Хто претендує на посаду головного еколога Хмельниччини?

кандидати екологія
Фото: Волинська служба новин

Вже 26 жовтня об 11:00 відбудеться конкурс на зайняття вакантної посади директора Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької ОДА.

І вже почали з’являтись декларації перших кандидатів на цю посаду. Наразі на сайті Національного агентства запобігання корупції вже з’явилось три декларації потенційних кандидатів.  Пропонуємо більш детально ознайомитись з тими, хто претендує очолити обласну екологію.

Заможна пенсіонерка

Першою свою декларацію подала Тетяна Дзюблюк – керівник Хмельницького міського Товариства охорони природи. Також Тетяна Василівна входить і до складу Громадської ради при обласній адміністрації. Нині жінка працює інженером з охорони праці у МКП «Хмельницькводоканал». На цьому ж підприємстві працює і її чоловік головним технологом. До 2011 року вона очолювала міське управління екології.

Фото: громадська рада при Хмельницькій ОДА

Тетяна Дзюблюк проживає разом з чоловіком та свекром. Кандидатка декларує квартиру на 50 кв.м., сім соток землі у місті Хмельницькому. Садовий будиночок 79,9 кв.м. і земельну ділянку на 608 кв.м. чоловік декларантки купив у 2014 році. Вартість цього майна сукупно склала 163 516 гривень (12 578 доларів за тодішнім курсом). Також Петро Дзюблюк володіє гаражем на 19,9 кв.м.

Свекор декларантки володіє квартирою на 70 кв.м. поблизу Кам’янця-Подільського та 33 сотками у селі Нігин.

На пані Дзюблюк також зареєстрована автівка MAZDA CX-5 2.0AT, 2012 р.в. Її декларантка придбала 6 березня 2013 року за 269 500 гривень. За тодішнім курсом – це було 33 687 доларів. На вторинному ринку зараз за таку автівку просять не менше 16 тисяч доларів.

Фото: з мережі Інтернет

Річна заробітна плата Тетяни Дзюблюк у 2017 році склала 69 065 гривень, пенсія – 53 000 грн. Також жінка задекларувала 60 000 гривень, які вона отримала як дивіденди.

Девіденди – це частина прибутку, яка виплачується емітентом корпоративних прав на користь власників корпоративних прав.

Тобто пані Дзюблюк володіє корпоративними правами, але чому про це у декларації жодного слова? Власне, про жодні корпоративні права не згадує і чоловік Петро Дзюблюк, однак це не заважає йому невідомо звідки отримувати 45 000 грн дивідендів. Його річна зарплата у 2017 році склала 87 553 гривень, пенсію він отримав лише 26 000 за весь 2017 рік.

На банківському рахунку Дзюблюк тримає 305 000 гривень, а «під подушкою» – 80 000 грн. На рахунках в банках Петро Дзюблюк тримає – 280 000 грн, а готівкова «заначка» трохи менша, ніж в дружини, – 50 000 грн. Спільно подружжя має 715 000 гривень, чи у валютному еквіваленті – 25 535 доларів.

Заощадження є і у свекра. Чоловік не довіряє фінансовим установам і «під матрасом» готівкою тримає 60 тисяч гривень та 11 000 доларів.

Декларація Тетяни Дзюблюк викликає досить багато запитань. Електронне декларування для багатьох чиновників стало своєрідною індульгенцією. Ймовірно, вирішила і Тетяна Василівна без жодних пояснень легалізувати свої статки таким чином.

До лютого 2011 року Тетяна Дзюблюк керувала міським управлінням з питань екології та контролю за благоустроєм міста. Середня зарплата по області у липні 2011 року становила 2182 гривні. У цей час її чоловік Петро Дзюблюк був начальником відділу водних ресурсів та водообліку Хмельницького облводгоспу, тобто теж держслужбовцем. Відповідно і його офіційна зарплата не могла перевищити 4 тисячі гривень. Безпосередньо Петро Петрович був відповідальний за видачу документів дозвільного характеру (зокрема Погодження клопотання водокористувачів з обгрунтуванням потреби у воді в разі використання поверхневих вод, Дозвіл на днопоглиблювальні роботи, видобування піску і гравію, прокладення кабелів, трубопроводів та інших комунікацій).

Після виходу на пенсію Тетяна Дзюблюк активно займається захистом природи – очолює Хмельницьке міське Товариства охорони природи. А вже у березні 2011 року йде працювати директором у комерційну структуру ТОВ «Дефлоро-Еко». Фірма проіснувала до 2014 року і займалась діяльністю у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах. Беніфіціаром був житель Білорусі Михайло Каськовіч. Паралельно знаходимо інформацію, що Михайло Каськовіч з 2011 року відкриває в Москві меблеву фірму, яка і отримала назву DeFloro, а саме підприємство ПАТ «Дефлоро групп». До 2011 року Михайло Каськовіч займався нафтовим бізнесом про це він розповідає в інтерв’ю на радіо «Фінам ФМ». Про Україну та бізнес там Михайло Каськовіч не згадує ні слова.

Через два роки після виходу на пенсію Тетяна Дзюблюк купує автівку майже за 34 тисячі доларів, новеньку. Ще через рік її чоловік придбав дачу за 13 тисяч доларів. Загальна сума витрат 47 тисяч доларів. Якщо врахувати, що пані Дзюблюк працювала у комерційній структурі, то її зарплата мала бути не менше 13 тисяч гривень в місяць. Нагадаємо, що тодішній мер Сергій Мельник отримував 8,5 тисяч гривень заробітної плати.

Але окрім дороговартісних покупок, сім’я Дзюблюк задекларувала більше 700 тисяч гривень заощаджень. Єдине пояснення, яке спадає на думку, це не зовсім легальний заробіток подружжя. Зважаючи на те, що посади і Тетяни Дзюблюк, і її чоловіка Петра передбачила видачу різноманітних погоджень та дозволів, обидва ймовірно мали величезний простір можливостей для додаткового заробітку.

Так для чого насправді пані Дзюблюк посада головного еколого області?

Амбіційна підлегла Сергія Вавринчука

Фото: Хмельницький університет управління та права

Ще одна кандидатка – Ірина Прокопець теж в екологічній сфері не новачок. Свою кар’єру вона розпочала у інспекції по контролю за благоустроєм та санітарним станом міста Хмельницького. У її компетенцію входило готувати на розгляд сесії потенційні місця для зовнішньої реклами. Тобто значна частина біг-бордів та сіті-лайтів в обласному центрі з’явились з легкої руки Ірини Іванівни. Пізніше вона очолювала управління використання та охорони природних ресурсів Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької облдержадміністрації за часів Сергія Вавринчука. У кулуарах її називають довіреною особою колишнього директора. Саме це управління готувало дозвільні документи. Згідно повноважень ліквідованого Департаменту, вони мали здійснювати реєстрацію декларацій на відходи, видавав висновки державної екологічної експертизи, дозволи на спеціальне водокристування, дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

Також деякі джерела переконують, що  вона родичка екс-заступника Хмельницького міського голови Івана Прокопця. Нагадаємо, Іван Юрійович відповідав в місті за будівництво.

У неї значно скромніша декларація, ніж в її конкурентки Тетяни Дзюблюк.  З майна у Ірини Іванівни – 2 га в Копистині поблизу обласного центру, і земельна ділянка 590 кв.м. у Ружичній, там вона і будує садовий будиночок на сто квадратів. З 2008 року вона їздить на «Hyundai Getz», 2008 року випуску.

Фото: з мережі Інтернет

За 2017 рік Ірина Іванівна заробила 137 050 гривень. Однак, в декларації нічого не сказано, де проживає разом із сином кандидатка. Так за даними ЄДР, людина на ім’я Ірина Прокопець раніше володіла часткою в будівельній ТОВ «ТРАНСБУДСЕРВІС ГРУП». Підприємство працювало у 2007 -2009 роках. На той момент Ірина Іванівна ледь встигла закінчити навчання у ВНЗ. Певно, відкладала зі стипендії, аби зробити внесок у статутний фонд будівельної фірми.

З 2010 року Ірина Прокопець була помічницею депутата Хмельницької міської ради 6 скликання від ВО «Батьківщина» Олега Певнєва. Від білосердешних і балотувалась Ірина Іванівна до міської ради у 2015 році.

Нагадаємо, що у 2016 році, якраз за часів керування Сергія Вавринчука та його підлеглої Ірини Прокопець, Департамент екології та природніх ресурсів у Хмельницькій області передав земельну ділянку площею 0,3 га, яка була у них в постійному користуванні з 2015 року, під забудову. Договір суперфіцію щодо будівництва ділянки на Старокостянтинівському шосе 20/8 Департамент уклав із ПП «Консталь», яке пов’язано із скандальним міським депутатом-тимошенківцем Олександром Скочелясом. Будинок планують здати у 2019 році. За даними сайту з продажу нерухомості, квадратний метр у цьому будинку коштуватиме 7 400 грн.

Фото: з мережі Інтернет

Детальніше про усі підводні камені договіру суперфіцій можна прочитати у розслідуванні голови ГО «Жіночий Антикорупційний рух» Альони Берези.

Рядовий інспектор

Третій кандидат Володимир Дідух теж працює екологом. Спочатку в Державній екологічній інспекції у Хмельницькій області. Наприкінці 2017 року перейшов до управління екології Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Хмельницької ОДА.  Проживає разом з дружиною та двома дітьми у приватному будинку площею 91 кв.м. у селі Олешин. Його придбав за 112 427 гривень (14 053 доларів). Також володіє двома земельними ділянками на 2500 і 1000 кв. м.

У 2013 році дружина кандидата Тетяна Дідух за 25 000 гривень придбала автівку «Заз Сенс», 2002 р.в.

За 2017 рік Володимир Дідух заробив 106 689 гривень. Його дружина отримала матеріальну допомогу при народженні дитини – 20 640 гривень.

Із заощаджень Володимир Дідух має готівкою 3900 доларів.

Нагадаємо, що у вересні 2016 року тодішній голова Хмельницької ОДА Олександр Корнійчук ліквідував Департамент екології та природних ресурсів. Своє рішення пояснив в інтерв’ю “НГП” численними порушеннями, які вчиняв тодішній керівник Департаменту  та його підлеглі, а саме, як наголосив тодішній губернатор, махінаціями із дозвільними документами.

Як писали «Новини. Хмельницький», нинішній очільник Хмельницької ОДА Вадим Лозовий 3 вересня оголосив про створення Департаменту екології.

За нашою інформацією, посаду ніби-то гарантують Тетяні Дзюблюк. Її призначення особисто лобіюють помічники нинішнього очільника Хмельницької ОДА.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне