Реклама – рушій успіху в політиці? Або Як партії та політики на Хмельниччині використовують рекламу

Фото: https://zhar.org.ua/

Окрім традиційних форм комунікації з виборцями, як от зустрічі, особисті прийоми, участь у різних публічних заходах, політики часто вдаються до реклами. Особливо популярною стала реклама в соціальних мережах. І не лише в час виборчих кампаній. Адже в такий спосіб можна не просто поінформувати про свою діяльність, а й зробити це максимально вигідно для себе, не чекаючи на ласку та прихильність місцевих журналістів.

Які ж саме види реклами використовують місцеві осередки політичних партій і політики на Хмельниччині та чи не порушують при цьому законодавство?

Соцмережі – простір для реклами й антиреклами

Для політичних партій сьогодні чи не найбільш популярною формою нагадування про себе виборцям є реклама в соціальних мережах, частіше в Facebook, та нерідко й в Instagram.

Найчастіше з-поміж обласних партійних організацій до реклами на просторах соцмереж вдається осередок партії «Слуга народу». Зі своїх сторінок в Facebook та Instagram, як свідчить Бібліотека реклами Facebook, від початку 2021 року партійці поширювали 34 рекламних дописи, пов’язані з соціальними питаннями, виборами або політикою. Це, зокрема, публікації про діяльність місцевих та народних депутатів від партії, проєкти в межах «Великого будівництва», субвенції на округи тощо.

Активно використовує можливості реклами й партія «Команда Симчишина». Відповідно до інформації в бібліотеці реклами Facebook із початку року з партійних сторінок в Facebook та Instagram рекламували 24 дописи: привітання зі святами, інформацію про діяльність представників політичної сили в місті та області, зокрема відеозвіти про 100 днів роботи, тощо.

Значно менше рекламних дописів користувачі соцмереж з Хмельниччини могли бачити зі сторінки «За МАЙБУТНЄ» Хмельниччина». З 1 січня цього року таких було лише 4 і вони мало стосувалися безпосередньо області. Рекламували пости щодо виборів у 87 окрузі на Прикарпатті, участі лідера партії Ігоря Палиці в телеефірі, позиції партії щодо тарифів на комунальні послуги. Ще 2 оплачені дописи поширювали зі сторінки «Жіночий рух «За майбутнє» Хмельниччина».

Майже не публікували рекламу в Facebook представники обласного осередку ВО «Батьківщина». З початку року Хмельницька обласна партійна організація «Батьківщина» таргетувала на мешканців області лише 2 оголошення про народне віче щодо продажу землі.

Взагалі не поширювали цього року рекламу сторінки «Опозиційна Платформа – За Життя. Хмельниччина»«Європейська Солідарність – Хмельниччина» та «ЗА Конкретні Справи».

Поміж нардепів-мажоритарників від області, кожен із яких має власні публічні сторінки в Facebook, реклама в соціальних мережах менш популярна. Єдиний, хто поширював платні дописи, – Ігор Марчук, представник виборчого округу №193. Від початку цього року сторінка «Слуга Народу – Марчук Ігор Петрович – Округ 193» розмістила в мережі Facebook 10 таких публікацій. У такий спосіб нардеп спілкується зі своєю аудиторією, розповідає про роботу, реалізовані й заплановані проєкти, популяризує туристичні міста в своєму окрузі тощо.

Щодо інших публічних осіб зі сфери місцевої політики, то найбільше рекламних постів жителі Хмельниччини в Facebook могли бачити зі сторінки голови обласної ради – «Віолета Лабазюк – офіційна сторінка». Попри недовге існування сторінки (створена вона лише в січні 2021 року), звідти встигли поширити аж 31 рекламну публікацію про роботу посадовиці.

Оплачує рекламу і міський голова Кам’янця-Подільського Михайло Посітко. З його публічної сторінки «Михайло Посітко – міський голова Кам’янця-Подільського» від початку року на мешканців регіону таргетували 4 публікації, 3 з яких – запрошення на розважальні заходи, ще один – привітання з Днем міста.

Водночас рекламу в соцмережі Facebook використовували не лише для популяризації політиків, але й із протилежною метою. Так, сторінка «Говорить Україна» таргетувала на мешканців Хмельниччини 13 рекламних дописів, що дискредитували чинного голову Хмельницької обласної державної адміністрації Сергія Гамалія. Згідно з даними Бібліотеки реклами Facebook витратили при цьому понад 700 доларів США. Ще 5 дописів схожого змісту рекламували зі сторінки «Україна Реальна». Коштував так званий чорний піар майже 500 доларів. Зі сторінки «Ukr News» поширювали 6 дописів, спрямованих проти голови ХОДА. Цього разу антиреклама чиновника обійшлася сторінці в 600 доларів.

До речі, в одному із таких матеріалів було використано й посилання на матеріал ГО «Жіночий Антикорупційний Рух». Звичайно, із викривленим контекстом. За словами очільниці організації Альони Берези, горе-журналісти таким чином намагалися «легалізувати» свої тексти.

Жертвами негативної реклами стали також нардеп Сергій Лабазюк та його дружина, голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк. Дискредитаційні рекламні дописи поширювали зі сторінки «Цiлком Таємно». Бібліотека реклами Фейсбук зберігає інформацію про 56 таких публікацій, таргетованих на мешканців Хмельницької області. Вони обійшлися рекламодавцю в понад 1 тисячу доларів.

ЗМІ: політиків хвалять, та рекламу не маркують

Попри те, що вибори минули, в місцевій пресі публікацій про політиків вдосталь. У газетах, що виходять друком в обласному центрі, переважно можна натрапити на матеріали, що популяризують і позитивно висвітлюють діяльність представників партій «За майбутнє», «Команда Симчишина», «Слуга народу», ВО «Батьківщина».

В яких тільки рубриках газетярі не розповідають про те, як ефективно працюють і переймаються проблемами свого електорату політичні діячі різного калібру: «Назустріч людям», «Політикум», «Заходи», «Актуальна тема», «Прогресивні», «На часі», «Актуальне інтерв’ю», «Перспектива» тощо. Проте, всупереч вимогам законодавства, жоден із матеріалів з ознаками політичної реклами не маркований як реклама.

Принагідно нагадуємо, що відповідно до Закону України «Про рекламу» реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу. Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Натомість інформація про особу чи товар у програмі, передачі, публікації, якщо така інформація слугує рекламним цілям і може вводити в оману осіб щодо дійсної мети таких програм, передач, публікацій, є прихованою рекламою.

Про те, що матеріал замовний, нерідко свідчить його синхронна публікація в кількох виданнях. Наприклад, одразу три місцеві газети оприлюднили статтю «Віолета Лабазюк: Наша спільна молитва стане оберегом для наших захисників та усіх, хто потребує підтримки та благословення», дві – матеріал «Сергій Лабазюк: Хмельниччина отримає 60 млн грн субвенцій на розвиток громад». Інтерв’ю з депутатом Хмельницької обласної ради від партії «Команда Симчишина» Юрієм Смалем «Політична мудрість і компроміс мають перемагати» опублікували два місцеві друковані видання. Щоправда, вказані різні прізвища авторок. І таких прикладів, на жаль, чимало.

 

 

 

https://zhar.org.ua/

Komanda Symchyshyn

 

Детальніше про те, «Як піариться обласна влада на Хмельниччині: інтерв’ю, урочистості, покладання та «паркети», можна прочитати тут.

У онлайн-виданнях ситуація хоч і ліпша, проте також не ідеальна. Маркування про рекламу інтернет-медіа практично не застосовують, а для позначення матеріалів з ознаками політичної реклами використовують позначки на кшталт «Точка зору», «Іміджевий матеріал» чи «PR» на головній сторінці, біля назви статті, які, втім, переважно не дублюються на сторінці з безпосередньо матеріалом.

Фактично в такий спосіб і політики, й представники ЗМІ не лише нехтують законодавчою нормою, але й вводять аудиторію в оману, не інформуючи про те, що насправді матеріал є рекламним.

Зовнішня реклама – розкіш не для всіх

Говорити про засилля зовнішньої реклами наразі не можна. Вочевидь, вартість виготовлення й оренди рекламних площ доступна небагатьом політикам в області, а хтось просто вважає такі витрати недоцільними. Та все ж, подорожуючи Хмельниччиною, важко не помітити на узбіччях доріг білборди з іменами й прізвищами високопосадовців, депутатів – і народних, і місцевих, назвами політичних партій.

Зазвичай у такий спосіб мешканців області вітають зі святами, рідше закликають до певних дій. Реакція самих виборців різна: когось ще одна згадка про політиків дратує, а комусь, навпаки, приємно усвідомити, що, наприклад, народний депутат не забув про жителів свого округу. Ймовірно, саме можливість додатково нагадати про себе виборцю та підвищити рівень власної впізнаваності й мають на меті політичні діячі, які оплачують рекламні площі.

Власне, відшукати й порахувати кожен білборд з обличчями та іменами політиків практично неможливо, та все ж візуально, за частотою потрапляння в поле зору виборців, можна виокремити лідерів. Зокрема, нардепку від партії «Слуга народу», обрану у виборчому окрузі №189, Олену Копанчук. Народна обраниця вітала виборців з Воскресінням Христовим, закликала розвивати своє місто, долучатися до порятунку палацу Сангушків, наголошувала, що влада для громади, а не навпаки.

Не забули привітати мешканців області з Великоднем також нардепи Сергій Лабазюк й Віктор Бондар. Останній пізніше розмістив ще й білборд з вітанням до Свята весни. Цікаво, що були також «вітальні» борди від нардепів-списочників, які у Верховній Раді входять до фракції партії «Слуга народу», Сергія Мандзія та Юрія Заславського. Окремо можна було побачити зовнішню рекламу лише із назвою партії.

Нагадуємо, що про витрати Хмельницької ОДА на зовнішню рекламу можна прочитати в публікації «Забігбордь мене, якщо зможеш: як Хмельницька ОДА пускає сотні тисяч гривень на «секретну» зовнішню рекламу».

Місцеві депутати традиційно до зовнішньої реклами вдаються рідше. З-поміж тих, чиї білборди можна було помітити обабіч доріг, зокрема, депутати обласної ради Уляна Ткаченко та Світлана Павлишина від партії «За конкретні справи» (вітання до Дня захисту дітей), депутат Хмельницької міської ради Олександр Кізляр (вітання з Великоднем).

Та які б види реклами не використовували політики й скільки б коштів у це не вкладали, важливо розуміти, що популярність у виборця не завжди пропорційна обсягам рекламних площ, які політична сила чи депутат використали для своєї популяризації. Випадки, коли лідери за витратами на рекламу перетворювалися на аутсайдерів за кількістю отриманих мандатів після підбиття підсумків голосування і навпаки, були й на останніх місцевих виборах. Жодна реклама не замінить сумлінного виконання повноважень та обіцянок політиками та, звичайно ж, якісної постійної комунікації з виборцями.

Оксана Банкова

Матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.

Вперше опубліковано на сайті ГО “Жіночий Антикорупційний Рух

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне