Операція “трансформація”: закулісні подробиці створення спортивного ліцею на базі санаторної школи у Хмельницькому

Операція “трансформація”: закулісні подробиці створення спортивного ліцею на базі санаторної школи у Хмельницькому
Фото: zhar.org.ua

На подвір’ї прилаштовують повітряні кульки, вкотре передивляються сценарій та перевіряють звук у мікрофонах. За декілька хвилин тут розпочнеться типове для цієї пори року свято останнього дзвоника. Учнів небагато, а випускники не всі одягнені у святкове. У цьому місці немає пафосу шкіл середмістя з неодмінним однокольоровим й однофасонним вбранням 11-класників, заздалегідь поставленими танцями та запуском кульк чи конфеті.  Тут все затишно, душевно і… справді востаннє. І не лише для випускників.

Операція “трансформація”: закулісні подробиці створення спортивного ліцею на базі санаторної школи у Хмельницькому

21 квітня 2021 року на сесії Хмельницької міської ради прийняли рішення про створення на базі Хмельницької санаторної школи, що в мікрорайоні Ракове, першого в області спортивного ліцею. Така трансформація передбачена Законом України «Про повну загальну середню освіту» від 16 січня 2020 року ;463-ІХ. Наприкінці травня батькам тутешніх учнів повідомили  про необхідність шукати місце в інших школах Хмельницького. В простих хмельницьких школах.

Понад 40 хмельничан підтримали звернення до хмельницького міського голови, голови Хмельницької обласної ради, департаменту освіти і науки облдержадміністрації  й президента з проханням поєднати навчання їхніх дітей разом зі спортсменами. Цей факт, як і багато іншого, не потрапив у поле зору регіональних медіа. Про інший, не завжди приємний, бік цієї історії далі.

“Де ти тепер навчатимешся?”

Фактично колишня санаторна школа – це 6 гектарів території поблизу з відомою раківською місциною, яку називають “штани” (мікрорайон Ракове). Старі ворота на вході, сад з розлогими деревами, великий корпус з навчальним, лікувально-оздоровчим блоком та спальним сектором, окремий ізолятор для хворих на інфекційні недуги та господарське приміщення з пральнею. Зі 186 школярів цього навчального закладу третина тут не лише навчалася, а й постійно жила.

Операція “трансформація”: закулісні подробиці створення спортивного ліцею на базі санаторної школи у Хмельницькому

На святі останнього дзвоника з-поміж інших учнів вирізняється хлопець у кумедній масці тигра. Школяр відрекомендовується Валиком, погоджується на фото, а  опісля показує обличчя.

–         Ти вже знаєш, де будеш вчитися з осені?

Посмішка згасає. Валик вперто мовчить, а його губи ледь помітно тремтять.

На дивані в холі зграйка дівчаток. Кажуть, з вересня навчатимуться у школі №9. Старші хлопці іронізують: всі до одного перейдуть у спортивний ліцей.

Учні раківської санаторної школи – це діти з серцево-судинними проблемами й цукровим діабетом. У школі передбачався медичний нагляд і посилене харчування.

Син Лілії Аршинової навчатиметься в навчально-виховному комплексі №2. Хлопець має кардіологічні проблеми, пережив відкриту операцію на серці. У невеличкому за кількістю учнів класі санаторної школи підліток почувався комфортно, каже Лілія. За дітьми тут наглядали медики, учні мали змогу навіть у старших класах залишатися до вечора.

“У сина грудина була розітнута, а потім зшита срібними медичними скобами. До 18 років йому потрібно берегтися. Якщо навіть хтось легенько і ненавмисно його штовхне і він впаде на грудну клітину, ми матимемо велике лихо зі здоров’ям. Є й учень з епілепсією. Якщо він хвилюється, у нього може початися напад і він падає. В цій школі, де ми були, діти навчені прислухатися один до одного, вміють поводитися правильно, про булінг ніколи не йшлося” – каже мати п’ятикласника Лілія Аршинова.   

У лікувально-оздоровчому блоці працювали кабінети масажу та елекрокардіографії, стоматкабінет, лабораторія, кабінет лікувальної фізкультури, фітобар. Працювало все, що допомагало дітям почуватись більш безпечно та комфортно.

Операція “трансформація”: закулісні подробиці створення спортивного ліцею на базі санаторної школи у Хмельницькому

Директорка санаторної школи Леся Підгорна переконує, діагнози тутешніх учнів дозволяють навчатися їм у звичайних закладах. Посадовиця показує довідки: багатьох дітей вже зарахували в інші хмельницькі школи.

Операція “трансформація”: закулісні подробиці створення спортивного ліцею на базі санаторної школи у Хмельницькому

“Всі діти, які навчалися тут, будуть влаштовані у заклади за місцем проживання. Адже вже на початку року вони приходили із висновком лікарської консультативної комісії, де чітко зазначено період рекомендації навчання лише на 2020-2021 роки. Тобто наприкінці навчального року діти відраховуються згідно з положенням як ті, котрі вже реабілітувалися”, – коментує Леся Підгорна.

Марні сподівання

Батьки учнів закладу у Ракове до останнього сподівалися:  оскільки 13 квітня Верховна Рада відтермінувала реорганізацію і ліквідацію санаторних шкіл-інтернатів до 1 липня 2022 року у них в запасі мав би бути ще цілий рік. Тож повідомлення про трансформацію закладу до 1 липня 2021-го від міської ради для них стало несподіванкою.

“Нам  не дали часу, щоб ми підготували дітей до інших суспільних меж. Це можна було б зробити, поєднавши санаторну школу з ліцеєм”, – вважає  мати іншої учениці Людмила Буданова.

До слова, рішення про створення на базі санаторної школи першого в області  спортивного ліцею депутати Хмельницької міської ради ухвалили вже після того, як парламент вирішив відтермінувати ліквідацію подібних закладів ще на рік. Як запевняють у міському департаменті освіти і науки, піти на це влада змушена була через відсутність фінансування школи у старому форматі від 1 липня 2021 року.

Ще у грудні 2020 року депутати обласної ради заклали кошти для фінансування санаторного закладу лише до 1 липня. Адже школа, хоч і перебуває на балансі Хмельницької міської ради, донині утримувалася за кошти обласного бюджету. Така ж доля спіткала й інший подібний заклад – Плужнянську санаторну школу-інтернат І-ІІ ступенів  для дітей з малими та неактивними формами туберкульозу. Вона трансформується в гімназію.

“Міністерство освіти відтермінувало рішення для тих шкіл санаторного типу, щодо яких ще не було ніяких пропозиції.  А бюджети закладів у Хмельницькому та Плужному в форматі санаторних шкіл затвердили лише до 1 липня. Тобто на півроку. Щоб колишні учні навчалися паралельно з новими, також потрібен додатковий бюджет”, – пояснює представниця департаменту освіти і науки Хмельницької облдержадміністрації Антоніна Харчук.

“Змінити ми вже нічого не можемо, бо є рішення сесії. І ми про це говорили з батьками. Не бачу сенсу в їхніх зверненнях до президента чи до міської ради. Коли тільки постало питання про трансформацію закладу у 2020 році, наші педагоги  їздили на акції у Київ. Але зрештою все одно ніхто нічого не змінив”,  – додає директорка санаторної школи Леся Підгорна.

Спортивний ліцей: все поки в тумані

Посадовці акцентують: такого закладу у Хмельницькому ще не було. За словами Антоніни Харчук, ідея створення спортивного ліцею – не нова. Декілька років у міській раді навіть планували облаштувати таку школу замість одного із закладів профтехосвіти.

Ліцей позиціонується як заклад для обдарованої спортивної молоді. Потрапити сюди можна буде, лише склавши фаховий іспит. Водночас надати чітку інформацію щодо видів спорту для нового ліцею у профільних підрозділах міської ради не можуть. 11 червня начальник міського управління молоді та спорту Сергій Ремез пояснив: ймовірні напрямки, за якими навчатимуть у ліцеї, футбол, футзал, гандбол, вільна боротьба, дзюдо  і бокс. У міському департаменті освіти й науки 25 червня прокоментували трансформацію ще обережніше.

“Наразі ми зібрали інформацію від голів обласних федерацій, опрацьовуємо її. Коли все буде відомо, ми повідомимо і  одночасно оголосимо про набір дітей. Плануємо набрати учнів від 7 по 11 класи”, – каже директорка міського департаменту освіти і науки Надія Балабуст.

“Ми плануємо, що в класі буде не більше 30 учнів. Чи набиратимуть згодом молодші класи, поки невідомо”, – зазначає Леся Підгорна.

Санаторна школа, на базі якої  відтепер існуватиме ліцей, не має і відповідної бази для занять спортсменів. До прикладу, ось так виглядає тутешній спортзал.

Операція “трансформація”: закулісні подробиці створення спортивного ліцею на базі санаторної школи у Хмельницькому

А це спортивний майданчик.

Операція “трансформація”: закулісні подробиці створення спортивного ліцею на базі санаторної школи у Хмельницькому

За словами Сергія Ремеза, спортивні локації споруджуватимуться поступово. Тут має з’явитися критий манеж з ігровою залою й біговими доріжками. До появи належних умов діти тренуватимуться на базі дитячо-юнацьких спортивних шкіл й у школі №12, де нині будують спортивний комплекс, каже Надія Балабуст.

Як з’ясувалося, у закладі відбудеться і скорочення персоналу. Наразі всі 104 працівники попереджені про таку можливість.

Операція “трансформація”: закулісні подробиці створення спортивного ліцею на базі санаторної школи у Хмельницькому

“Типовий штатний розпис для санаторної школи один. Для спортивного ліцею – інший. Бо відповідно буде й  інша кількість вихованців. Скільки потрібно буде освітян, невідомо. Тому що не знаємо, скільки буде груп. Не потрібними будуть послуги й деяких медиків. Наприклад, фельдшера-лаборанта. Загалом, скоротять від 14 до 18 осіб”, – розповідає Леся Підгорна.

“Про скорочення техпрацівників не йдеться. Бо площа для прибивання залишиться такою ж. А от чи вистачить для всіх педагогічного навантаження, неясно. Щодо медиків також поки не можу сказати.  Але при спортивному ліцеї ми плануємо медичну частину”, – відзначає Надія Балабуст

Знали і планували

Наразі батьки, які просили ще на рік поєднати навчання їхніх дітей з учнями-спортсменами на базі одного закладу,  вже отримали відповідь від міського й обласного департаментів освіти і науки. Посадовці наголошують: порушення прав учнів не відбулося, оскільки згідно з консультативним висновком: діти мали перебувати у санаторній школі лише протягом року.

Операція “трансформація”: закулісні подробиці створення спортивного ліцею на базі санаторної школи у Хмельницькому

До речі, як запевняє мати шестикласника Лілія Аршинова, раніше вони оформляли документи для зарахування до санаторної школи лише один раз – перед першим класом. Але  наприкінці літа 2020 року адміністрація закладу стала наполягла на довідках нового зразка.

“Сказали пройти лікувально-консультативну комісію і принести довідки, що дітям потрібно навчання  протягом навчального року. Запевнили, що дітей хоч і відрахують, але потім знову зарахують, тому нам переживати нема чого. А зараз у відповіді на наше звернення вони спираються саме на цей факт: дітям надавали реабілітацію лише до кінця навчального року. Тобто адміністрація знала, що школа за рік вже закриється, і мовчали всі до останнього. Лише 25 травня нам повідомили, що після 11 червня школа вже не для нас”, – каже Лілія Аршинова.

Досі не всі учні змогли влаштуватися в інші школи. Мати майбутньої третьокласниці Леся Стойко розповідає: змушені були перевести доньку до санаторної школи через складнощі соціалізації. В класі, де 32 дитини, донька соромилася відповідати,  чахла на очах.

“За реєстрацією наша школа – №9. Там нам запропонували лише місце в класі “Інтелект України”. Але програма відрізняється від нашої. До того ж навчання там платне. А у школі  №12 класи переповнені – там вже 35 дітей. Нас може взяти тільки заклад №14. Але це далеко. Я питала на фейсбуці міського голову: чому не розвантажити інші школи й не зробити у закладі загальноосвітню школу? А економити можна, ліквідувавши безоплатне харчування й нічне перебування” – дивується Леся Стойко.

Реакція в інших регіонах

Загалом в Україні діють 65 санаторних шкіл, у яких навчається 14,5 тисяч учнів. Зокрема, понад 500 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Харківська та Рівненська обласні ради звернулися до парламенту й Кабміну із закликом про перегляд закриття санаторних шкіл. Депутати наголошують: безальтернативна ліквідація таких закладів призведе до порушення прав тисяч дітей, неотримання ними необхідної допомоги. Хмельницькі депутати щодо вирішення цього питання залишилися аморфними. Аморфною залишається і реакція міської влади на звернення батьків. Особливо дивно ситуація виглядає на тлі неготовності санаторної школи стати повноцінним спортивним ліцеєм. У будь-якому разі потрібно витратити не один мільйон гривень платників податків, щоб побудувати там інфраструктуру. Якщо ж не вкладати потужні кошти, це буде заклад із спортивною назвою та незручностями для спортивних вихованців.

Світлана Русіна

Матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.

Вперше опубліковано на сайті ГО “Жіночий Антикорупційний Рух

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне