Хмельницький міський голова не звертався до суду, а поліція не відкрила жодного провадження за заявами журналістів

Фото: з відкритих джерел

Хмельницький міський голова Олександр Симчишин не звертався до суду з позовом до центрального телеканалу, що під час місцевих виборів випустив сюжет, ніби-то, про замовний напад на журналіста. Поліція не відкрила кримінальні провадження за заявами двох журналісток, а проводить наразі перевірки.

В розпал виборчої кампанії під час місцевих виборів центральний телеканал ICTV випустив сюжет програми «Надзвичайні новини», в якому мова йшла про, ніби-то, побиття журналіста М.Моргуна, яке останній у сюжеті пов’язував із розміщенням ряду матеріалів, що стосувались Хмельницького міського голови. За посиланням на сюжет, що у своєму матеріалі розміщував новинний ресурс «Всім», наразі це відео є недоступним. Вказано, що це приватне відео.

26 жовтня 2020 року Хмельницький міський голова Олександр Симчишин прокоментував цю ситуацію та сказав, що готує позов до суду. Регіональна представниця ІМІ в Хмельницькій області 11 січня 2021 року надіслала публічний запит до Хмельницької міської ради з метою дізнатися чи все ж таки позов було подано. 15 січня управління правового забезпечення та представництва міськради надіслало відповідь за підписом міського голови, в якій зазначено, що «будь-які позови до центрального каналу щодо сюжету, в якому йшлося про, ніби-то, замовний напад на журналіста, в тому числі і щодо матеріальних збитків, ні Хмельницькою міською радою, ні Хмельницький міським головою не подавалися». Додаткових пояснень щодо такої позиції у відповіді не було надано.

Водночас жарким видався для журналістів Хмельниччини початок 2021 року. Наразі ІМІ вже повідомляла про два випадки перешкоджання журналістській діяльності та один випадок цькування у соцмережах. У трьох випадках до поліції журналістками передано заяви.

13 січня 2021 року, під час локдауну, в приміщенні Хмельницької міської ради відбувалось засідання постійної депутатської комісії з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища, на яке впродовж години не допускали журналістку-фрілансерку Альону Березу. Допуск відбувся лише після виклику поліції. За цим фактом поліція отримала заяву журналістки та до цього часу нею проводиться перевірка.

«Проводиться перевірка. Опитали охоронців, вилучили відео з нагрудних камер і направили лист в раду (ред. Хмельницьку міську раду), щоб надали відповідь чим і як регулюється їх пропускний режим в період карантину» – прокоментувала начальниця СК ГУНП в Хмельницькій області Інна Глега.

21 січня 2021 року головна редакторка газети “Кам’янецький часопис “Ключ” (Кам’янець-Подільський, Хмельниччина) Тетяна Шуханова звернулася до поліції через цькування в соцмережах. За інформацією, що надана регіональній представниці ІМІ в Хмельницькій області начальницею СК ГУНП в Хмельницькій області Інною Глегою, за заявою журналістки теж розпочата перевірка.

25 січня 2021 року ІМІ розповідав також про те, що місцева телерадіокомпанія “Кам’янець-Подільський” звертатиметься до поліції у зв’язку з перешкоджанням їхній знімальній групі з боку депутата міськради. Як повідомила регіональній представниці ІМІ в Хмельницькій області Альоні Березі журналістка ТРК Інна Дорога, заяву було відправлено поштою в той же день, коли вийшла новина. За інформацією поліції – заява до них наразі ще не надійшла.

Варто нагадати, що стаття 214 Кримінального процесуального кодексу прямо забороняє проводити будь-які слідчі дії до внесення заяви в ЄРДР і прямо передбачає відповідальність посадових осіб за вчинення дій до моменту такого внесення:

«1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань…»

Водночас юрист ІМІ Роман Головенко щодо не відкриття кримінальних проваджень поліцією зазначає:

«З даної норми КПК також випливає, що має бути розпочато провадження та внесено в ЄРДР відомості в разі надходження заяви, в якій ідеться про ймовірне вчинення злочину. На жаль, наразі існує хибна практика, коли правоохоронні органи цього не роблять, а розглядають отриману заяву в порядку Закону України «Про звернення громадян». Щодо відісланої поштою заяви, то вона дійсно могла ще не дійти».

ІМІ й надалі відслідковуватиме питання розгляду описаних у матеріалі випадків перешкоджання журналістській діяльності та обов’язково додатково повідомить про результати розгляду поліцією заяв журналістів. Наразі ж ситуація виглядає досить цікаво. Заяви журналістів є, чинне законодавство передбачає відкриття кримінальних проваджень у чітко визначений строк, а за заявами проводяться лише перевірки.

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

АЛЬОНА БЕРЕЗА, регіональна представниця ІМІ у Хмельницькій області

 

 

 

 

 

 

 

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне