмежується проведення робіт з поточного ремонту.

У профілі на фейсбуці компанії 226 друзів. Вирізняється він власними фото зі звітами про проведення робіт з періодичністю приблизно раз на 2 місяці. Щоправда, за 2021 рік тут поки що жодного допису.

“Дубове”: дорогі працівники

Комунальне підприємство “Управляюча муніципальна компанія “Дубове” (колишній ЖЕК №5) призначене управителем багатоквартирних будинків за об’єктом конкурсу № 4. Очолює його медик за фахом Олександр Забурмеха.  УМК «Дубове» надає послугу з управління в 136 багатоквартирних будинках.

Підприємство утворене відповідно до розпорядження Хмельницької державної адміністрації у 1993 року на базі відокремленої частини комунальної власності тергромади Хмельницького.

Найнижчий тариф у будинку за адресою вул. Копистинське шосе, 1 – (1,74 грн.), найвищий – на вул. Пілотська, 53 (5,68 грн.). Востаннє підприємство відзвітувало за 2019 рік. Там зазначило чистий дохід 18 тисяч гривень. Чисельність штатних працівників на 2019 рік – 86 осіб.

У профілі соцмережі “Фейсбук” УМК “Дубове” 2 852 друга та ще 111 підписників. На сторінці переважно дописи про роботу КП “Хмельницькводоканал”. Останнє повідомлення – за 29 грудня 2020 року.

У 2019 році підприємство показало у медіа проведення ремонту у під’їздах.  Потрапив під приціл камер і мітинг місцевих жителів у червні 2018 року через високі, на думку протестувальників, тарифи – понад 5 гривень за квадратний метр. Ta Такі розцінки керівник компанії тоді пояснив необхідністю залучати до роботи на підприємстві молодих фахівців, які не погоджуються на низьку зарплатню. У разі невдоволення оплатою мітингувальникам запропонував створити ОСББ.

Відгуки про роботу компанії полярні за своїм змістом. Наприклад, хмельничанка Юлія, яка мешкає у будинку за адресою вул. Козацька 61/2, роботою комунальників задоволена.

“Двірничка у нас кльова, все решта ніби теж нормально. Три роки тому нам замінили стояк, проблем немає. Але знаю, що в одної жительки, яка живе у будинку з кінця XIX століття, валиться дах. Суд зобов’язав УМК відремонтувати оселю. Комунальники тільки побілили і пішли”, – зазначає жителька багатоповерхівки.

“Проскурівська”: старанні звітувальники

Комунальне підприємство “Управляюча муніципальна компанія “Проскурівська” (колишній ЖЕК №2) призначене управителем багатоквартирних будинків за об’єктом конкурсу № 8.  Наразі компанія обслуговує 175 будинків. Найнижчий тариф – у будинку на вул. Подільській, 75 (1,65 гривень), найвищий – на вул. Трембовецької, 53/1 (6,05 гривень)
На сторінці у фейсбуці – 109 підписників.  1 червня 2020 року у компанії останній допис. Хоча до цього тут намагалися розміщувати різноманітну інформацію про комунальну сферу міста.

“Двір вони прибирають. І це все, що я можу сказати про їхні послуги. Але ми платимо, бо це прибирання теж необхідне. Їхній трактор приїжджав, коли було багато снігу. На “Проскурівську” особливо ніхто не скаржиться. Це означає, що недоліків у них небагато”, – вважає Андрій, мешканець будинку на вул. Володимирській, 65.

У новинах УМК “Проскурівська” згадувалася після трагедії у будинку за адресою Кам’янецька, 67. Там у жовтні 2020 року через витік чадного газу померли двоє братів чотирьох і дев’яти років. Причини інциденту поки не оприлюднені. Головний інженер “Хмельницькгазу” Олександр Лоб для Суспільного “Поділля” пояснив: за стан вентиляційних шахт відповідає балансоутримувач або власники житла. До слова, у практичному посібнику для органів місцевого самоврядування “Реформування системою житлової нерухомості міста” зазначено: обслуговування димовентиляційних каналів – у переліку типових послуг з утримання будинків та прибудинкових територій.  Попереднього керівника УМК Вадима Дудара міський голова звільнив 28 грудня 2020-го – у зв’язку із завершенням терміну дії контракту. Нині “Проскурівську” очолює Володимир Кухарчук, менеджер організацій за освітою.

УМК “Проскурівська” – єдина з муніципальних компаній, яка наразі відзвітувала за 2020 рік. Чистий дохід від реалізації послуг підприємства за звітний період – всього 17,9 тисяч гривень, що менше запланованого фінансовим планом аж на 42,9 тисяч гривень. Таку невтішну фінансову ситуацію у компанії пояснюють зниженням вартості послуги з управління багатоповерховими будинками за окремими будинками після закриття сміттєкамер та перерахунку площі прибудинкової території. Зниження інших доходів відбулося через зменшення обсягу робіт провайдерів, прибирання доріг та тротуарів, а також через погашення не в повному обсязі сумнівних боргів.

“Південно-Західна”: зразкові підвали?

Комунальне підприємство “Управляюча муніципальна компанія “Південно-Західна” призначене управителем багатоквартирних будинків за об’єктом конкурсу № 3. Утворилася компанія у 2017році на базі ЖЕКу №3. Обслуговує 139 будинків. Очолює її технік-будівельник за освітою Леонід Дрозд. Найдешевший тариф тут у будинку на вул. Храновського, 16 (1,43 гривень) Найдорожчий – на Молодіжній, 15/1 (5, 87 гривень). Чистий дохід за 2019 рік – 21,2 тисяч гривень.

Від 2017 року компанія двічі фігурувала у ЗМІ у зв’язку із ситуаціями з підвалами. У першому матеріалі йшлося про скаргу жителів хрущівки за адресою вул. Кам’янецька, 108 на захаращене підвальне приміщення сусіднього будинку, яке вони використовують через відсутність такого ж у власній багатоповерхівці. А вже у березні 2018 року підвали будинків цієї ж УМК згадували як майже зразкові.

На території обслуговування компанії за грантові кошти США та силами підрядника вдалося оновили декілька поверхів у гуртожитку за адресою Інститутська, 6, який перебуває на балансі цієї УМК. Жителі невідремонтованих поверхів могли розраховувати лише на косметичну реставрацію житла від Південно-Західної.

ТОВ “ЖЕО”: усюдисуще та загадкове

За інформацією Хмельницької інформаційної мережі комунальних підприємств міста, ТОВ “ЖЕО” станом на 01 серпня 2018 р. обслуговує 128 будинків у мікрорайонах Озерна, Виставка, Центральний, Гречани та Південно-Західний. Це єдина така хмельницька компанія, яка стала управителем без участі у конкурсі.  Єдине логічне пояснення ситуації: обрання мешканцями понад сотні будинків ТОВ “ЖЕО” управителем на зборах співвласників. А ось чи могли жителі всіх зазначених багатоповерхівок виявити таку одностайність – питання поки що без відповіді.

Свіжої інформації про чинні на даний момент тарифи ТОВ “ЖЕО” нема. Є лише повідомлення з обґрунтуванням їхнього підвищення станом на 2018 рік.

На сторінці ТОВ “ЖЕО” у фейсбуці – 101 підписник. У порівнянні з іншими управителями, сторінку ведуть активно, наповнюючи різноманітним контентом: привітанням з Водохрещем, інформацією про перебіг COVID-19, перепостами матеріалів місцевих медіа, власними фотозвітами про ремонти об’єктів. Навесні тут періодично виставляли фото з дезінфекціями під’їздів.

https://zhar.org.ua

Найбільше дописів про роботу товариства з’явилося у червні та липні 2020. Комунальники хвалилися обрізкою дерев, ремонтом під’їздів, встановленням там світлодіодних світильників, косінням трави, встановленням сміттєвих урн, ремонтом покрівлі козирків входів в під’їзд, лагодженням дитячих атракціонів.

Лише за другий місяць літа тут опублікували понад 10 дописів. У декількох дописах згадувався чинний депутат обласної ради Юрій Смаль. Із закінченням цієї пори року регулярна звітність чомусь різко припинилася.

Керує ТОВ ЖЕО Савчук Олександр Анатолійович. А серед беніфіціарів – Савчук Анатолій Федорович.  Очевидно, родич очільника компанії. У переліку бенефіціарних власників – 64 особи. Серед яких – 13 обслуговуючих кооперативів. Власне, саме ТОВ “ЖЕО” утворилося на базі контори, яку заснували на початку 80-х років для управління винятково кооперативними будинками. Тоді це утворення підпорядковувалося міськвиконкому. Фактично кожен будинок з переліку – це заснований під час будівництва житлово-будівельний кооператив. Тобто формально – певна юридична особа. От лише у реєстр юросіб ці ЖБК не внесені.

У медіа компанія згадувалися захаращеними підвалами, які ТОВ “ЖЕО” позиціонує як “укриття”. Є у Фейсбук і згадки про відключення світла у під’їздах будинку на Прибузькій, 16, яке у товаристві пояснили боргами мешканців. А от обґрунтувати, чому такі ж методи не застосовували для інших боржників, тоді не змогли.

8 Приватний статус компанії – своєрідний оберіг від скарг. Раніше в міському управлінні житлово-комунального господарства неодноразово наголошували: впливу на цього управителя не мають.

ТОВ “КК ДомКом Хмельницький”: ми вам все покажемо

ТОВ “КК “ДомКом” Хмельницький” від 11 червня 2018 року стало управителем для 135 житлових будинків мікрорайону Виставка, виборовши перемогу на двох лотах в УМК “Заріччя” (колишнього ЖЕКу №6).  Наразі більшість працівників у штаті «ДомКом» – це колишні співробітники УМК “Заріччя”. До речі, певний час цю юрособу очолювала і теперішня керівниця УМК “Озерна”.

ТОВ “КК “ДомКом” Хмельницький” – новачок у Хмельницькому. Тут товариство з’явилося лише у 2018 році за скандальних обставин. Навесні 2018 року ця компанія подавалася на три лоти. Перемогла на двох з них. Зокрема, на найбільшому – це 129 будинків мікрорайону “Виставка”. Раніше цю територію обслуговувало вже згадане УМК “Заріччя”.

Під час оцінювання учасників конкурсна комісія віддала 90 балів за приватну компанію і 89,9 — за УМК “Заріччя”. Примітно, що на обох лотах приватний управитель здобув перемогу над муніципальним з мінімальною різницею у десяті і навіть соті одного бала. За словами тодішньої заступниці начальника управління житлово-комунального господарства Наталії Вітковської, сталося це завдяки нижчому середньому тарифу на послуги.

“Середня вартість ціни послуги по УМК “Заріччя” була десь в районі 4,41. А “Домком” заходило із середньою пропозицією 3,70 за квадратний метр”, – прокоментувала посадовиця.

Першими ще наприкінці травня 2018 року проти змін виступили мешканці будинку за адресою вул. проспект Миру, 76. Люди стверджували: про заміну управителя вони дізналися випадково в інтернеті. Згодом до них приєдналися й жителі інших багатоповерхівок. Невдоволеним тоді представники управління ЖКГ запропонували утворити ОСББ. За три роки для переважної більшості будинків все залишилося без змін.

Наразі “ДомКом” очолює Артур Квасюк. Компанія має свою сторінку у соцмережі Фейсбук , за якою стежать 493 людини. Сторінка активно оновлюється свіжою інформацією. До прикладу, у лютому про прибирання снігу і приміщень підвалів та ремонт у під’їздах. На відміну від сторінок інших управителів, тут активно коментують жителі, а представники компанії реагують на коментарі.

Водночас, як з’ясувалося, не на всі звернення жителів “ДомКом” реагує. Зокрема, хмельничанка Ольга, яка мешкає за адресою Зарічанська, 16, через проблеми у під’їзді листується з управителем вже майже рік.

“Спочатку від стіни відвалився невеликий шмат, а згодом вже конкретний шматок. Якщо у тому місті ще зачепити, то пів стіни не буде. Восени я писала особисто директору “ДомКом”. Але нічого не змінилося. Вони завжди все пояснюють ситуацією у країні. Потім у них нема коштів, потім – піску. А згодом кажуть, що завтра прийдуть і не приходять”, – обурюється Ольга.

Також на бездіяльність ДомКому скаржиться й мешканка будинку на Проспекті Миру, 80/2 Маргарита:

“У нас в помешкання затікає дуже сильно з покрівлі. “ДомКом” не реагує на наші звернення. Тим паче, що проблема з покрівлею у всіх мешканців нашої 5-поверхівки. До них не додзвонитись. А, якщо пощастить, то у відповідь чуємо: “Немає фінансування”, “Нічим не можемо допомогти”, “Не знаємо, коли надійде фінансування”. В кімнаті зникло світло, стоять 10 посудин для стікання води, в помешканні – сирість. Наша сім’я цим дихає, що в майбутньому може призвести до захворювання легень, грибкових уражень”.

управлінн

Негативні відгуки можна побачити й під самими дописами приватного управителя на сторінці у фейсбуці.

Водночас 13 січня 2021 року сам управитель розміщував допис зі світлинами трьох подяк від мешканців. Однак у коментарях під цхим дописом люди попросили викладати і фотографії скарг.

Тарифи товариства містяться на його сайті. Найнижча плата у будинку на вул. Проспект Миру, 97/2 (2,4 гривні), найвища – за адресою Свободи, 1а (5,7 гривень).

Протягом 2019 року компанія регулярно звітувала про виконані робіт і на своєму сайті. Проте вже у листопаді цього року оприлюднювати звіти перестали.

Медіа “ДомКом” згадують через затягування заміни каналізаційної труби у будинку за адресою вул. Зарічанська, 6 наприкінці 2019 року. Також про товариство писали у зв’язку із протіканням даху на вул. Зарічанська, 36/3.

Управителі: різні та однакові

Замінивши назви на управляючі муніципальні компанії, хмельницькі житлово-експлуатаційні контори за сутністю залишилися все тими ж ЖЕКами. Тільки ще з більш обмеженим набором послуг. Суттєво відрізняє місцеві УМК хіба що підхід до оприлюднення результатів діяльності за рік – кожна компанія оформляє звіти на свій розсуд. Не безхмарна ситуація і з приватними управителями. Один з них залишається найзакритішою юрособою у звітності як управляюча компанія Хмельницького. Інший, демонструючи відкритість у соцмережах, часто ігнорує звернення мешканців.

Світлана Русіна

Матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.

Вперше опубліковано на сайті ГО “Жіночий Антикорупційний Рух

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне