Мешканців Хмельницького опитують щодо підтримки ймовірної кандидатки

Фото: rubryka.com

У Хмельницькому проводять телефонне опитування. Мешканців міста запитують, чи підтримують вони вибір партії «Слуга народу» висунути кандидаткою в мери міста Інну Ящук. Сама ж пані Інна в коментарі ОПОРІ зазначила, що не знає, хто є замовником опитування. Про це  інформує громадянська мережа ОПОРА.

Мешканцям Хмельницького, зокрема й спостерігачам ОПОРИ, телефонують з номера +380443630414 та пропонують взяти участь в анонімному соціологічному опитуванні, відповівши на питання: «чи підтримуєте ви вибір політичної партії «Слуга народу» висунути кандидатом у мери міста Хмельницький Інну Ящук», та просять вказати вік.

На запитання спостерігачів, яка організація проводить опитування, інтерв’юери називають соціологічну компанію «Роботизовані телесистеми». За інформацією Opendatabot ТОВ «Роботизовані телесистеми» засноване в 2019 році та зареєстроване в Києві. Його директор – Антон Соколов. Основним видом діяльності є діяльність у сфері проводового електрозв’язку.

За потреби респондентам під час опитування пояснюють, що Інна Ящук – «доктор наук, професор і декан Хмельницької педагогічно-гуманітарної академії». А одразу після розмови надсилають SMS з посиланням на сторінку з інформацію про ймовірну кандидатку.

Інна Ящук, яку 9 вересня, під час презентації Стратегії розвитку Хмельниччини, представили як «кандидатку» на посаду міського голови Хмельницького від партії «Слуга народу», в коментарі ОПОРІ зазначила, що не знає, хто замовив опитування: «Я вам чесно зізнаюсь, я не знаю, хто це проводить, але кілька людей мені віддзвонилися і сказали: «Нам телефонували і ми відповідали на питання, що стосувалися вашої кандидатури». Я сказала, що дякую, мені приємно, але це не було моє замовлення і мені, абсолютно чесно кажу, невідомо, хто його замовив. Але приємно, що люди вивчають думку громади Хмельницького».

«Надсилаючи після опитування лінк на сторінку з інформацією про ймовірну кандидатку, інтерв’юери сприяють поширенню відомостей про політикиню серед виборців і у такий спосіб підвищують рівень її впізнаваності. Тому такі «соціологічні дослідження» можуть порушувати принцип рівних можливостей. Крім того, виникають сумніви щодо анонімності опитування, оскільки за номером телефону сьогодні легко ідентифікувати особу. І, відповідно, постає питання щодо дотримання норм законодавства про захист персональних даних мешканців Хмельницького, бо ми не знаємо, звідки компанія, яка проводить опитування, отримала номери телефонів хмельничан і чи немає у цій базі іншої інформації про осіб, яких опитують», – зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області Андрій Попик.

Відповідно до частин 5 та 6 статті 6 Закону України «Про захист персональних даних» обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб'єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством. Не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. Згідно з частинами 1-3 статті 50 Виборчого кодексу України підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати такого опитування, пов’язаного з виборами, з обов’язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки, замовників опитування. Інформаційні агентства, засоби масової інформації у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, зобов’язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування, а також інші відомості, зазначені у частині першій цієї статті. Дія положення цієї частини поширюється на випадки поширення засобами масової інформації, інформаційними агентствами результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, в мережі Інтернет. Забороняється оприлюднення чи поширення в інший спосіб результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, у тому числі щодо кандидатів, партій (організацій партій) – суб’єктів виборчого процесу, протягом останніх двох днів перед днем голосування.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне