На Хмельниччині відновили роботу дитячого психіатричного відділення

Фото: https://suspilne.media/

Дитяче психіатричне відділення відновило свою роботу. Про це Суспільному розповів директор Хмельницького обласного закладу з надання психіатричної допомоги Володимир Демчук. За його словами, відділення, у якому надавали допомогу психічно хворим дітям, закрили протягом останніх трьох років через пандемію COVID. Кого і з якими розладами тут лікують в умовах війни, Суспільне дізнавалося.

– А чорного в нас тут кольору немає, то ми на який з тобою змінимо?

– Червоний.

Заняття з пацієнтами дитячого психіатричного відділення проводить психологиня Тетяна Кудла. Розповідає: “Це дівчинка Іванка, у якої поведінкові розлади особистості. Ми так займаємося з нею на розвиток, відмічаємо сьогодні кольори. П’ять рочків її, в неї ще братик маленький вдома є, вона тут зараз з мамою”.

Іншій пацієнтці 16 років. Вона каже, що лікується в лікарні вперше: “Уколи роблять, і таблетки дають”.

Вдруге перебуває на лікуванні у знову відкритому відділені 17-річна хмельничанка. Дівчина розповідає, що її привезли сюди батьки: “В мене було декілька спроб самогубства, я себе почувала в цілому не дуже добре. Ми звернулися до психотерапевта, він поставив мені біполярний розлад, а інший, в якого я лікуюсь зараз, мені не говорить діагноз. За півтора місяця я тут вдруге”.

15-річна пацієнтка з Хмельницького розповідає: “Я сюди потрапила вперше через сварку з мамою. В мене була спроба самогубства, і мене сюди привезла швидка допомога”.

За словами лікаря-психіатра дитячого психіатричного відділення Світлани Адамчук, найчастіше діти до лікарні потрапляють через сімейні сварки та проблеми у родині.

“Це діти, у родині яких постійні конфлікти, або у яких батьки випивають чи наркозалежні. От зараз є дівчинка, мати якої вживає наркотичні речовини. Буває насилля в сім’ї, і в таких дітей, звісно, на цьому фоні виникають суїцидальні думки. І вони поступають до нас вже з намірами суїцидальними”, – каже Світлана Адамчук.

Дитяче відділення, яке перестало працювати через пандемію коронавірусу, відновило свою роботу 16 січня, каже заступниця директора з лікувальної роботи Галина Голик. У ньому лікуються діти віком від 3 до 17 років.

“У нас у відділенні 20 ліжок для надання допомоги дітям не тільки з області, а й у теперішній час, звичайно, з усієї України дітей можна до нас ушпиталювати. Зараз у нас на лікуванні перебуває 14 дітей з нашої області та внутрішньо переміщені, переважно із зони, де ведуться бойові дії”, – розповідає Галина Голик.

До локдауну дітям надавали допомогу у відділені неврозів, розповідає директор хмельницького обласного закладу з надання психіатричної допомоги Володимир Демчук. Додає: “Зараз, коли стала збільшуватись кількість дітей, які потребують психіатричної допомоги, це і жителів нашої області, і внутрішньо переміщених осіб, ми вирішили відновити роботу відділення”.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне