Школа за 200 мільйонів: чому затягували будівництво?

Фото: авторки

У Хмельницькому вже шість років будують навчально-виховний комплекс у найбільш густо населеному мікрорайоні. За цей час його вартість зросла удвічі. На завершення проєкту місто взяло кредит. Зводить школу фірма, яка відкрито фінансує політичну силу міського голови. 

За останні п’ять років фірма-забудовник, не лише виграла тендерів від міської влади та її комунальних структур на півмільярда гривень, а й примудрилась здорожчити ці об’єкти через прогалини в проєктах. 

Рукавичка

Ірина мама двох дітей. Разом з ними вона проживає в одному з найбільш заселених мікрорайонів Хмельницького – Озерній. Попри всі вигоди у цій частині міста практично відсутні навчальні заклади. Старша її донька ходить до НВО #28 – фактично єдиної школи у цьому мікрорайоні. 

“Ви знаєте, моїй дитині видали грамоту з третього класу, вже у п’ятому. І це лише після того, як я ходила сваритись. У мене дитина відмінниця, старається, вчиться. А таке ставлення… “, – обурюється хмельничанка Ірина.

Таку ситуацію жінка пов’язує з тим, що школа переповнена, і вчителям фактично не вистачає ні сил, ні наснаги, а часто і бажання, приділяти достатню увагу всім учням. 

“Ви зайдіть на перерву в школу! Ви будете шоковані – діти виробляють, що їм заманеться… Я вам більше скажу, вони не те, що вчителів не поважають, вони навіть на директора не реагують”, – обурюється жінка. 

НВО #28 відкрили у 1990 році. Школу одразу будували велику на 1296 учнів. Минулоріч, тобто у 2020-2021 навчальному році,у ній навчалися 2341. Тобто на тисячу більше, ніж розраховано приміщення школи. Для наочності, у минулому році був 1-М клас. У новий навчальний рік в НВО #28 школярів стало ще більше –  2568. У перший клас пішло майже чотири сотні дітей. 

Як помістити таку кількість учнів в одне приміщення? Школі виділили ще одне на 280 учнів – туди переїхали молодші класи.  Решта – навчаються у другу зміну. 

“Дякувати Богу, моя донька не ходила на другу зміну. Бо я не з чуток знаю, що це за кошмар. День у дитини розірваний. Приходить зі школи пізно вже ні уроки робити, ні гуляти. Зранку стільки треба встигнути. А головне – як батькам бути?! Не всі ж приватні підприємці, є і ті, хто з 9 до 18 працюють. Як дитину завести в школу і забрати?” – розмірковує Ірина.

Навчання у дві зміни

В місті друга зміна є лише в чотирьох школах. Усього в обід на уроки йдуть 1029 учнів. В НВО #28 минулого навчального року 20/21  481 дитина відвідувала заняття у другій половині дня. А це усі четверті та шості класи. Цього року – це вже 519 школярів. 

З часом дітей не меншає. 1298 дітей з пропискою у мікрорайоні Озерна вже стояли на обліку до дитячих садочків. А значить вже зовсім скоро вони теж претендуватимуть на місце за партою.

Відповідно до змін в законодавстві, приймати у школу мають відповідно до місця реєстрації/проживання. Тобто за кожною школою закріплюють територію обслуговування. Відповідно навчальний заклад першочергово має взяти на навчання саме мешканців цієї території. Решту – якщо будуть вільні місця. НВО #28 приймає дітей значно більше. 

Нова школа для мікрорайону

Одним з рішень може бути – віддати дитину в менш завантажений навчальний заклад в іншому мікрорайоні. Або побудувати ще одну школу. Власне, для цього місто ще у 90-х зарезервували ділянку. 

“Цей пустир, хоч би стадіон який зробили, а то вночі страшно попри ті чагарники йти”, – обурювались тамтешні мешканці ще сім років тому. 

Тодішня влада була непохитна – на цій землі має бути школа. Але коли? У 2016 році справа зрушила з мертвої точки. Місто взялось за будівництво навчально-виховного комплексу – садочка та школи. Садочок здали в експлуатацію восени 2019 року. Згідно з паспортом об’єкту, школу мали завершити у ІІ-му кварталі 2019 року. Нині вересень 2021 – і перший дзвоник там досі не продзвенів. Офіційна версія – не вистачає коштів. 

Бюджет зведення НВК (а це садочок + початкова школа) разом з проєктно-кошторисною документацією вже давно перевалив за 200 мільйонів гривень. Все починалось у 2016 році з 97 мільйонів гривень. За ці кошти підрядник мав повністю запустити два об’єкти. Принаймні так передбачалось в проєктно-кошторисній документації. Нині добудовують школу за кредитні кошти – 60 мільйонів гривень. 

 

 

Раптова пауза

НВК мали здати у 2019 році. Принаймні так зазначили у паспорті об’єкту. Але щось пішло не так.  Будівництво зупинили на рік. За словами мера, переробляли проєкт відповідно до нових ДБН. 

На цьому тижні ми відновили роботи на будівництві школи. Але в цьому році ми її не здамо. Планували і реально б закінчили, але є два об’єктивні моменти, які не дали нам цього зробити. Перше – нам довелося розривати договір з підрядником, коригувати проєктно-кошторисну документацію і проводити нову експертизу», – пояснює міський голова Хмельницького Олександр Симчишин. 

Радимо запам’ятати цей момент. Ми обов’язково до нього повернемось. Але поки про те, що говорив мер. Проблема була у ліфтах для дітей з інвалідністю. У попередньому проєкті, за словами градоначальника, вони не були передбачені. 

“У нас змінились державні будівельні норми, особливо пов’язані з інклюзивністю. Ми були змушені допроєктовувати два ліфта. Тобто вже готова коробка стояла на школу і ми були змушені добудовувати і фундамент, і стіни, і ліфт включати. Плюс ще багато речей, пов’язаних з безпекою, пожежною безпекою, в першу чергу пов’язаних з інклюзивністю було дороблено по школі і ззовні, і всередині”, – пояснює генеральний директор ТОВ “Будівельний Альянс Груп” Іван Крутилко. 

Так ось, в тендерній документації ще 2016 року були прописані шахти ліфтів.

“Шахта ліфта це підрозумівається просто підйомник для маломобільних школярів. Тобто як такого ліфту бути не мало”, – пояснює начальниця управління капітального будівництва Хмельницької міської ради Тетяна Поліщук. 

Інклюзію впроваджують у життя

У 2016 році розпочалось запровадження інклюзивної освіти в Україні. А вже у 2017 році Верховна Рада ухвалила зміни до Закон України “Про освіту”. Саме вони передбачали: “створення належних умов для здобуття освіти особами з особливими освітніми потребами з урахуванням їхніх індивідуальних потреб в умовах інклюзивного навчання”. 

Тим часом, місто будує дитсадок і школу, які мали б вже бути інклюзивними. Однак, у проєктно-кошторисній документації є прогалини. Проєктант замість повноцінних ліфтів передбачає підйомник та гусеничний сходовий підйомник.   

“Там був перехідний період. В принципі в дитячому садочку був передбачений пристрій для підняття діток-інвалідів по сходинкових клітках. А в школі вже не дозволили, бо садочок вже тоді здавався, а школа вот в цьому році буде здаватись. Пристрій був куплений в дитячому садочку. [Школу] державна-проєктна експертиза не приймала” – розповідає генеральний підрядник. 

Чи забезпечує цей прилад доступ до приміщень на інших поверхах? Так, але не вільний, доцільніше такий засіб використовувати у будівлях, які збудовані ще за часів радянського союзу, а не в новобудовах, які від початку мали б бути спроектовані сучасно та з комфортом. 

В управлінні кажуть, не передбачали ліфти тому, що не було вимог і питання інклюзивності можна було вирішити за рахунок саме таких підйомників. 

“Нові норми набули чинності і відповідно до них один ліфт має перекривати відстань у 60 метрів, тому по школі нам потрібно було два. Ще одна вимога – це ліфт з димовидаленням. Також там були вимоги до перепланування класів, тому потрібно було повністю перероблювати проєкт, перепрокладати комунікації”, – каже Тетяна Поліщук. 

Саме ось ця прогалина потім і стане фактично вирішальною і потягне з бюджету не один мільйон гривень і не один місяць часу на завершення будівництва. 

Об’єкт “під ключ”

Додали вартості школі не лише інклюзивні вимоги. Проєктно-кошторисна документація НВК передбачає не лише будівництво. Підрядник, так би мовити, має виконати усе “під ключ” і встановити навіть меблі та техніку. Знаходимо в ПКД не лише стільці та парти, а й телевізори. Експерти кажуть, такі пункти здорожчують тендер, більше того, там прописані конкретні виробники, а це вже підстава говорити не лише про відсутність економії, а й створення умов для потрібного підрядника. 

Логічно, що будівельна організація не спеціалізується на техніці та не торгує меблями, а купуватиме її у “профільних” продавців. У зв’язку з чим можуть бути і переплати. Вважаю, що об’єднання в одній закупівлі робіт з меблями, технікою суперечить принципу максимальної ефективності закупівлі, адже поки об’єкт збудується (мінімум 2-3 роки, а у випадку, що розглядається – вже 5), ціни на меблі, техніку зростуть порівняно з тими, які були закладені в кошторис будівництва. І залишається або збільшувати фінансування, або ж купувати не ті меблі, техніку, що передбачались”, – пояснює юристка Мирослава Примак.

В управлінні кажуть, об’єкт має бути готовий до експлуатації повністю, щоб новий користувач зайшов і використовував його повністю. І визнають, що вся передбачена у 2016 році  в проєкті техніка та навіть частково меблі втратили свою актуальність і сьогодні потрібно це все замінювати, а це все кошти з бюджету. 

ПКД розробляла фірма, яка напряму пов’язана із майбутнім переможцем торгів ПВКП “Буд-контур”. Підприємство розташоване в одній будівлі з ТОВ “Будівельний Альянс Груп”. Окрім того, директор ПВКП “Буд-контур” Олександр Кривохижа фігурує як штатний головний інженер в проєктах ТОВ “Будівельний Альянс Груп”.

Генеральний директор ТОВ “Будівельний Альянс Груп” не вбачає у цьому жодного конфлікту інтересів. 

“Він очолює проєктну організацію. Ми користуємося його послугами. “Будівельний Альянс” немає до нього відношення. Він є директором ПВКП “Буд-контур” і в той самий час є інженером проєкту, це що забороняється? Це є окрема проєктна структура, він може працювати на трьох посадах. Якщо подивитись по місту Хмельницькому, наша проєктна організація одна з найбільших організацій. А не де працює  5-6 чоловік, де інженер-конструктор, інженер-сантехнік все в одному лиці і ще й бухгалтер. Я не оговорився, да, це наша проєктна організація найбільша в нашому регіоні. Ми чесно йдемо не тендери, виграємо”, – переконує Іван Крутилко.

 

“Якщо дивитись з юридичної точки зору, то це різні юридичні особи і різні кінцеві беніфіціари. В них потужна проєктна група, вони не роблять проєкт під себе, вони просто роблять проєкт об’єкта”, – переконує Тетяна Поліщук. 

Гра в імітацію

Так що ж там з тендером? У 2016 році, коли, власне, і почалась вся ця історія, за право збудувати довгоочікувані садок і школу, прийшли змагатись дві фірми: ПФ “Діта”, яка належить колишньому депутату Хмельницької міської ради Михайлу Кіперману, інша – вже згадана ТОВ “Будівельний Альянс Груп”. Останнє запропонувало ціну меншу на 153 тисячі гривень. Окрім ціни тендерний комітет вивчав і досвід учасників. ПФ “Діта” показала договорів на 44 мільйона, а ТОВ “Будівельний Альянс Груп” – на 80 мільйонів. У підсумку отримали максимальну кількість балів – 100. Ось така проста гра в нецінові критерії, яку зазвичай практикує управління капітального будівництва, допомагає потрібним підрядника отримати перемогу, адже тут застосовується коефіцієнт корекції.

“Як замовника мене цікавить,щоб на тендер не прийшли підрядники без матеріальних ресурсів, технічної бази та досвіду. Мене цікавлять забудовники з нормальними потужностями”, – пояснює неціновий критерій начальниця управління капітального будівництва Хмельницької міської ради. 

Через чотири роки – навесні 2020 року ці ж самі учасники зустрінуться знову. І знову, будуть розігрувати право на будівництво НВК у мікрорайоні Озерна. Тобто, спитаєте ви? Пам’ятайте, ми говорили про розірвання договору і коригування ПКД?  Так, ось, після цього місто знову пішло “шукати” підрядника на відкриті торги. І переможцем знову став ТОВ “Будівельний Альянс Груп”. Щоправда, цього разу змагались вони з іншим підприємством Михайла Кіпермана – ТДВ “Промбуд-1”. 

І одна деталь, яку варто знати про ПФ “Діта” і чому вдруге на торги прийшло зовсім інше підприємство. 20 квітня 2018 року Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України оштрафувало це підприємство за антиконкурентні узгоджені дії шляхом спотворення результатів торгів. А це означає, що на три роки їй заборонили брати участь в тендерах. 

Хто такі переможці?

ТОВ “Будівельний Альянс Груп” потужна будівельна компанія з непоганою репутацією, яка не лише забудовує півміста, а й регулярно перемагає на тендерах. Мова йде про контракти з управлінням капітального будівництва та комунальними підприємствами міста на майже півмільярда гривень. 

Цікаво, що в місті саме цей підрядник отримує, як їх називає мер, пріоритетні проєкти – школа, палац спорту.

В профільному управлінні кажуть, це одне з найпотужніших підприємств, яке має обігові кошти та зможе запустити будівництво не чекаючи на гроші з бюджету. Але чомусь нічого не говорять про те, що це підприємство дуже близьке до влади міста, точніше до партії мера. І свою симпатію політсилі висловлює не лише на словах, а й фінансово. Так, за даними річного партійного  звіту “Команда Симчишина” за 2020 рік, ТОВ “Будівельний альянс груп”, дала політсилі 75 тис. гривень.  У тому ж році компанія виграла тендер у міської ради на будівництво навчально-виховного комплексу на 110 млн гривень. Зважаючи на це, компанія не мала б фінансувати політичну партію, оскільки ЗУ “Про політичні партії” забороняє юридичним особам давати гроші політичним силам, якщо вони вигравали тендери за бюджетні кошти на суму понад 100 прожиткових мінімумів (210 тис. гривень). 

Засновника та директора ТОВ “Будівельний Альянс Груп”  Івана Крутилко навіть оштрафували на 1,7 тисячі гривень за це.

“Я як власник компанії, я можу будь-яке своє бажання виконати, раніше це не було заборонено законодавством, зараз заборонено. Я як фізична особа можу дозволити собі фінансування будь-яких партій. Помилився бухгалтер, так получилось”, – пояснює Іван Крутилко . 

І на останок, Іван Крутилко – друг і партнер Андрія Кветка. Останній балотувався у списках “Команди Симчишина” на місцевих виборах. А попередні скликання, коли ТОВ “Будівельний Альянс Груп” отримував потужні підряди та земельні ділянки під будівництво, – очолював депутатську “земельну” комісію Хмельницької міської ради. 

Відкрити школу обіцяли наприкінці осені. Мовляв, новий рік понад сімсот школярів зустрічатимуть у новому закладі. Але якщо вірити обіцянкам, то в новій початковій школі могли б святкувати свій перший випуск учні цього року. А вони туди навіть ще не пішли до першого класу… 

Тим часом місто й надалі вкладає в будівництво цього об’єкту все більше і більше бюджетних коштів. Маленьку частку з місцевого бюджету, більшу –  просять на будівництво з державного. Аналогічна ситуація склалась і з іншим об’єктом – Палацом спорту. Хоча у 2016 році міська влада запевняла, що сама будує потужні об’єкти.

Авторки: Марія Турчина, Оксана Петрук

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне