ПІАР за бюджетні кошти: лайфхак від Хмельницької міської ради

Фото: https://zhar.org.ua

Ми вже розповіли про те у скільки обходиться платникам податків піар та реклама міської влади в газетах та на телебаченні. Тоді ж ми пообіцяли розказати про витрати на зовнішню рекламу. Обіцяли – виконуємо. Тож, замість вступу – короткий спойлер. На сітілайти і білборди Хмельницька міська рада за останні п’ять років витратила понад півмільйона гривень. Ні, не так. Витратила понад півмільйона наших з вами гривень. Ось, тепер правильно.

БІГборд стежить за тобою

Якщо ви раптом не дивитесь телевізор, не читаєте газет та не слухаєте радіо, то… Досягнення мера Олександра Симчишина та його команди все одно вас наздоженуть. Ну а точніше – інформація про те, як вони добре працюють та змінюють місто. І про це вам розкажуть з бігбордів та сітілайтів. Якщо вірити офіційному геопорталу Хмельницької міської ради, то в місті 576 бігбордів та 334 сітілайти. Щорічно лише на соціальну рекламу міська влада у середньому використовує 28% бордів та 30% сітілайтів. Тож ви точно її бачили, просто не могли не побачити.

І так, зовнішня реклама у місті від мерії називається “соціальною”. І кожна така – це недоотримані доходи бюджету. Бо оператор розміщує на вільних площах таку рекламу, а місто натомість зараховує йому сплату за тимчасове користування місцями для розміщення рекламного засобу. Саме у категорію “соціальної” потрапляють оголошення про земельні аукціони, популяризацію строкової служби, детінізацію зайнятості населення, проєкти “Говори українською” та “Купуй Хмельницьке”, різноманітні афіші різних культурних заходів (фестивалі, концерти тощо).

“Я вважаю, що соціальну рекламу ми робимо гарну, дешево і економно і від неї більше користі. До прикладу, ми популяризуємо службу в Нацгвардії, соціальні акції до пам’яті загиблих воїнів, по найманій праці, безпритульним тваринам”, – коментує такий підхід Олександр Симчишин.

Все так. Ну, майже так. Бо почесне місце серед усього цього переліку займають привітання з Різдвом, Великоднем, Днем Матері, Днем Конституції, Днем Незалежності, Днем міста. За 5 років саме на це використали більше 300 одиниць зовнішньої реклами (не гребували ані бордами, ані сітілайтами). Її розміщення коштувало бюджету скромних 58 тисяч. Чого так мало спитаєте Ви? Бо тут мерія працює за бартерним підходом. Є реклама, яку потрібно розмістити. Працівниця департаменту архітектури телефонує власникам бордів і робить пропозицію, від якої неможливо відмовитись. У результаті містяни насолоджуються черговим привітанням, а власники бордів не платять за тимчасове користування місцем під рекламною площиною. Як правило, одне свято – це 10 бордів, які місяць тішать хмельничан.

“Привітання робимо. Але їх дуже мало. Там ніколи немає мого обличчя. Час від часу вітаю малою кількістю бордів. Це нормальна світова практика”, – наполягає мер.

Макети бігбордів із привітанням від Хмельницької міської ради

Чверть мільйона на поклейку та друк

Аби щось розмістити – потрібно його мати. Тож друк та поклейку виконавчий комітет частенько купує через Prozorro, адже такі вимоги законодавства про публічні закупівлі. За 5 років лише на виготовлення реклами витратили 275 тисяч гривень. До прикладу, у 2017 році замовляли банер на Хмельницький молитовний сніданок у підприємця Олександра Харьковського. Окрім банера підприємець друкував ще й постери, які потім і клеїв. Розміщенням займалась і Валентина Пашинська. Підприємиця клеїла 10 білбордів у 2017 році.

ФОП Пашинська під час місцевих виборів виготовляла друковані матеріали і передвиборної агітації та розміщувала їх на початку жовтня 2020 року для політичної партії “Команда Симчишина”. Про це можна прочитати у звіті цієї політсили, який вона подавала до територіальної комісії. Загальна сума двох договорів – 18 500 гривень (3 500 гривень та 15 000 гривень відповідно).ФОП Пашинська Валентина працює лише в Хмельницькій області. Має на своєму рахунку 23 закупівлі та 22 договори на 79 тисяч гривень. Найбільше підприємиця працює саме з виконавчим комітетом Хмельницької міськради. Мовою цифр – це 13 договорів на 59,3 тисячі гривень. Переважно це поклейка бордів та постерів. До прикладу, вітання з нагоди Воскресіння Христового (10 постерів), соціальної реклами на антикорупційну тематику (10 постерів), постери (6 штук) та сіті-лайти (20 штук) «Говори українською», до Дня Конституції (10 постерів) та Дня матері (10 постерів),з нагоди Нового року та Різдва Христового (15 постерів).

Банер на молитовний сніданок

ФОП Харковський з мерією має 18 договорів на 78,3 тисячі гривень. Загалом все це стосувалось виготовлення постерів. До прикладу, з нагоди Нового року, Різдва Христового та з нагоди Дня Соборності України.

В 2018 році картина не змінилась – один ФОП друкував, а інший – клеїв. Тут тобі і 20 постерів з нагоди Воскресіння Христового, 10 – соціальної реклами антикорупційної тематики, 20 – “Говори українською”, 10 – з нагоди Дня матері, по 10 постерів з нагоди Дня конституції та з нагоди Дня міста, 15 постерів з нагоди Нового року та Різдва Христового.

Були у 2018 році придбані й 4 банери на в’їзди-виїзди з міста Хмельницького. Їх друкувала підприємиця Алла Гонта за 14,4 тисячі гривень. Двічі якусь рекламну продукцію для міськради виготовляло комунальне підприємство «Хмельницькінфоцентр» вартістю у 500 гривень та 1 160 гривень.

Макет бігборда та сам бігборд на виїзді з Хмельницького

І під ялинку мерія зробила подарунок містянам – цілих 7 тисяч інформаційних бюлетенів. На чотирьох сторінках Олександр Симчишин звітував за третій рік роботи. За це тернопільський ФОП Теодозій Красниця отримав на різдвяні свята 4 600 гривень.

Макет звіту міського голови Олександра Симчишина за 2018 рік

У 2019 році дещо скромніше виконавчий комітет витрачав кошти на послуги зі створення рекламної та інформаційної продукції. Було лише три закупівлі: 10 постерів з нагоди Дня Соборності України; 5 – з нагоди Дня пам’яті загиблого учасника АТО Максима Яровця; 15 вітальних постерів до Великодня. Загалом витрати на ці три закупівлі становили 11,7 тисяч гривень. Щоправда, цього року зекономили вірогідно на поклейці, бо у закупівлях згадки про неї немає.

Розміщувати соціальну рекламу – вигідно, запевняють оператори зовнішньої реклами. Мовляв, вільні площі не шкода.

“Ринок зовнішньої реклами в місті повністю керується мерією у ручному режимі. Саме виконавчий комітет надає дозвіл на розміщення площин. Тому лояльність до потреб міської ради – це не лише питання вигоди для операторів”, – зазначає працівник одного з виборчих штабів Хмельницького.

Борди є, але їх не існує

Спекотне літо 2020 року. Попри карантин та обмеження у політичних штабах кипить робота – готуються до виборів. З’їзди, наметові кампанії, газети, реклама… Саме у цей жаркий період, а ще й напередодні Дня Незалежності у Хмельницькому з’являються борди із звітом від Хмельницької міської ради. Команда мера розповідає, що вони робили п’ять років при владі. Розповідають не лише із бордів, а й з сітілайтів, та навіть з рекламних дошок під кожним під’їздом. Тобто не побачити ви не могли. У вас не було шансів. Ну, хіба ви маєте проблеми із зором…

По гарячим слідам розібратись із звітною рекламною кампанією вирішила ОПОРа. Грати шимка у міськраді минулої осені не стали. Визнали – борди зробили за бюджетні кошти. Послуги придбали у підприємиці Альони Марченко на відкритому тендері. Ось цих звітних 44 штуки коштували трохи більше 31 тисячі гривень. Але ні слова, ні букви про сітілайти та листівки.

Копія відповіді Хмельницької міської ради для ОПОРИ

Загалом тоді мерія купувала у Марченко 90 бордів за 60 тисяч. І відповідно до актів виконаних робіт – 90 бордів підприємиця надрукувала і поклеїла у серпні-вересні 2020 року. Водночас управління архітектури та містобудування, яке, власне, і контролює зовнішню рекламу в місті, звітує, що мерія за цей період зарахувала плату за 73 бігборди та 53 сітілайти. Сума вийшла смішна – усього лиш 28 тисяч гривень. Десь тут заплакав не один кандидат.

“Якщо у період виборчої кампанії, ви хотіли повішати борд з рекламою кросівок, то з вас просили тільки 5 тисяч за оренду площини. Плюс друк і поклейка. А політика завжди множиться на два, а для деяких політсил і на три”, – розповідає працівник одного з виборчих штабів міста.

Минув час і ми вирішили взяти копії макетів бордів, за які заплатили із бюджету. А їх немає. Є макети про видатних українців.

Макети бігбордів соціальної реклами до Дня Незалежності України у 2020 році

А макетів бордів із звітуванням, які бачило все місто, ні. Навіть мер визнає, що борди були, за них заплатили з бюджету, макети робили в мерії. Щоправда, одразу додає, що могли десь вони і зникнути.

“Макетів, може, і не бути. Можуть бути, а можуть і не бути. Людина, яка розробляла їх на своєму комп’ютері, могла взяти і видалити. У нас немає обов’язку їх зберігати чи видаляти. А для чого їх зберігати? Всі їх бачили, всі їх пам’ятають, вони в соцмережах є. Це був звіт до 5 років і не було змісту його зберігати. Нормальний був звіт, нормально все зробили. Сабій на цьому тижні прокоментує, макети знайдуть”, – запевнив мер Олександр Симчишин.

Та ні на тому, ні на наступному тижні керуюча справами не прокоментувала. Більше того, працівники мерії продовжили робити вигляд, що всі 90 бордів з тієї закупівлі були про видатних українців.

Копія відповіді Хмельницької міської ради на запит щодо макетів соціальної реклами до Дня Незалежності України у 2020 році

Але нам чогось здається, що макети не загубилися, а їх просто приховали. Бо юристи кажуть, що такі звіти на бордах – не зовсім законна штука.

“Щодо можливості “звітування” про діяльність міської ради за допомогою засобів зовнішньої реклами – то такий спосіб не передбачений Законами України “Про місцеве самоврядування”, “Про доступ до публічної інформації”. Виходячи із загальних положень частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Тож з цієї точки зору можна розглядати питання порушення закону, і, можливо, зловживання службовим становищем певними особами”, – зазначив юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров.

Підсумуємо. На соціальне звітування з бюджету офіційно витратили 88 тисяч гривень. Принаймні, стільки показали. А загалом у 2020 році на зовнішню рекламу місто витратило 120 тисяч гривень на друк і майже 54 тисячі гривень на площини. Цікаво, що за попередні чотири роки мерія економила на зовнішній рекламі. І за весь період надрукувала та поклеїла бордів і сітілайтів лише на 150 тисяч.
То все ж таки: агітували чи звітували?

У вересні громадянська мережа ОПОРА помітила, що борди, які розвішали із звітом Хмельницької міської ради, дуже схожі за стилістикою до брендованої продукції партії «Команда Симчишина»: “в обох випадках використано синє тло, шрифт білого кольору та хештеги на жовтих плашках”, – зазначають опорівці.

Увагу на ці борди спостерігачі звернули не лише через те, що третина списку партії “Команда Симчишина” – це працівники міської ради, її виконавчих органів та комунальних підприємств, а й тому, що сам Олександр Симчишин балотувався на посаду міського голови Хмельницького.

“Не люблю бігморди, тому останній раз використав борди із моїм зображенням у 2015 році”, – зазначив мер.

Певно, чи то забув про цей борд Олександр Сергійович, чи то його Команда йому про нього не сказала. І не дарма. Адже саме це зображення може бути порушенням законодавства.

“Цей бігборд підпадає під ознаки передвиборної агітації за Виборчим Кодексом, особливо якщо міський голова вже був в цей момент кандидатом. На ньому привертається увага до конкретної фізичної особи – суб’єкта виборчого процесу”, – зазначає юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров.

Нагадаємо, це все офіційно міська влада показала, як соціальну рекламу до Дня Незалежності. По документам хмельничани 2 місяці дивились на видатних українців. На такі борди пішло офіційно 88 тисяч бюджетних гривень. Задіяли 126 площин – це і борди, і сітілайти. Між цими площинами мерія “ховає” свої по суті рекламні звіти про роботу команди за останні 5 років. Ховає, бо юристи і ОПОРа кажуть, що це може бути порушенням закону. І ховає настільки, що ніде немає інформації і про інші “звітні” штуки – листівки на дошках під під’їздами. Ми їх бачили, ви їх бачили, всі їх бачили, але в звітах ФОП, якому це все оплатили, – тільки друк та поклейка бордів. Тож нам здається, чи пора викликати екстрасенсів?

Володарі бордів

Але з усієї отриманої інформації залишається незрозумілим єдине – за які кошти та на яких площинах розміщували ці борди? На ринку зовнішньої реклами Хмельницького представлені 155 операторів. Поряд із ними, рекламними площинами володіють і комунальні підприємства та державні установи. За даними геопорталу, вони володіють п’ятьми одиницями комунальних бордів.

Отримати інформацію, на яких саме площинах розміщували соціальну рекламу, неможливо. У міській раді не зберігають інформацію – ні звіт, ні заявки, ні макети. Хоч це все й було передбачене умовами тендерної документації. Більше того, у тендерному відділі зазначили, борди під розміщення шукав підрядник, який виграв тендер. Сам підрядник переконує, перелік площин надав замовник, він ж лише друкував і клеїв.

Тож доводиться вірити на слово, що бюджетні гроші освоюються належним чином, і під чергову соціальну рекламу не закладуть піар політичної партії з більшістю в міськраді.

Тим часом, оператори зовнішньої реклами про соціальну рекламу у розпал передвиборної кампанії говорять неохоче. Мовляв, було багато вільних площ, і заповнювали хоч якось, аби не заходити в мінус.

“У мене було шість кандидатів. І одному, який думав дуже довго, бордів ми наприкінці літа так і не змогли знайти. Навіть його партія з ним не поділилась, хоча площини викупили ще навесні. Мова йде не про всі борди, бо не всі площини насправді робочі. Якщо борд стоїть десь на окраїні, де низький потік людей, то навіщо він потрібен? А площина у хорошому прохідному місці, на місцевих виборах могла коштувати і 14 тисяч гривень”, – зазначає працівник одного з виборчих штабів.

Про проблеми з орендою площин говорять і в іншій партії.

“Ми вже навесні дивились площини на осінь до місцевих виборів. І багато хороших бордів і сітілайтів вже були заброньовані на осінь та кінець літа”, – пригадує парторганізатор одного з осередків.

Про особливості купування рекламних площин під час виборів говорить і професійний рекламник.

“Якщо тобі потрібні робочі площини для реклами на осінні вибори, то бронювати їх потрібно до початку травня. Бо пізніше, отримати площі можна виключно по знайомству та за дуууууууже завищеною ціною. Не знаю, наскільки це пов’язано із завантаженістю ринку, а от те, що на виборах оператори заробляють і часто маніпулюють, аби підвищити ціну, то така ситуація на ринку є”, – пояснює рекламний баєр.

Соціальна реклама із звітом міськради наприкінці літа та початку осені висіла у найбільш прохідних місцях – це сітілайти в центрі, борди на Зарічанській (це фактично середмістя із значним потоком і транспорту, і пішоходів), перехрестя вулиць біля одного з найбільших торгових центрів, а також дороги до найбільш заселених мікрорайонів міста. Водночас у міській раді запевняють, брали те, що давали самі оператори, а вони давали виключно вільні площі. За дивним збігом обставин, вільними виявились площини у дуже ласих місцях.

У витратах на рекламу Хмельницької міської ради Олександр Симчишин не бачить нічого поганого. Запевняє, за бюджетні кошти розповідають не лише про нього та його команду, а й про здобутки талановитих хмельничан, історію міста. Мер впевнений, люди мають знати своїх героїв. От тільки, хто обирає героїв для людей? І чому містян відкрито і прозоро не інформують, що саме публікують за наші гроші?

Ми ж зі свого боку обов’язково звернемо увагу контролюючих органів на такий спосіб витрачання бюджетних коштів, адже якщо підсумувати витрати на висвітлення діяльності в ЗМІ та витрати на зовнішню рекламу, то виходить, не зовсім маленька сума коштів платників податків, які б можна було витратити в період пандемії на зайвий кисневий концентратор, монітор пацієнта чи, до прикладу, на пришвидшення вакцинації від коронавірусу хмельничан за прикладом київської мерії. Але ж ні, всі мають знати, що мер та його команда виконує посадові обов’язки, як то передбачено чинним законодавством, знати з екрану телебачення, зі шпальти газети, із борду та сітілайту. Водночас про публічне звітування перед хмельничанами чомусь мерія воліє не згадувати, хоча саме живе звітування передбачене профільним Законом України.

Альона Береза, Марія Турчина

Матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.

Вперше опубліковано на сайті ГО “Жіночий Антикорупційний Рух”
Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне