У Хмельницькому на перейменованих вулицях з’являються нові таблички

Фото: https://zhar.org.ua/

Перейменування вулиць наразі стало гарним трендом. Цей процес відбувається синхронно із переходом російськомовних на українську мову, відмовою від музики з росії та підтримкою вітчизняних виробників. Почалось це ще у 2014 році, та всеукраїнського масштабу набуло лише зараз. У попередні вісім років перейменування відбувалось, однак дуже повільно. І навіть якщо рада приймала подібне рішення, то не завжди його реалізацію можна було помітити на практиці у вигляді, до прикладу, заміни табличок та вказівників. Принаймні у Хмельницькому на це не завжди витрачали кошти. Тож чи цього разу буде фіналізовано процес чи ні, читайте далі. 

У Хмельницькому і далі змінюватимуть назви вулиць?

Вулиці у Хмельницькому перейменовували з 2014 року. Щоправда, наймасштабніше це відбулось у квітні цього року. Міські посадовці так поспішали, що не дотримались навіть законодавчо затвердженого процесу. Детальніше можна прочитати за посиланням. Так ось з того часу, таблички на будинках часто залишались старі. Управляючі кампанії особливо не переймались їх заміною, бо ж всі і так все знають, а ті, кому на тому розходилось, робили то власним коштом. А розходилось різним установами та бізнесу.

  “Перше перейменування, таке серйозне, було в кінці, здається, 14 року, якщо я не помиляюсь, переназвали кілька вулиць, в тому числі вулицю Гальчевського, от тут де 8 школа. По сьогоднішній день з того списку на цих вулицях ще немає ніяких табличок”, – розповідає почесний громадянин міста Хмельницького та член топонімічної комісії Володимир ШВЕЦЬ.

Процес заміни табличок кропіткий та витратний. Окрім того у місті не існувало єдиної узгодженої форми таких вказівників. Тож питання, як довго будуть перейменовані вулиці без офіційних маркерів, ще на початку місяця було відкритим.

Я вже не кажу про ті, які пізніше перейменовували, і не знаю, коли з’являться ті вулиці, які от зараз перейменували. Ми тоді говорили, так, це звичайно багато будинків, є вулиці довгі. От наприклад, Купріна – це ж величезна кількість будинків. Зробіть гарну велику табличку на початку вулиці, на кінці, з повними назвами, а там можна якось попростіше. І були якість варіанти, готувало УЖКГ… Так і немає”, – зазначає Володимир ШВЕЦЬ.

Міська влада взялася ліквідовувати прогалину – і на перейменованих вулицях поволі почали змінювати таблички. Усі причетні до процесу отримали відповідні листи.

«Цей раз пішло жорстке розпорядження. Оперативно, швидко, принаймні на багатоквартирному житловому фонді поміняти. Бо навіть от сьогодні, коли ми тут, маріупольці трохи намучились з тим, щоб шукати вулицю Героїв Маріуполя. Бо тут ще на всіх навігаторах стоїть Гагаріна. Тому швидко все поміняємо. І в усі відповідні служби, в Гугл-мепс, ми вже понаправляли офіційні листи з проханням, щоб вони в себе всі зміни провели», – зазначає Хмельницький міський голова Олександр СИМЧИШИН.

Естетично та недорого

Відповідає за цей процес департамент інфраструктури Хмельницької міської ради. Саме тут розробляли кошториси, форму таблички, а наразі ще й контролюють безпосереднє розміщення нових вказівників на житлових будинках.

«Спочатку відділ благоустрою затвердив форму, якої воно має бути. І тільки після того дали зразок всім управителям. Управителі вже замовляли ці таблички. В основному вже вони встановлені. На цьому тижні обіцяють вже всі встановити там, де перейменовані (вулиці – ред.). З бюджету кошти не виділялись», – пояснює начальниця відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду управління житлової політики і майна Хмельницької міської ради міськради Ганна РИХЛИЦЬКА.

Загалом, за інформацією департаменту інфраструктури, було виготовлено 282 таблички, вартість однієї таблички становить 260 гривень. Гроші на це міські управителі брали з власних прибутків.

Дизайном та пошуком постачальників займалось інше управління – управління архітектури та містобудування. Там кажуть, шукали найоптимальніший варіант для міста.

«Управління архітектури займалось загальною концепцією вигляду табличок, яку ми вже давно використовували при розробці дизайн-коду вулиці Проскурівської, дизайн-коду вулиці Подільської. Тобто там є зразочок, як має це виглядати, і ми взяли цей приклад загальний для всього міста. Обирали все ж таки не дуже дороговартісний», – коментує в.о. начальника управління архітектури та містобудування Хмельницької міськради Максим ДРУЖИНІН.

Зразок дизайну таблички на житловий будинок

Спочатку планували, що кожна літера та кожна цифра будуть вирізані лазером. Однак відмовились від цієї ідеї, через її високу ціну. Зупинились на простішому варіанті – на ПВХ-табличці окремо зроблена назва вулиці і окрема табличка маленька з номером будинку. Переконують, так дешево і зручно, адже можна друкувати назву вулиці, а вже до нього підставляти номерок.

Замінити, не можна лишити

Фінальний етап, який побачать вже всі містяни, виконують працівники управляючих компаній. Там кажуть, нові вказівники будуть встановлені на кожному будинку.

«В нас, згідно рішення міської ради, перейменовано три вулиці. Бувша вулиця Гагаріна на вулицю Героїв Маріуполя, Курчатова на вулицю Шухевича і Чкалова на вулицю Гонгадзе. Одразу після отримання на руки рішення сесії почали пошук підрядників, де можна замовити ці таблички на заміну. Тому що наразі таблички мають відповідати стандартам архітектури, плюс вони мають відповідати європейському зразку. Сьогоднішня табличка має в собі назву українською мовою та англійською. Ми замовили в рекламному агентстві ці таблички. Це 54 штуки нам потрібно. На 3 вулиці», – розповідає директор УМК «Центральна» Ігор БІЛОКРИНИЦЬКИЙ.

Всі таблички УМК «Центральна» планує  встановити повністю орієнтовно до 8 липня 2022 року включно. До цієї дати мають впоратись й інші міські управлінці. Попри затверджений дизайн, УМК об’єднались між собою та внесли зміни у кінцевий вигляд таблички. Запевняють, зробили так, щоб максимально здешевити процес. Тож у підсумку замість двох табличок, матимуть єдину із назвою вулиці та номером будинку.

Нова табличка на житловому будинку. Фото авторки

Нагадаємо, що у Хмельницькому у квітні  перейменували  45 вулиць.

Авторка: Альона Береза

Вперше опубліковано на сайті ГО “Жіночий Антикорупційний Рух

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне