Консультація: як зняти з реєстрації особу, яка не мешкає в житловому приміщенні

Фото: https://investgazeta.ua/

Питання про порядок зняття з реєстрації осіб, які насправді не мешкають за місцем реєстрації, цікавить багатьох клієнтів системи безоплатної правової допомоги. Адже трапляються випадки, коли хтось з родичів чи знайомих, яких раніше «прописали», змінює адресу чи навіть виїжджає за кордон і при цьому з невідомих причин відмовляється добровільно знятися з реєстрації.

«Наприклад, нещодавно до Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся чоловік, який п’ять років тому зареєстрував у своїй квартирі племінника, проте родич вже понад два роки не проживає за місцем реєстрації і на зв’язок виходить вкрай рідко. Телефоном племінник неодноразово обіцяв знятися з реєстрації, проте так цього й не зробив. У результаті власник житла позбавлений можливості оформити субсидію», – розповідає юристка Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ганна Петрик.

У відповідь на звернення юристи місцевого центру роз’яснили клієнтові, що відповідно до статті 405 Цивільного Кодексу України член сім’ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім’ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Відповідно до частини 1 статті 316 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Окрім того, згідно зі статтею 317 ЦКУ  власникові (тобто чоловіку) належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. Стаття 319 Цивільного кодексу України визначає, що саме власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

«Тож ми пояснили клієнтові, що відповідно до частини 1 статті 16 Цивільного кодексу України він має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу», – зазначила юристка центру.

Для початку в таких випадках треба складати акт про осіб, які мешкають в житловому приміщенні впродовж року, а відтак звертатися до суду про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням та зняття її з реєстрації за місцем проживання. До позовної заяви додаються такі документи:

  • документ, що підтверджує сплату судового збору (704,8 грн);
  • документи, що підтверджують право власності на нерухоме майно;
  • документи, що підтверджують факт відсутності члена сім’ї власника у займаному приміщенні без поважних причин понад один рік.

*   *   *

Безкоштовні консультації з правових питань, роз’яснення законодавства (для всіх без винятку осіб), а також безоплатні послуги захисту та представництва в суді (для незахищених верств населення) можна отримати в центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги й бюро правової допомоги.

Проконсультуватися та дізнатися адресу найближчої точки доступу до безоплатної правової допомоги можна за номером 0 800 213 103 (єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги в Україні; цілодобово та безкоштовно в межах України).

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне