Лайфхак забудови центра Хмельницького від побратима мера

Фото: авторів

Квадратні метри в центрі міста Хмельницького – це один з найперспективніших активів. Аби розпочати будівництво у середмісті обласного центру, ну просто величезних грошей не вистачить не те, що у гривні, а й навіть у валюті. Зазвичай для цього потрібні зв’язки та впливові друзі, бажано, серед представників міської влади. І чим більше таких зв’язків та партнерів – тим більше лояльності зможе отримати забудовники під час реалізації свого проекту.

Отримавши ласий шмат, бізнесмени намагаються витиснути з нього максимальну вигоду для себе без урахування реальних потреб громади. А тут вже не обійтись без скандалів. Ми ж цього разу спробували розібратись в історії як під одне елітне будівництво навіть «змінили» цільове призначення земельної ділянки і внесли правки у проект майбутнього генплану (корегування) аби узаконити будівлі, що були зведені та будуть зведені з порушеннями.

Елітний житловий комплекс у серці Хмельницького

Поруч з одним із найбільших перехресть Хмельницького у тихому закутку вже 4 рік триває будівництво. Інформація про житловий комплекс «Перлина Проскурова» почала з’являтись ще наприкінці 2016 року, адже нове будівництво супроводжувала активна рекламна кампанія.

Вартість квадратного метра у житловому комплексі нині коштує майже 13 тис.грн. На момент створення матеріалу квартири у першій секції вже були розпродані. Вільними залишилось лише дві двокімнатні квартири у другій секції ЖК. Також були вільні дворівневі пентхауси. Тим часом на ринок виставили продаж квартир у решті секцій – третій та четвертій.

І це попри доволі особливий договір, який пропонують укласти покупцям. Заледве не вперше у Хмельницькому квартири продають одразу за пакетом із двох договорів: деривативу та купівлі-продажу майнових прав.

Довідка. Договір купівлі-продажу деривативу – це письмова угода між майбутнім власником нерухомості та компанією з управління активами, за якою інвестор отримує базовий актив деривативу. В результаті інвестору переходять права та обов’язки на нерухомість, закріплені за компанією з управління активами в рамках форвардного договору.

Наскільки ризикованим є укладання таких договорів для покупців? За юридичною оцінкою договору ми звернулись до незалежного адвоката Романа Черняка.

«Найбільший ризик для інвестора – це втратити гроші. У договорі купівлі-продажу деривативу максимально акцентується увага на те, що продавець не несе жодної відповідальності перед покупцем за буд-які можливі ризики недотримання забудовником своїх зобов’язань. У разі розірвання договору купівлі-продажу майнових прав, інвестору практично неможливо повернути гроші, сплачені за деривативом, адже договором купівлі-продажу майже у всіх випадках його розірвання передбачено, що продавець не компенсує вартість придбаного деривативу. Тобто у даному випадку інвестор має сплатити 50 % вартості житла. Потім має два дні аби пред’явити укладений дериватив і укласти інший договір купівлі-продажу майнових прав із сплатою другої половини вартості. На що одразу хочу звернути увагу інвесторів – довідку про сплату коштів інвестор отримує лише разом із квартирою. Це досить слизький момент, який залишає можливість для маніпуляцій.

У цьому договорі зазначено, що продавець не має чітких строків для повідомлення покупця про здачу об’єкта в експлуатацію. Також відсутні терміни проведення огляду на недоліки. Хоча інший пункт чітко визначає, що акт прийому-передачі має бути підписаний у будь-якому випадку не пізніше 90 днів від дня здачі в експлуатацію і таке не підписання, навіть за наявності неусунутих недоліків, є підставою для розірвання договору та неповернення коштів, сплачених за деривативом. Ось такі формулювання залишають можливості для недобросовісного забудовника так би мовити «кинути» покупця.

Немає гарантій щодо своєчасної здачі об’єкта в експлуатацію. Забудовник хитро розділяє поняття «строк будівництва» і «строк введення в експлуатацію», а сам договір яскраво ілюструє, як одна маленька кома у пункті договору надає забудовнику можливість в односторонньому порядку змінювати дату завершення будівництва на невизначений термін. Це створює значні перешкоди для доведення факту порушення забудовником умов договору, що є єдиною прописаною у договорі підставою для повернення коштів, сплачених за деривативом», – прокоментував адвокат Роман Черняк.

Для прикладу, на паспорті цього будівництва було зазначено, що закінчення будівельних робіт планується на 4 квартал 2017 року, а акт про готовність об’єкту було отримано аж у жовтні 2018 року

Передісторія: відомчий «БАЗИС» і мрії про будівництво

В останні дні грудня 1996 року у Хмельницькому з’являється колективне ремонтно-будівельне підприємство “БАЗИС”. Саме це підприємство прописалось за адресою вул. Подільська 10/1. Основним видом його діяльності є ремонтні роботи та будівництво. Згідно з аналітичною системою «YouControl» незмінним керівником цього підприємства є Франц Решетник.

У 2007 році підприємство отримало дозвіл на будівництво 130-ти квартирного житлового будинку з вбудованими офісними приміщеннями. Зводити мали на закріпленій земельній ділянці по вул.Подільській,10/1. У 1997 році “Базис” отримав державний акт на постійне користування ділянкою під виробничу базу. Тоді вони обрали своїм підрядником ПФ “Проспектбуд” та інвестором-забудовником фінансовою компанією “Поділля-Інвест”. Засновник та бенефіціар цих двох підприємств є депутат 5-го і 6-го скликань Хмельницької міської ради Микола Малий. Однак, як то кажуть, не склалось.

«Був такий Малий. Він збанкрутував. Тоді в Малого щось не пішло, ні тут, ні на Водопровідній, ні в Кам’янці. Він потім зник», – пригадує у телефонній розмові директор КРБП «Базис» Франц Решетник.

Як зазначає керівник КРБП «Базис», після зникнення забудовника, фірма отримала спадок із 12 обдурених інвесторів, які вклали кошти в це будівництво.

Спроба №2

16 листопада 2015 року КРПБ «Базис» звертається за містобудівними умовами та обмеженнями.

Напередодні, у неділю 15 листопада відбувся другий тур виборів на посаду мера Хмельницького. Перша інформація про результати виборів була відома вже у той же день. У кінцевому підсумку свободівець Олександр Симчишин здобув впевнену перемогу на виборах у Хмельницькому.

І на цей раз у «Базис» все виходить. 24 листопада 2015 року тодішній начальник управління архіртектури Віктор Дунаєвський підписує їм 4 комплекти містобудівних умов та обмежень на одну земельну ділянку. В усіх комплектах мова йде про будівництво багатоповерхового житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення. Наміром забудови зазначено житлово-громадську забудову, а цільове призначення – землі житлової та громадської забудови, функціональне призначення – під виробничу базу.

Директор Франц Августович не може пригадати, з ким саме тоді вів перемовини: «Вів перемовини я та ще кілька представників від власників квартир. А хто був представником від Платинумбуд? Я не пам’ятаю прізвище. Там один заключає договори, інший керує. Я в то не влажу. Я його кілька разів бачив. Там юристи постійно працювали. Ми зустрічались з людьми. Я був присутній на зборах. Вони знайшли спільні знаменники. І так воно будується».

Це були перші МОУ. Ми уважно вивчили усі пакети документів, які фактично ідентичні між собою. Така ситуація можлива за умови, що ці всі МУО були видані на основі одного містобудівного розрахунку. Це може свідчити про тодішнє бажання забудовника занизити категорію складності будівництва до 3 категорії (діяла на момент видачі містобудівної документації), яка не передбачала необхідності проведення експертизи проектної документації.

Довідка. До 17 січня 2018 року положеннями статті 32 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» передбачено таке поняття як категорія складності об’єктів будівництва. На такі категорії поділяються усі об’єкти будівництва.

Категорій існує п’ять, де I — найнижча складність об’єкта, а V — найвища.

Законодавцем було введено такий термін, зокрема з метою визначення кількості стадій проектування об’єкту, визначення необхідності проведення експертизи проектної документації та обсягу процедур, які необхідно пройти для юридичного врегулювання ведення будівництва. Крім того, певні категорії може передбачати для учасників будівництва додаткові вимоги (наприклад, генпідрядник об’єкта IV або V категорії має обов’язково попередньо отримати ліцензію на здійснення відповідної діяльності). Іншими словами, чим вища категорія складності, тим важче привести юридичну і проектну складову реалізації об’єкту будівництва відповідно до вимог законодавства.

Пізніше КРБП “Базис”знову ж таки звертається до профільного управління та отримує взамін інші МУО. Правда основні  техніко-економічні показники об’єкта будівництва в них тоді майже не змінились: площа забудови – 478,0 м.кв., поверховість – 10; загальна площа будівлі – 3 638,0 м.кв.; будівельний об’єм – 12 840,0 м.куб.

Багатоповерхівка серед садибної забудови

ЖК “Перлина Проскурова” з одного боку межує з провулком Проскурівського підпілля. Тут переважає садибна забудова. Однак, про таке сусідство в містобудівних ані слова. І це попри ДБН 360-92** «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень»:

«При розміщенні 9 – 16-поверхових житлових будинків суміжно з кварталами садибної забудови, що зберігається, відстань між садибним будинком і довгими сторонами багатоповерхового будинку приймається не меншою за висоту будинку, що зводиться» – таку норму можна прочитати у ДБН 360-92**.

Скріншот місцевості із GisFile (червоним позначено місце запроектованого будівництва, жовтим – садибна забудова)

Одна секція перетворилась у…п’ять

У вересні 2016 року земельну ділянку під майбутнім комплексом поділили на три частини. Відповідно КРБП «Базис» вкотре пішло до управління архітектури Хмельницької міськради – вже за новими МОУ.

Нові МУО дещо відрізнялись від попередніх, а саме:

  • змінився намір забудови із житлово-громадської забудови на громадське будівництво;
  • змінилась адреса будівництва з вул. Подільська, 10/1 на вул. Подільська, 10/3 (пов’язано із поділом землі);
  • змінився документ, що підтверджує право користування земельною ділянкою з державного акту на інформаційну довідку з Держреєстру № 73179360 від 17.11.2016 р;
  • змінилась площа земельної ділянки з 0,95 га на 0,3834 га (поділ на 3 ділянки, містобудівні видавались на одну з них);
  • змінилось цільове призначення із «землі житлової та громадської забудови» на «для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств»;
  • змінилось функціональне призначення із «під виробничу базу» на «землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення»;
  • і звичайно ж змінились основні техніко-економічні показники об’єкта будівництва: загальна площа будівель – 11 720,0 кв.м, площа вбудовано-прибудованих приміщень громадського призначення – 920,0 кв.м, поверховість – 10; площа забудови – 1 517,0 кв.м, будівельний об’єм – 168 400,0 кв.м.

З новими містобудівними і розпочалось активне будівництво. В грудні 2016 року КРБП «Базис» отримало декларацію про початок виконання будівельних робіт на будівництво багатоквартирних житлових будинків з вбудованими приміщеннями громадського призначення (І черга). А вже в березні 2017 року отримана ще одна декларація про початок виконання будівельних робіт на будівництво багатоквартирних житлових будинків з вбудованими приміщеннями громадського призначення (ІІ черга).

Наступні МУО замовник отримав вже на початку листопада 2017 року. У зазначених містобудівних умовах мова вже йде про граничнодопустиму висотність будинків у розмірі 27 м (9 поверхів), а максимально допустимий відсоток забудови – 35,71 %. Ну і що важливо, то наприкінці документу вказано, що одні із чотирьох найперших МУО потрібно вважати такими, що втратили чинність.

Більш детальну інформацію можна дізнатись із містобудівного розрахунку, на основі якого й видавались містобудівні умови. Так от, мова йщла про будівництво 81 квартири, а саме 48 однокімнатних, 24 двокімнатні квартири та 9 дворівневих квартир.

Скріншот містобудівного розрахунку від 2017 р.

Цікавинкою цього розрахунку є зазначення необхідності 72 машино-місць та передбачення їх у проекті лише у кількості – 30 машино-місць. І поряд з цим зазначено ще одну родзинку – «нестача паркувальних місць буде компенсована за рахунок оренди паркувальних місць на паркінгу у ТЦ», що для такого будівництва є достатньо дивним та дивним для елітного будівництва в центральній частині міста. Також дивним виглядає передбачення площі озеленення території лише у розмірі 100 кв.м, що є мізерним порівняно із вимогою ДБНів.

Дозвіл на виконання будівельних робіт стосовно цієї земельної ділянки забудовником було отримано 1 листопада 2018 року. Мова йде про нове будівництво із класом наслідків СС2, тому і документ отримано нового зразка.

У серпні 2018 року цей же замовник знову ж таки звернувся до управління архітектури Хмельницької міськради із заявою, яка містила прохання надати МУО на будівництво житлового будинку з вбудованими приміщеннями на вул. Подільській, 10/5 у місті Хмельницькому. І вже у середині вересня 2018 року їм було видано чергові МУО. Правда деякі пункти цього містобудівного документу цього разу вже суттєво відрізнялись від тих МУО, які видавались, наприклад, у 2017 році. Зміни торкнулись цільового призначення, яке було зазначене як  для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури (02.10), категорія земель  – землі житлової та громадської забудови з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури та вид використання – для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

Нагадаємо, що відповідно до ДБНу 360-92** «площу озелененої території житлового кварталу слід приймати не менше 6 кв.м на 1 люд. (без урахування шкіл і дитячих дошкільних установ)». Також є вимога, що озеленення житлових районів має становити не менше 25 %. Тобто озеленення земельної ділянки площею 0,1687 га має становити десь 0,042 га (420 кв.м).

Змінився також показник граничнодопустимої висотності будинку із 27 м до 45 м (приблизно 15 поверхів).

Містобудівний розрахунок до нових МУО датований 2018 роком передбачає будівництво двох десятиповерхових житлових будинків на 126 квартир площею забудови 575,44 кв.м та 584,58 кв.м, загальною площею забудови 1 160,02 кв.м.

Варто звернути увагу на зазначену у розрахунку фразу «нестача розрахункових площ майданчиків та озеленення компенсується наявністю міського парку ім. Чекмана в пішохідній доступності від ділянки забудови». Однак в даних містобудівного розрахунку все ж таки зазначено хоч 200 кв.м озеленення, а от вже про машино-місця мова зовсім не йде. І от за таких обставинами всупереч плану зонування м. Хмельницького замовнику профільне управління все ж таки видало документи, які дозволяють йому розпочинати будівництво нових черг. І що саме цікаве – 28 березня 2019 року замовник також отримав дозвіл на виконання будівельних робіт від Держархбудінспекції області, в якому мова йде про нове будівництво класу наслідків СС2.

Скріншот містобудівного розрахунку від 2018 року
Скріншот містобудівного розрахунку від 2018 року

Була земля промислова, а стала земля під житло

20 вересня 2017 року Хмельницька міськрада своїм рішенням № 61 надала дозвіл на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок зі зміною категорії земель із “ землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення” на “землі житлової та громадської забудови”. Це рішення також розміщене на оновленому сайті міськради.

А вже 31 січня 2018 року депкорпус затвердив проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок КРБП «Базис» зі зміною категорії земель із “землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення ” на “землі житлової та громадської забудови” (код КВЦПЗ 02.10-для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури).

На цьому місцева влада не зупиняється і в червні 2017 року нежитлові приміщення міської комунальної власності по вул. Подільська, 10/1 площами 116,4 кв.м та 131,8 кв.м. передала в оренду товариству з обмеженою відповідальністю «Платинумбуд» строком на 2 роки та 11 місяців.

Ми вже писали вище, що до зміни цільового призначення землі замовник активно збирав документацію для початку будівництва. В усіх МОУ, які отримав КРБП «Базис» зазначений вид використання землі – під виробничу базу. І це справді знову ж нас не те що дивує, а доводить до непорозуміння, адже із такими вихідними даними земельної ділянки містобудівні умови видаються замовнику на будівництво житлового будинку по вул. Подільській, 10/4 у місті Хмельницькому.

Щоб підсумувати усі ці події навколо однієї земельної ділянки в центральні частині міста, ми звернулись із запитом до Хмельницької міської ради для перевірки діючого зонінгу, тобто дізнатись, що ж передбачає план зонування м. Хмельницького.

Відповідно до генерального плану м. Хмельницького земельні ділянки по вул. Подільська, 10/3, 10/4 та 10/5 відносяться до території складів та баз. Відповідно до плану зонування території м. Хмельницького ці ж земельні ділянки відносяться до зони комунальних підприємств, складів і баз (К-1).

Скан-копія відповіді департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів № 12-157-02-18 від 18.01.19 р.

Ми також поцікавились й думкою експерта з містобудування Георгія Могильного та надали йому навіть документи для ознайомлення.

«Якби в зонінгу чи детальному плані території це була б зона багатоповерхової житлової забудови, то все було б законно. А раз там комунально-складська чи промислова зона, то незаконно. Але корупція почалась ще раніше – із незаконно виданих містобудівних умов та обмежень, якими фактично дозволили будувати житлові будинки з порушенням цільового призначення і вимог містобудівної документації» – зазначив нам у розмові Георгій Могильний.

Тобто виходить, що у стінах профільного департаменту, а точніше профільного управління, при зверненні із подібними заявами мали б відмовити юридичній особі. А у нашому випадку не те, що відмови не було, а й ще після того було розроблено та розглянуто проект рішення щодо зміни цільового призначення земельної ділянки через голосування депутатського корпусу. І мова навіть не йшла про розроблення детального плану території, адже за всю історію діяльності Хмельницька міська рада лише нещодавно виносила на розгляд громадськості два розроблені проекти детальних планів і вони не є ще діючою містобудівною документацією.

Як ми вже розповідали, земельна ділянка, де на сьогодні відбувається будівництво багатоповерхових житлових будинків, знаходиться у постійному користування КРБП «Базис». У телефонній розмові директор підприємства зазначив, що підприємство сплачує цей податок саме завдяки генпідряднику ТОВ «Платинумбуд».

Якби цю земельну ділянку користувач повернув би назад у власність міста, то її могли використати не лише для створення інфраструктурних об’єктів, а й елементарно – заробити кошти до бюджету – виставивши на аукціон право оренди ділянки чи право придбання у власність.

Для оцінювання втрат бюджету у зазначеному випадку ми звернулись до професійних оцінщиків майна та землі. Нам було названо мінімальну суму, яка становить десь в районі 300 000,00 дол. США, тобто це майже 8 млн.грн за теперішнім курсом валют. А це майже 8 дитячих майданчиків чи ще один крок до завершення, наприклад, будівництва школи у мікрорайоні Озерна.

Для розуміння походження такої цифри – наведемо сам розрахунок для нашої ділянки площею 0,95 га:

60 % земельної ділянки – 0,57 га.

На цю площу можна розмістити 3-4 під’їзди площею 3 500 кв.м кожен.

3 500,00 кв.м*4*8 000,00 грн = 112 000 000,00 грн

Вартість землі у цій сумі становить 5-7 %, тобто: 112 млн.грн*7 % = 7,84 млн.грн

Водночас, як зазначив директор КРБП «Базис» у розмові, однією з умов для генпідрядника була реалізація зобов’язань перед попередніми інвесторами. Так, за словами Франца Августовича їх було близько 12 і лише один з них оплатив квартиру повністю. 11-тьом їхні аванси були враховані із врахуванням інфляційних процесів.

Генеральний план будівництва ЖК «Перлина Проскурова»

 

До речі, на прийнятті згаданих вище рішень Хмельницька міська рада знову ж таки не зупинилась та в жовтнігрудні 2018 року нею було прийнято два рішення про відтермінування сплати пайової участі КРБП «Базис» до вересня 2020-2021 років відповідно. Нам також вдалось отримати інформацію про ситуацію навколо сплати пайової участі замовником. Так от, на сьогодні до бюджету міста було сплачено лише 100 тис.грн і то оплату здійснював не сам «Базис», а генеральний підрядник ТОВ «Платинумбуд». За інформацією управління капітального будівництва за чотирма наявними договорами, що були укладені ще в 2016 році, замовник будівництва має ще сплатити майже 1,8 млн.грн пайової участі у створення і розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста. Тобто це кошти, які можна було б використати для будівництва чи придбання житла окремим категоріям громадян, комп’ютеризацію та інформатизацію загальноосвітніх навчальних закладів, придбання машин громадського транспорту тощо.

Новачкам щастить, як то кажуть…

Попри усю таку злагодженість в отриманні містобудівних умов, зміні цільового призначення та поділі земельних ділянок, залишалось відкрите запитання, у чому секрет КРБП «Базис», де працює всього шість працівників і як вони будуть зводити житловий комплекс на щонайменше три секції? Відповідь знайшлась у генпідряднику.

4 липня 2016 року хмельничанин Олександр Варфаломєєв створює будівельне підприємство із статутним капіталом у 2 000 грн. Фактично одразу після створення фірма отримує державні підряди. Так вже 9 вересня 2016 року ТОВ «Платинумбуд» укладає договір на ремонт фасаду приміщення ДНЗ №32 за більше як 1,2 млн.грн.

У молоде підприємство так вірять чиновники міської влади, що буквально закидають фірму підрядами. Так за 2016-2017 роки усього «Платинумбуд» отримав 12 угод, з них 10 укладені із структурними підрозділами Хмельницької міської ради. За перші роки існування підприємство отримало майже 6,8 мільйонів тендерних гривень.

У лютому 2017 року до складу засновників входить акціонерне товариство “Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд “Домініон фінанс”. І новий кінцевий беніфіціарний власник – Віталій Мазур. А вже у 2018 році вкотре змінюється склад засновників. І саме тоді серед них виявляється свободівець, екс-очільник Держгеокадастру у Хмельницькій області, Руслан Лещишин та громадянин Сергій Сажієнко.

Руслан Лещишин виявився не лише однопартійцем мера Хмельницького і його заступників, а у 2016 році був призначений його радником.

Наскільки формальна посада стала визначальною для долі будівництва, ми спробували виявити за результатами голосування. Однак, для початку хочемо акцентувати Вашу увагу на кількох суттєвих збігах.

20 вересня 2017 року ХМР надала дозвіл на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок зі зміною категорії земель із “ землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення” на “землі житлової та громадської забудови”. Депутати знову проголосувати: 33 – за, 7 – не голосували.

Скріншот із протоколу засідання сесії Хмельницької міськради

Скріншот із протоколу засідання сесії Хмельницької міськради

Наступне фінальне голосування фактично за затвердження ділянок із потрібним для будівництва цільовим призначенням відбулось вже 31 січня 2018 року. І знову жодних запитань у депутатів: 30 – за, 4 – не голосували.

Скріншот із протоколу засідання сесії Хмельницької міськради

Тобто коли депутати впевнено і одностайно натискали на зелені кнопки, Руслан Лещишин вже офіційно був у складі засновників підприємства.

Ми спробували отримати коментар від одного з бенефіціарів ТОВ «Платинумбуд», а за сумісництвом однопартійця та радника мера Хмельницького Руслана Лещишина. Телефоном він повідомив нам, що перебуває за кордоном. Пообіцяв надати відповідь на запитання за допомогою месенджерів. Однак, до публікації статті відповідь ми так і не отримали.

Скріншот надісланого повідомлення у Вайбері

Водночас ми звернулись за роз’ясненнями до самого мера Хмельницького Олександра Симчишина. На наш же запит ми отримали відповідь типового формату без чітких відповідей на поставлені запитання. Однак замість очільника міста відповідь нам прийшла за підписом профільного заступника Андрія Бондаренка. А саму відповідь нам готував взагалі головний спеціаліст відділу оренди та продажу землі управління земельних ресурсів та земельної реформи департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів Євгеній Середа.

От тільки звідки спеціаліст відділу міг би знати про характер спілкування між мером, його заступниками та одним з бенефіціарів ТОВ «Платинумбуд»?

Копія відповіді Хмельницької міської ради

І от нещодавно прозвучав черговий «акорд» у прийнятті рішень міськрадою. 31 січня 2018 року своїм рішенням 22 сесії № 15 вона затвердила перелік об’єктів міської комунальної власності, що підлягають приватизації шляхом продажу на аукціоні, в тому числі і вільну нежитлову будівлю гаражів, майстерень загальною площею 316,7 кв.м. Оголошення про продаж майна «нежитлова будівля гаражів, майстерень загальною площею 316,7 кв.м на вул. Подільська, 10/1 А в м. Хмельницькому» було розміщено 27 грудня 2018 року в е-системі Prozorro.Sale, а сам аукціон стартував наприкінці 2018 року, 29 грудня, та відбувся вже у новому році – 25 січня 2019 року.

Скріншот повідомлення про продаж нежитлових будівель із сайту Prozorro.Sale

Переможцем стало приватне підприємство – фірма «Енерго Сервіс» (код ЄДРПОУ 31617333), з яким 25 лютого 2019 року було підписано договір купівлі-продажу на загальну суму трішки більше як 2,9 млн.грн. Основним конкурентом на цьому аукціоні було знайоме вже нам ТОВ «Платинумбуд», яке в досліджених документах зазначене як генпідрядник. Роковою тоді стала виключно 1 грн у вартості пропозиції, на яку пропозиція переможця перевищила пропозицію юрособи-генпідрядника.

До речі, земельна ділянка площею 3 730 кв.м під майном знаходиться на праві постійного користуванні в управління молоді та спорту Хмельницької міської ради. Цільове призначення землі – для будівництва та обслуговування будівель органів державної влади та місцевого самоврядування. Цікавим є той факт, що земельна ділянка, на якій розміщується ці нежитлові будівлі, розташована прямо між трьома земельними ділянками, які були утворені після поділу земельної ділянки загальною площею 0,95 га. На жаль, дізнатись мету придбання цією фірмою приміщень нам не вдалось. Як і не вдалось зрозуміти чи вона придбала ці приміщення для себе, чи виступила тоді технічним учасником. При спілкуванні із представницею переможця остання послалась на комерційну таємницю підприємства. Єдине, що вдалось дізнатись – підприємство користувалось послугами осіб, які надали комплекс послуг робіт на Prozorro.Sale.

Розміщення земельних ділянок управління молоді та спорту та КРБП «Базис»

Розміщення земельних ділянок управління молоді та спорту та КРБП «Базис»

Післямова…

У вересні 2017 року прокуратура та СБУ затримали двох активістів, яким інкримінували ч. 2 ст. 189 ККУ – вимагання, вчинене за попередньою змовою групою осіб в посадовців двох будівельних підприємств міста грошових коштів в сумі 10 тисяч доларів США. Як йдеться у повідомленні прес-служби прокуратури Хмельницької області, кошти вимагались членами однієї з громадських організації за не створення перешкод в господарській діяльності при здійсненні будівництва багатоквартирного будинку, шляхом проведення різноманітних протестних акцій та ініціювання письмових звернень до контролюючих та правоохоронних органів щодо можливих порушень законодавства.

Справу і досі розглядає суд. Вже дві інстанції повернули прокурорам обвинувальний акт, мотивуючи це тим, що зміст пред’явленого особі обвинувачення має не лише відповідати закону про кримінальну відповідальність, але і забезпечувати реалізацію її права і точно знати, в чому її обвинувачують.

І ця історія наврядчи завершиться із введенням в експлуатацію п’ятої секції житлового комплексу. Хочемо нагадати, що поруч із ділянками, де ведеться активна забудова, нещодавно продавали гаражі. І ось під час аукціону відбувся справжній бій між ТОВ «Платинумбуд» та приватним підприємством – фірмою «Енерго Сервіс». Нежитлові приміщення дістались не забудовнику. Тож, як далі будуть розгортатись події – життя покаже.

Але наразі зрозуміло одне – тенденція будувати з порушеннями, допоки твої партнери чи однопартійці при владі, залишатиметься. Водночас маємо і сподівання, що контролюючі та правоохоронні органі звернуть увагу на описані в матеріалі факти, сприймуть його як публічну заяву та нададуть оцінку діям посадових осіб, які своїми підписами могли посприяти навіть підробці дозвільних документів.Автор:

Альона Береза, Марія Турчина

Розслідування створено за підтримки регіонального проекту BIHUS.info

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне