ПОСТ-ВИБОРНЕ: хто фінансував передвиборні кампанії депутатів-мажоритарників з Хмельниччини?

Фото: newskm.net

Листівки, борди, сітілайти, газети, організація зустрічей з виборцями, сайти та реклама у соцмережах – усе це коштує немаленьких коштів. І реальні витрати кандидатів, які змагаються за мандат, часто сягають суми з шістьма нуликами.

Однак, чи всі чесно та відверто оприлюднюють такі цифри? Ми проглянули остаточні фінансові звіти кандидатів-мажоритарників від Хмельниччини, які потрапили до складу Верховної Ради України 9-го скликання та отримали такий бажаний мандат.

«Зелені» звіти

Слуги народу попри деклароване ними бажання працювати по-новому, все ж виявились не такими сумлінними кандидатами.

Відповідно до постанови ЦВК фінансові звіти кандидатів окружні виборчі комісії мають надіслати не пізніше наступного дня з моменту отримання. Ми не дорахувались звітів двох «слуг»: рідного брата віцеспікера Верховної Ради Миколи Стефанчука та Олексія Жмеренецького. На сайті того ж ЦВК та НАЗК, де і повинні публікуватися звіти, – ми знайшли лише проміжний звіт першого і чомусь неповну версію фінального звіту другого.

За відсутністю альтернатив – це ми і взялися аналізувати.

Микола Стефанчук станом на 11 липня 2019 року на рахунку свого виборчого фонду мав 450 тисяч гривень, які отримав двома траншами як власні кошти кандидата. Загальні витрати – за цей період склали 350 518 гривень.

ІНФОГРАФІКА

Депутат Олексій Жмеренецький свою передвиборну кампанію фінансував за рахунок пожертв від фізичних осіб. Його інвесторами, наприклад, стали директор шепетівського водоканалу Віталій Биков та головний інженер цього ж підприємства Андрій Савчук. Комунальники перерахували кандидату 23 500 гривень та 41 730 гривень відповідно.

Окрім них у кампанію Жмеренецького вклали кошти і його довірені особи. До прикладу, Інна Тимощук переказала 41 730 гривень. З 2015 року вона працювала юристкою у благодійній організації «Благодійний фонд «Зміцнення громад», пізніше – у ТОВ «ТРК «ЛАЙК ТВ». Обидві юрособи пов’язані із депутаткою Хмельницької обласної ради Тетяною Василик та корпорацією «Сварог Вест Груп». Остання належить екснардепам-регіоналам братам Олександру та Сергію Бурякам.

Досить цікаво, що за даними наших колег з Reuters, дружина президента Олена Зеленська у квітні 2013 року придбала саме в Олександра Буряка елітну квартиру в Криму. При цьому за ціною нижчою за ринкову.

Серед інвесторів Жмеренецького – і колишня працівниця корпорації «Сварог Вест груп» Тетяна Тимчишина. Вона у 2013 році вона була головою ліквідаційної комісії однієї із ТОВок, які входять до складу корпорації – ТОВ «Сварог Органік Продукт». Нині місцеві ЗМІ пов’язають її з іншими депутатом облради Миколою Дячуком. До виборчого фонду кандидата Тимчина перерахувала 41 730 гривень.

Ще двоє киян – Олексій Ковальов та Олена Смірнова, які офіційно були зареєстровані як довірені особи кандидата – внесли по 83 460 гривень та 39 000 гривень відповідно.

Іншими інвесторами виступили громадяни: Олеся Поліщук, Руслан Рабюк (член окружної виборчої комісії від Політичної партії “Інтернет партія України”), Юрій Андрощук (спостерігач від кандидата в Президенти Юлії Тимошенко у 2019 році на 190 окрузі), кияни Сергій та Аліна Метриш, Максим Бондарєв, Ігор Пінчук. Усі вони, за виключенням трьох, скинули однакові суми коштів в розмірі 41 730 гривень. За даними сайту міста Шепетівка, усі ці люди під час виборів працювали у штабі кандидата.

Витрачав свій фонд Олексій Жмеренецький наступним чином. 34 520 гривень він, наприклад, сплатив за послуги поштового зв’язку. Це досить цікавий спосіб проведення передвиборчої агітації, адже під час парламентських перегонів спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили в іншої політичної сили порушення, пов’язані саме з використанням послуг «Укрпошти» для доставки агітації, де були вказані персональні дані отримувачів. Тоді координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області Андрій Попик зазначив, що «Відповідно до українського законодавства адреса і дата народження особи належать до конфіденційної інформації. А обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, не допускається».

Щоправда, довірена особа кандидата Інна Тимощук каже – доставляли навмання: «Офіційно ми укладали угоду на розповсюдження листівок, але це була безадресна доставка».

Ще 39 967 гривень було перераховано ТОВ «ТРК «ЛАЙК ТВ», де раніше і працювала довірена особа кандидата. Цю суму кандидат витратив на оплату ефірного часу.

Загалом, з тієї частини фінзвіту, який оприлюднив Олексій Жмеренецький, на послуги телеканалів було витрачено загальну суму у розмірі 156 579 гривень. Однак, нагадаємо, що зробити повний аналіз витрат кандидата неможливо – на сайті ЦВК оприлюднена лише частина його остаточного фінзвіту.

ІНФОГРАФІКА

Ігор Марчук, який здобув перемогу на 193 виборчому окрузі, припускався помилок під час формування виборчого фонду. Так йому довелося повернути до бюджету 192 362 гривні – через порушення однієї зі статей Закону про вибори, де йдеться про те, що внесок на рахунок кандидата від юрособи вважається внеском від її кінцевого бенефіцеара. І він обмежуються певними розмірами. Кандидат в нардепи є бенефіціаром юридичних осіб – ТОВ «М енд С Груп» та ТОВ «ЄВРОДІН ІНТЕРНЕШНЛ МУВЕРС». Саме ці фірми доволі активно поповнювали виборчий фонд Ігоря Марчука. Але порушення помітили лише в діях ТОВ «М енд С Груп», саме внески від цієї фірми було повернуто майже на 200 000 гривень.

Тим часом 22 620 гривень, які перерахувала інша фірма, залишились чомусь непоміченими.

Загалом кандидат вказав, що витратив на передвиборну кампанію 541 173 гривень.

Інша юрособа ТОВ «АГРАРНЕ ЛОГІСТИЧНЕ ПАРТНЕРСТВО» інвестувала у кампанію кандидата 330 740 гривень. Беніфіціаром цієї фірми є дружина кандидата Олена Марчук. Ще понад 188 тисяч гривень кандидат вклав особисто. Варто зазначити, що до публікації матеріалу нардеп так і не подав електронну декларацію, яку обіцяв подати під час виборчої кампанії.

Кандидат під час кампанії активно використовував автівки. Їх він брав в оренду у своїх же фірм – ТОВ «М енд С Груп» та ТОВ «МУРАВЕЙ-Україна». Інші витрати – в інфографіці.

Ще одна слуга народу, яка, до слова, в перші дні роботи парламенту нового скликання відзначилась кнопкодавством, Олена Копанчук поповнювала свій виборчий фонд самотужки. У своєму звіті вона вказала, що проінвестувала свою кампанію на 552 579 гривень. Цю суму було переказано вісьмома транзакціями.

Кандидатка розписала всі витрати і вказала, що витратила повністю усю суму – 552 579 гривень.

Родинні інвестиції у депутатство Сергія Лабазюка

Сергій Лабазюк вже втретє стає нардепом по 188 округу. Депутат з досвідом обійшов «зелену» кандидатку з доволі потужним відривом – у 14 %. Звіти нардеп подавав вчасно. Офіційно витратив на передвиборні перегони 942 395 гривень. Сам же інвестував у свою кампанію 100 000 гривень.

Головними спонсорами Лабазюка стали його близькі родичі. Зокрема, дружина Віолетта до виборчого фонду чоловіка поклала 248 508 гривень. Ймовірно, поповнювала фонд за рахунок власних заощаджень. У декларації нардепа за 2018 рік вказано, що його дружина зберігає готівкою 950 000 гривень. А от заробила за минулий рік, до слова, лише 82 тисячі гривень.

Рідний брат нардепа Петро, а за сумісництвом – директор ТОВ “ГРУПА КОМПАНІЙ “ВІТАГРО”, де бенефіціарним власником є сам нардеп, поповнював виборчий фонд тричі на загальну суму 298 013 гривень.

Ще один інвестор – двоюрідний брат Володимир Лабазюк теж тричі перераховував кошти на рахунок тодішнього кандидата. Загалом вклав суму у розмірі 297 314 гривень.

Частину цих коштів, а саме 331 260 гривень, кандидат Лабазюк перерахував на ймовірно підконтрольні йому юридичні особи. Зокрема мова йде про два телеканали, які, за твердженням ЗМІ, належать його тещі Наталії Сердечній.

Решта витрат кандидата – в інфографіці.

Харківські «друзі» депутата від Хмельниччини

Ще один мажоритарник Віктор Бондар мандат здобуває вже третій раз поспіль. Його виборчий фонд наповнювали виключно фізичні особи. За їхньої підтримки кандидату вдалось назбирати на свою кампанію майже мільйон гривень.

Виборчу кампанію Віктора Бондаря частково профінансували його ж парламентські помічники. Зокрема, Іваневич Віталій, Нацевич Валентина, Смірнов Максим у виборчий фонд шефа вклали понад 100 000 гривень.

«Потужніші» суми у виборчий фонд внесли Андрій Ворона та Віктор Гуляєв – 340 000 гривень та 474 000 гривень відповідно. Обидва живуть в Харкові і є працівниками ТОВ “НВП МОНОЛІТ ЕНЕРГО. Один з бенефіціарів цього підприємства харків’янин Володимир Кучеренко. До 2016 року він входив до складу засновників ТОВ «Хантер» разом з Валерієм Демою – бізнес-партнером братів Майкла та Лева Блейзерів, які у 1994 році створили SigmaBleyzer (відомі в Україні інвестиціями у такі напрямки як торгова мережа «Космо», компанія AgroGeneration, ТОВ«ВОЛЯ-КАБЕЛЬ»). Саме у цій корпорації і починав свою кар’єру Віктор Бондар у далекому 1996 році.

У своєму звіті він зазначив, що витратив 914 692 гривень, але відповідно до зазначених у звіті витрат у підсумку назбиралось лише 556 128 гривень. Витрати на загальну суму у розмірі 358 564 гривень кандидат так і не відобразив.

При детальному вивченні виявилось, що в розшифровці остаточного фінзвіту кандидат просто забув додати кілька сторінок. А там були визначені доволі масштабні витрати. Наприклад, 220 000 грн на організацію концертного заходу та 121 008 грн за друк буклетів.

Ось як і виглядали витрати нардепа на кампанію:

ІНФОГРАФІКА

Третій мандат для Гереги

Співвласник мережі гіпермаркетів «Епіцентр» Олександр Герега також третій раз поспіль потрапив під купол. У свою передвиборну кампанію кандидат вкладався самотужки. Так, до виборчого фонду він перерахував 750 000 гривень.

Офіційно вказані у звіті витрати – 742 717 гривень. І ось на що витрачав кандидат:

ІНФОГРАФІКА

При цьому ми, як не шукали, не знайшли у звіті Олександра Гереги оплату послуг телеканалу «Перший Подільський». Це ЗМІ входить до орбіти впливу кандидата. ТОВ “ПРО МЕДІА ГРУПП” зарестровано у вересні 2015-го. Єдиним засновником і директором записаний хмельничанин Руслан Котелба. Він працює заступником директора з правових питань гіпермаркету “ЕпіцентрК” у Хмельницькому. На місцевих виборах 2015-го Котелба балотувався до Хмельницької міської ради від партії “За конкретні справи”, співзасновником якої і є нардеп-мільйонер Олександр Герега.

У період парламентських перегонів на телеканалі «Перший Подільський» виходили рекламні сюжети: «Проект розпису храму на станції Дунаївці презентували прихожанам», «На Хмельниччині проходить Чемпіонат України з важкої атлетики».

Скріншоти із сюжетів телеканалу «Перший Подільський» від 16.07.19 та 15.07.19

А також сюжети, які містили ознаки агітації за кандидата: «Кубок дружби» у Чемерівцях», «На святкуванні 619 річниці Ярмолинець запалювала Лама», «Занедбаний спортивний комплекс відбудують» та «Омрієний подарунок від нардепа став реальністю».

Скріншоти із сюжетів телеканалу «Перший Подільський»

У цих сюжетах йдеться про маштабні святкові заходи, зокрема святкування днів народжень населених пунктів за участі зірок української естради, таких як співачка Лама. Усі ці заходи організовували за підтримки спорідненої громадської організації «За конкретні справи». Тільки ось усього цього в фінзвіті кандидата ми також не виявили.

Виготовлення і поширення агітації, що не оплачується з виборчого фонду – очевидне порушення, яке тягне за собою штраф або ж навіть обмеження та позбавлення волі.

Аналітик з партійних фінансів громадського руху ЧЕСНО Ігор Фещенко зазначає, що організація конкурсів навіть від імені громадської організації, недешеві подарунки, організація концертів, а також відповідно марковані сюжети мали б бути відображені у звіті кандидата, адже це є агітацією.

«За існуючими правилами, законами, розподілом повноважень щодо перевірки звітів – не можливо притягнути до відповідальності таких, як кандидат Герега. І вони користуються безпомічністю держави, яка не може прослідкувати дотримання політиками правил і застосовувати санкції проти порушників. А це означає, що у нас порушено принцип рівності учасників виборчого процесу. Бо той, хто дотримується букви закону, у такій ситуації є у завідомо програшній позиції», – зазначив Ігор Фещенко.

Аналізуючи витрати кандидатів, можна зробити висновок, що попри прогрес Інтернет-технологій, традиційні методи агітації на Хмельниччині ніхто не скасовував. Серед фаворитів – це розповсюдження друкованої агітації, використання зовнішньої реклами, а також організація особистих зустрічей із виборцями. Популярністю такі способи агітації користуються у тих районах, де переважає неміське населення. Водночас, на нашу думку, фінансова звітність кандидатів мала би сприяти прозорості проведення політичних кампаній, але, як показує аналіз звітів, не всі кандидати все ж таки сумлінно дотримуються норм законодавства.

Розслідування Альони Берези і Марії Турчини. Створено за підтримки регіонального проекту “Лабораторія викриттів” від Bihus.Info.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне