Для чого партіям соцмережі, або Як змінюється активність політичних сил у фейсбуці до й після виборів

Фото: https://zhar.org.ua/

За минулу передвиборну кампанію партії, які балотувалися до Хмельницької обласної ради сумарно витратили на політичну агітацію майже 1,3 мільйона гривень в мережі «Інтернет». Частину цих коштів партійці сплатили за рекламу в фейсбуці. Проте після виборів окремі сторінки партій практично зникли зі стрічок новин своїх підписників: чи то сказати немає чого, чи соцмережі для партій – лише канал для поширення реклами в передвиборчий період, та аж ніяк не додаткова можливість комунікувати зі своїм виборцем і в післявиборчі часи.

Як відомо, за підсумками минулорічних місцевих виборів до складу Хмельницької обласної ради увійшло сім політичних сил: «Команда Симчишина», «За майбутнє», «Слуга народу», «За конкретні справи», «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина» та Радикальна партія Олега Ляшка. Ще три політичні сили, які брали участь у виборах до облради – «Опозиційна платформа – За життя», «Сила і Честь», «Наш край» – не подолали прохідний бар’єр у 5 %. Кожен обласний партійний осередок названих політсил, окрім РПЛ, має власну сторінку в мережі «Фейсбук».

Поряд із зовнішньою рекламою, агітацією на телебаченні, в друкованих та онлайн-медіа політичні сили активно використовували і можливість нагадати про себе через соцмережі, які, безумовно, в умовах зростання популярності віртуального спілкування та карантинної дійсності стали для партій додатковим майданчиком для здобуття симпатій виборців. Саме через це логічно було б припустити, що й надалі політичні сили продовжують використовувати соцмережі для просування своїх ідей та поглядів. Та насправді ситуація наразі інакша.

Як свідчить фінальний фінансовий звіт про надходження й витрати виборчого фонду, який партія «Команда Симчишина» подала до обласної виборчої комісії, на розміщення матеріалів передвиборної агітації в мережі «Інтернет» вона витратила 86 099 гривень. У Бібліотеці реклами Facebook можна побачити, що з партійної сторінки «Команда Симчишина» повідомлення рекламувалися 100 разів. Кожна реклама коштувала політсилі щонайбільше 100 американських доларів. Загальні витрати сторінки на рекламу, пов’язану з політикою та виборами, на теперішній момент становлять 7 112 доларів США.

Натомість після виборів сторінка партії значно менш активно взаємодіяла з виборцями саме через рекламу в фейсбуці. Так, від часу завершення виборчої кампанії у Бібліотеці реклами Facebook зафіксовано лише один рекламний допис зі сторінки «Команда Симчишина». Пост стосувався отримання ліцензії хмельницьким летовищем.

Ще один цікавий факт: від початку існування сторінки (21 січня 2021 року), яка зараз нараховує 9 364 підписників, на ній з’явилося 437 дописів, 67 з них, або 15% від усіх постів, розмістили упродовж передвиборної кампанії. Показово, що з початку 2021 року, фактично за два місяці, на сторінці оприлюднили лише 10 повідомлень.

Про 93 000 гривень на агітацію в мережі прозвітували представники політичної партії «За майбутнє» у своїх фінальних звітах до обласної ТВК. Відповідно до законодавства саме з цих коштів мала б оплачуватися реклама дописів на сторінці «За МАЙБУТНЄ» Хмельниччина». Інформація в Бібліотеці реклами Facebook свідчить, що в період виборчої кампанії з цієї сторінки партія рекламувала 83 дописи, кожен із яких коштував до 100 американських доларів. Загальні витрати сторінки на рекламу, пов’язану із соціальними питаннями, виборами або політикою, склали 4 231 доларів США.

Утім після виборів, як і в попередньому випадку, політична сила майже припинила купувати рекламу в соцмережі: з листопада минулого року і дотепер зі сторінки «За МАЙБУТНЄ Хмельниччина» мешканці області могли бачити лише два рекламні повідомлення: про загальні підсумки виборів у області та про ініціативу партії у Верховній Раді України – подання проєкту постанови № 4609 щодо зниження комунальних тарифів та запровадження річного мораторію на їхнє підвищення.

Понад 40 % дописів, що їх містить сторінка, яку вподобали 4 574 особи, опублікували в період передвиборчої кампанії. Так, з часу створення сторінки, 13 серпня 2020 року, на ній розмістили 487 постів, 197 із яких з’явилися в період з 5 вересня до 23 жовтня 2020 року. Від початку нинішнього року партійці оприлюднили 48 дописів, у більшості з яких згадують голову Хмельницької обласної ради Віолету Лабазюк та народного депутата, лідера партії на Хмельниччині Сергія Лабазюка.

Витрати «Слуги народу» на рекламу в інтернеті в період місцевих виборів 2020 року на Хмельниччині склали 120 847 гривень. Такі цифри обласна організація партії зазначила в своєму остаточному фінансовому звіті про надходження коштів і витрати з виборчого фонду.

У період передвиборчої кампанії партія «Слуга народу» в області поширювала рекламу зі сторінки «Слуга Народу – Хмельниччина». За цей час на мешканців області зі сторінки таргетувалося 72 рекламні повідомлення, вартість більшості із яких не перевищувала 100 доларів США. Натомість після виборів і дотепер дописи зі сторінки не рекламувалися. Загальні витрати сторінки на політичну рекламу та агітацію становлять 6 643 американських доларів.

Частка повідомлень, опублікованих саме в період передвиборної кампанії становить 15 %. Тобто 148 з 987 постів, наявних на сторінці, що створена 11 квітня 2019 року та має 8 464 підписники, з’явилися впродовж вересня-жовтня минулого року. А, наприклад, за два місяці 2021 року на сторінці оприлюднили 57 дописів.

602 650 гривень – таку суму на передвиборну агітацію в інтернеті вказали в остаточному фінансовому звіті представники партії «За конкретні справи». Відповідно до даних з Бібліотеки реклами Facebook партійна сторінка «ЗА Конкретні Справи» впродовж передвиборної кампанії прорекламувала 64 дописи. Здебільшого один допис обходився політичній силі щонайбільше 100 доларів США. А от після виборів, як свідчить та ж Бібліотека реклами Facebook, партія не витратила на рекламу зі сторінки жодної копійки. Загальні витрати сторінки на рекламу, пов’язану із соціальними питаннями, виборами або політикою, наразі складають 3 727 американських доларів.

Дописи, опубліковані в період виборчої кампанії, становлять 27 % (77) від усіх постів на сторінці (282), що була створена 20 червня 2019 року і має в підписниках 2 781 особу. За два місяці цього року на сторінці з’явилося 31 повідомлення.

Територіальна організація політичної партії «Європейська солідарність» у своєму остаточному фінансовому звіті прозвітувала про 113 865 гривень, витрачених на рекламу в інтернеті. Вочевидь, саме з цих коштів партія сплачувала й за рекламу дописів на сторінці «Європейська Солідарність – Хмельниччина». Загалом за час офіційної передвиборної кампанії таких повідомлень було 44. Їхня вартість не перевищувала 100 доларів США. Після виборів партійці припинили рекламувати дописи зі сторінки. Загальні витрати сторінки на політичну рекламу становлять 2 357 доларів США.

Аналіз усіх дописів на сторінці показує, що активність партійців у соцмережі зросла в передвиборчий період. З часу створення сторінки, 13 червня 2019 року, там розмістили 1 312 дописів, кількість уподобань сторінки становить 2 246 осіб. На період офіційної передвиборної кампанії припадає 211 дописів або 16 %. Для порівняння: впродовж січня-лютого 2021 року зі сторінки поширили 96 постів.

У фінальному фінансовому звіті Хмельницької обласної партійної організації ВО «Батьківщина» зазначено, що на рекламу в інтернеті партійці витратили 79 176 гривень. При цьому зі сторінки партії у фейсбуці в період виборчої кампанії рекламували 23 дописи, кожен із яких коштував до 100 доларів США. Таку інформацію можна тримати з Бібліотеки реклами Facebook. Та одразу по завершенню передвиборної кампанії партія перестала рекламувати повідомлення з цієї сторінки. Загальні витрати сторінки на рекламу, пов’язану із соціальними питаннями, виборами чи політикою, становлять 520 американських доларів.

За останні два роки на сторінці, що була створена ще 15 квітня 2016 року, розмістили 2 278 постів, а кількість уподобань зросла до 22 063 осіб. Водночас у період виборів на сторінці опублікували 181 допис або 8 % від постів, розміщених впродовж останніх двох років. Цікаво, що у поствиборчий період, з січня по лютий цього року, на сторінці з’явилося 64 повідомлення.
Згідно з остаточним фінансовим звітом обласного осередку Радикальної партії Олега Ляшка на політичну агітацію в мережі Інтернет партійці коштів з виборчого фонду взагалі не витрачали. Офіційної сторінки в соцмережі Facebook обласний осередок немає.

Нульові витрати на рекламу в мережі вказала також обласна організація політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». Однак власну сторінку в фейсбуці обласний осередок все ж має. Сторінка створена ще 18 серпня 2016 року (як сторінка партії «Опозиційний блок») і наразі має 1 158 підписників. За інформацією Бібліотеки реклами Facebook, упродовж виборчої кампанії до місцевих виборів зі сторінки справді не поширювали рекламних дописів.

Утім активність у період виборів на сторінці зросла. Так, упродовж останніх двох років партійці оприлюднили тут 573 дописи. На період виборчої кампанії 2020 року припало 50 із них, тобто 9 %. Для порівняння у січні –лютому 2021 року на сторінці розмістили 27 постів.

Витрати партії «Сила і честь» на рекламу в мережі були невеликими. Згідно з остаточним фінансовим звітом обласного партійного осередку політична агітація в мережі обійшлася організації в 55 600 гривень. При цьому, як свідчить інформація з Бібліотеки реклами Facebook, з партійної сторінки «Політична партія «Сила і Честь» Хмельниччина» для мешканців області рекламували 110 дописів, вартістю щонайбільше 100 доларів США, а загальні витрати сторінки на рекламу, пов’язану із соціальними питаннями, виборами або політикою, складають 1 471 американських долари.

З моменту створення сторінки, 3 вересня 2020 року, її уподобали 1 315 осіб, а партійці опублікували там 163 дописи, майже всі (160 або 98 %) – у період передвиборчої кампанії, ще 3 повідомлення з’явилися на сторінці за день до старту кампанії.

Обласний осередок партії «Наш край» у фінальному звіті про надходження до виборчого фонду й витрати вказав суму в 121 702 гривень. Водночас зі своєї сторінки у Facebook «НАШ КРАЙ Хмельниччина», згідно з відомостями з Бібліотеки реклами, місцеві партійці до виборів 2020 року рекламували 7 дописів, більшість вартістю до 100 доларів США кожен. У післявиборчий період реклама зі сторінки взагалі не поширювалася. Загальні витрати сторінки на рекламу такого типу становлять 564 американських долари.

Якщо аналізувати активність на сторінці, створеній 14 серпня 2017 року, то за останні два роки там опублікували 144 дописи, 123 (85 %) із яких – у період передвиборної кампанії. До слова, від початку 2021 року на сторінці оприлюднили лише один допис.

Витрати і активність політичних партій в соцмережі «Фейсбук» у 2020 році

Власне, незаперечним є той факт, що всі політичні партії значно зменшили свою активність у фейсбуці в післявиборчий період: дехто вдвічі, дехто навіть у сім разів, а дехто й узагалі припинив інформувати виборців про свою діяльність у соцмережі, як, наприклад, політичні сили «Наш край» та «Сила і честь», яким не вдалося отримати мандати обласних депутатів. І йдеться тут навіть не про рекламу, яку після виборів поширювали лише два партійні осередки – «Команда Симчишина» та «За майбутнє», а загалом про використання фейсбуку для комунікації з їхніми виборцями.

Як бачимо, здебільшого партійці не вважають за потрібне витрачати відносно незначні ресурси для системного просування своїх ідей та завоювання симпатій нових виборців у міжвиборчий період, натомість готові вкладати значно більше, щоб агресивно «прикрашати» непрошеною рекламою стрічку новин потенційних виборців напередодні кожних виборів – чи парламентських, чи місцевих

Оксана Банкова

Матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.

Вперше опубліковано на сайті ГО “Жіночий Антикорупційний Рух

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне