Як Хмельницька область забезпечена обладнанням для лікування хворих COVID-19

Фото: Хмельницька інфекційна лікарня

У розпал карантину проблеми із забезпеченням лікарень необхідним обладнанням вийшло на новий рівень. Хмельниччина не стала винятком.

30 березня 2020 року ми направили запит до Хмельницької обласної державної  адміністрації. Звичайно ж на фоні пандемії прохали надати відповідь за 48 годин, однак отримали відтермінування розгляду нашого запиту ще на 20 робочих днів. Така ситуація могла б свідчити про те, що профільний департамент міг елементарно не володіти ситуацією щодо забезпеченності обладнанням всіх медзакладів в області. Водночас вже тоді лунали слова керівництва про «готовність області до боротьби із коронавірусною інфекцією». Виглядала ситуація трохи дивно.

Але вже 10 квітня ми отримали відповідь на один із запитів щодо забезпеченості лікарень обладнанням в Хмельницькій області, що і дозволило нам підготувати матеріал.

Спецобладнання для важких хворих – без шансів?

Найперше, що варто сказати – в Хмельницькій області відсутні апарати ЕКМО (апарати екстракорпоральної мембранної оксигенації). Такий апарат допомагає вижити тим, у кого відмовляють не тільки легені, але й серце.

На одному із брифінгів голова Хмельницької ОДА Дмитро Габінет зазначив, що область немає апаратів ЕКМО і не планує їх закуповувати. Адже немає спеціалістів, які б могли з ними працювати.

Якщо із ЕКМО ситуація майже однакова для всіх регіонів України, їх одиниці на всіх, то ось апаратами штучної вентиляції Хмельниччина забезпечена на 28%. У 21 медичному закладі області наявно лише 36 апаратів ШВЛ, і це при потребі  – 127 одиниць.

Загалом на Хмельниччині в 7 лікарнях лише по одному апарату ШВЛ, в 6 лікарнях – по дві одиниці, а в 4 медзакладах – по 3 апарати. В Хмельницькому обласному протитуберкульозному диспансері та Деражнянській центральній районні лікарні апаратів ШВЛ взагалі немає.

Скріншот таблиці, що створена на основі відповіді ХОДА

Нагадаємо, що опорним закладом у Хмельницькій області для лікування хворих із коронавірусною інфекцією є Хмельницька міська інфекційна лікарня, а закладами другої хвилі – Дунаєвецька та Славутська центральні районні лікарні. Так от на них усіх за даними «Карти COVID-19» на сайті YouControl приходиться 24 апарати ШВЛ, з яких 2 апарати високого класу, 9 апаратів середнього класу, 9 дитячих апаратів та 4 портативних апарати. Апарати високого класу є лише у Хмельницькій міській інфекційній лікарні.

Скріншот карти COVID-19

«Загалом в Україні статистика така, що, якщо пацієнта переводять на ШВЛ, то переважно він уже не виживає. Тому ми бачимо, що апарати ШВЛ – це ще не все. І цей ажіотаж – купувати їх багато й за великі кошти, бо є зростання цін, зважаючи на спекуляцію на ринку. Це є також марнотратством, на мій погляд. Наприклад, кисневі концентратори є значно необхіднішими в цій ситуації» – так в інтервю громадському руху «Чесно» Дмитро Габінет відповідав на запитання «Чого бракує лікарням?»

 Нестача кисневих концентраторів та решти обладнання

Важливими також для лікування хворих є кисневі концентратори. Як ми вже розповідали в попередньому матеріалі, дуже важливо не проґавити момент, коли людині вже потрібна киснева підтримка. І на цій стадії зарадити можуть саме кисневі концентратори або централізовані кисневі установки. До речі, одну із таких зараз розгортають у Хмельницькій міській інфекційній лікарні – кошти на це виділила Хмельницька міська рада.

Отже, на рівні області за інформацією Хмельницької ОДА на 10 квітня 2020 року було лише 39 кисневих концентраторів на 21 лікарню. І це при загальній потребі – у 147 одиниць. Тобто забезпеченість лікарень становила лише 27 %.

За даними «Карти COVID-19» на сайті YouControl, у Хмельницькій міській інфекційній лікарні, Дунаєвецькій та Славутській центральних районних лікарнях на момент написання матеріалу було 14 кисневих концентраторів. 2 та 5 кисневих концентраторів мають заклади 2 хвилі, 7 – Хмельницька міська інфекційна лікарня.

Нещодавно на інтернет-порталі «Поділля.News» висвітлювалось питання наявності кисневих концентраторів в лікарнях області. На кінець квітня 2020 року в медзакладах були наявні 64 кисневі концентратори, що становить 63 % від загальної потреби.

Ще гірша ситуація в області із пульсоксиметрами. Медичні заклади забезпечені лише на 24 %. При наявних 65 пульсоксиметрів необхідність становить аж 276 одиниць.

Дещо краща ситуація із моніторами пацієнтів, дозаторами та електровідсмоктувачами – 45 %, 48 % та 53 % відповідно. Для покриття необхідної розрахункової кількості згаданого обладнання потрібно ще 64 монітори пацієнтів, 64 дозатори та 39 електровідсмоктувачів.

Найкраще забезпечені лікарні області ларингоскопами. Із 35 потрібних наявні 30 одиниць, тобто забезпеченість – 86 %.

За даними «Карти COVID-19» на сайті YouControl, в трьох медичних закладах Хмельницької області, Хмельницька міська інфекційна лікарні, Дунаєвецька та Славутська центральні районні лікарні, наявні 18 моніторів пацієнта. 5 моніторів має Дунаєвецька ЦРЛ, 6 Славутська ЦРЛ та 7 моніторів у Хмельницькій МІЛ.

Як в області обладнання купували

А тепер поглянемо на закупівлі обладнання розпорядників в Хмельницькій області. А це закупівлі апаратів ШВЛ, кисневих концентраторів, моніторів пацієнта та пульсоксиметрів.

У березні 2020 року апарат ШВЛ хотіла придбати військова частина А2339 (Хмельницький військовий госпіталь), однак в самій закупівлі наявне лише повідомлення про намір укласти договір від 17 квітня 2020 року, тобто закупівля чомусь не звершилась підписанням договору, ну і її не було відмінено.

А вже у квітні 2020 року в Хмельницькій області апарати ШВЛ придбали Спеціалізована медико-санітарна частина м.Нетішин, виконавчий комітет Шепетівської міської ради, Хмельницька міська лікарня та Кам’янець-Подільська ЦРЛ.

Отже, за період від початку карантину в Україні лише чотири замовники на Хмельниччині придбали апарати ШВЛ. Загальна кількість придбаних апаратів – 13 штук. Найбільше апаратів придбала Хмельницька міська лікарня для лікарень обласного центру.

Від початку карантину 8 розпорядників бюджетних коштів на Хмельниччині придбали кисневі концентратори. Ціна за одиницю варіювалась від 17,7 тисяч гривень до 129 тисяч гривень за одиницю залежно від моделі. Загалом замовники купили 20 концентраторів.

За період карантину 4 замовники в Хмельницькій області купували монітори пацієнта. На жаль, із оприлюдненої документації Хмельницьким обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф важко встановити придбану кількість саме моніторів пацієнта. Кількість придбаних моніторів пацієнта, без останнього розпорядника, становить 4 одиниці.

За цей період 8 медзакладів області придбавали пульсоксиметри. Усього було куплено 47 одиниць. Їхня вартість залежала від моделі та варіювалась від 700 гривень до 22,1 тисяч гривень.

* Закупівля Хмельницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф не дублювалась у переліку вище через свою заплутаність для розуміння кількості придбаного обладнання у договорі.

22 мільйони на боротьбу з коронавірусом

28 березня 2020 року на позачерговій сесії Хмельницької обласної ради депутати внесли зміни до програми централізованого забезпечення медичних закладів дороговартісним медичним обладнанням, медикаментами та виробами медичного призначення на 2016 – 2020 роки та до бюджету Хмельницької області. Рішення були прийняті на підставі подання голови Хмельницької обласної державної адміністрації.

Скріншот Додатку до рішення ХОР від 28 березня 2020 року № 1-31/2020

На забезпечення проведення заходів щодо запобігання розповсюдження гострого респіраторного захворювання викликаного COVID – 19 було виділено 22 мільйони 725 тисяч гривень. Ці кошти витрачати мав Департамент охорони здоров’я Хмельницької ОДА.

За період карантину профільний департамент здійснив лише дві закупівлі із процедурою закупівлі «Звіт про укладений договір (COVID – 19)»:

  • 27 березня 2020 року було розміщено договір про закупівлю швидких (експрес) тестів для діагностики коронавірусу COVID-19 (НК 024:2019: 50280 — Коронавірус (SARS-CoV), антигени IVD, набір, імунохроматографічний, експрес-аналіз) у ТОВ «ІНКОС ЛАЙН» на більше як 219 тисяч гривень. 8 квітня 2020 року договір було розірвано за згодою сторін. Планувалось закупити 40 упаковок із загальною кількістю 1 000 штук.
  • 30 квітня 2020 року департамент у ТОВ “БАДМ” закупив фармацевтичної продукції на загальну суму 596,7 тисяч гривень. Було закуплено: Амоксилу-К (порошок для ін’єкцій) у кількості 480 упаковок, Гентаміцину 120 упаковок, Метронідазолу 849 флаконів, Дексаметазону 67 упаковок, Фуросеміду 140 упаковок, розчину Рінгера 150 флаконів, розчину Рінгера Лактату 144 флакони, Глюкози 150 флаконів, розчину Адреналіну 520 упаковок, Меробоциду (порошок) 200 упаковок, Парафузіву (розчин) 130 упаковок, Парацетамолу для дітей 1 300 флаконів, Парацетамолу в капсулах 270 упаковок, Муколвану (розчин) 260 упаковок, Пропофолу-ново (емульсія) 42 упаковки, Тіопенталу Ліофілізату (для розчину) 2 100 флаконів, розчину Флуказолу 670 флаконів, розчину Гепарин-Фармексу 800 упаковок та розчину Фленоксу 67 упаковок.

Інших закупівель дапартаменту із позначкою «COVID – 19» нам не вдалось знайти. І це попри те, голова Хмельницької ОДА Дмитро Габінет наполягає, що на придбання медикаментів у квітні виділили понад 3,5 мільйони гривень.

23 та 28 квітня медичні препарати для лікування хворих із COVID – 19 купувала Хмельницька міська інфекційна лікарня. Однак із оприлюднених договорів важко встановити походження бюджетних коштів, адже з початком карантину цю лікарню фінансували і з обласної, і з міської скарбниць. Загальна вартість закупівель становила 468,3 тисячі гривень та 53,8 тисяч гривень відповідно. Загалом на рахунку лікарні вже 34 закупівлі із позначкою COVID – 19.

Медикаменти лікарня також купувала наприкінці березня у ТОВ “Кормед” на 199,9 тис.грн та на 1 226,5 грн, у ТОВ “МЕДИЧНИЙ ЦЕНТР “М.Т.К.” на 443,3 тис.грн та у МКА “ВІОЛА” на майже 99,6 тис.грн.

А ось медичне обладнання за виділені наприкінці березня кошти з обласного бюджету не купували. Хоч це і виглядає дещо дивним. Проте таку позицію голова ХОДА Дмитро Габінет пояснював тим, що керівництво області випрацювало таку стратегію, що за необхідності вони спочатку звертаються до бізнесу та благодійників.

На Хмельниччині із «COVID – 19» бореться компанія нардепа?

На сьогодні таких підхід працює ось так. ТОВ «Епіцентр К» (компанія належить родині народного депутата Олександра Гереги) пообіцяв придбати для області 32 апарати ШВЛ. Компанія вже придбала: ампліфікатор для обласної лабораторії, яка проводить ПЛР-тестування, монітори пацієнта, інфузійні насоси, стерилізатори, автоклави, ларингоскопи, медичні відсмоктувачі та рамки для знезараження, дві ламінарні шафи для лабцентра.

«Концентратори закуповуються. На сьогоднішній день мова йде про кисневі концентратори, які закуповує великий бізнес. Ми зараз чекаємо на поставку. До першого травня ми маємо отримати 30 концентраторів кисневих, які ми розподілимо серед лікарень, які в першу чергу цього потребують, а далі вже будемо бачити, які є потреби додаткові, якщо бізнес не зможе придбати, то купимо їх безпосередньо за бюджетні кошти. Договори вже не тільки підписані та проплачені. Наскільки я знаю, то вони вже знаходяться на митній території України та відбувається процес розмитнення» – під час брифінгу 24 квітня 2020 року зазначив Дмитро Габінет.

Однак, хто закуповує ці концентратори для Хмельниччини, названо не було, як і до цього часу ще не відомо, чи кисневі концентратори вже доставлені та чи розподілені вони серед лікарень області. Проте вже 27 квітня 2020 року під час чергового брифінгу представниця ТОВ «Епіцентр К» Світлана Павлишина (колишня заступниця голови Хмельницької ОДА, членкиня партії «За конкретні справи») у своєму виступі згадала і про придбання ними кисневих концентраторів, «яких вони чекають з дня на день».

І поки область чекає чергову благодійну допомогу від компанії нардепа, ТОВ «Епіцентр К» заробляє на продажі товарів «першої необхідності» у час пандемії для медзакладів області. Так, від березня по травень 2020 року мережа гіпермаркетів в Хмельницькій області продала захисних костюмів, масок, реcпіраторів, дезинфікуючих засобів тощо на понад мільйон гривень.

Скріншот із сайту biprozorro

Отже, надані нам Хмельницькою ОДА дані свідчать про те, що обладнання необхідного для лікування хворих із COVID – 19 в лікарнях області недостатньо. Попри виділення 22 мільйонів гривень з бюджету, обласні чиновники не поспішають їх витрачати. Фактично ситуація в області виглядає так, наче проблеми із неналежним забезпеченням медзакладів області – це проблеми меценатів та бізнесу. Та чи нормально перекладати відповідальність за неготовність закладів на плечі бізнесу? Інше питання – наскільки благодійною є допомога меценатів і чим насправді доведеться заплатити жителям області за «активну допомогу» компанії нардепа?

Що ж, карантинні заходи дали хороший результат, лікарні нашої області не переповнені, а до апарату ШВЛ були підключені лише двоє пацієнтів за весь період. Однак до апаратів ШВЛ та кисневих концентраторів були підключені всі пацієнти, що були госпіталізовані до Хмельницької міської інфекційної лікарні та інших лікарень області. А тому питання забезпечення лікарень Хмельниччини було б добре вирішувати вже зараз поступово і не лише силами «благодійників», адже ніхто не може спрогнозувати як країна виходитиме із карантину та що нас ще може очікувати в осінній період, на коли вчені прогнозують другу хвилю спалаху коронавірусної інфекції у світі.

Альона Береза, голова ГО «Жіночий Антикорупційний Рух»

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне