Ремонт центральної вулиці Старокостянтинова коштував бюджету майже 20 мільйонів

Фото: https://newskm.net/

Наприкінці жовтня 2019 року в Старокостянтинові прогриміла новина про те, що ремонтують центральну вулицю – вулицю князя Острозького. Реконструкція передбачала розширення дороги. 25 листопада 2019 року сам міський голова Микола Мельничук коментує ремонтні роботи та висадку сакур. Та ні слова не говорить, скільки все ці покращення коштували.

Скріншот відеозапису із Фб-сторінки «Старокостянтинів офіційний»

На фоні цієї епопеї та згадуючи про наш попередній матеріал, запрошуємо всіх заглянути у закулісся всіх цих ремонтних робіт, поспіху, піару та сакур, а якщо бути точними, то «вишень дрібнопильчатих», але все по черзі.

Ремонт вулиці за чотири мільйона гривень?

Ще 16 та 17 травня 2019 року Комунальне ремонтно-будівне шляхове підприємство оголосило два тендери на «Капітальний ремонт вулиці Острозького ПК 0+31 до ПК 2+50 в м. Старокостянтинові» та на «Капітальний ремонт вулиці Острозького ПК 7+19 до ПК 10+76 в м. Старокостянтинів Хмельницької області». Перший шматок дороги було оцінено в 1,69 мільйона гривень, другий – в 2,41 мільйона гривень.

До проведення самих закупівель ми ще повернемось, а наразі задумаємось: чому за центральну частину міста взялись саме зараз і саме в цю каденцію міського голови? У попередні каденції, яких до цієї ще було чотири, про європейське місто не думалось?

Тепер все ж таки про самі ремонти. Отже, аукціони в згаданих вище двох закупівлях відбулися 3 червня обидва. На них прийшли дві юрособи, одні і ті самі юрособи «змагались» двічі. Мова йде про знайоме нам вже приватне підприємство «СТРОЙ-СЕРВІС-999» та приватне підприємство «МВМ-13».

Скріншот аукціонів двох закупівель

І що ж відбулося під час самих аукціонів?

По-перше, переможцем стало відоме нам ПП «СТРОЙ-СЕРВІС-999».

По-друге, обидві юрособи жодного разу, наголошуємо, ЖОДНОГО разу не понизили розмір своїх пропозицій, що може свідчити – друга юрособа, тобто ПП «МВМ-13», просто робило конкуренцію для переможця та для того, щоб закупівлі відбулись.

По-третє, ПП «МВМ-13» не подало всі документи. І така картина у двох закупівлях.

До речі, у тендерній документації замовник висунув цікаву вимогу до учасників – надати довідку про виконання договорів, укладених в 2017-2018 рр. (не менше двох). Окрім цього не зазначено, чому замовник обмежився саме цими роками, тому є підстави вважати, що тут ймовірно була дискримінаційна вимога, адже, до прикладу юрособа, яка мала два договори, укладені та виконані в 2018 році та до травня 2019 року, не могла б подати свою тендерну пропозицію.

Також замовник зазначив вимогу до учасників, що в них має бути не менше 20 власних працівників. Чому саме 20 і які це мають бути працівники – невідомо. Власними можуть бути не лише спеціалісти, що займаються дорожніми ремонтами, а й адміністративні працівники чи обслуговуючий персонал.

Також замовник вніс до тендерної документації вимогу щодо оплати послуг консультанта торгів, які отримав сам замовник. Такі витрати не відносяться до предмету закупівлі, а тому неправомірно прописувались замовником. Ці витрати є корупційним моментом, адже на переможця, хоче він того чи ні, вони накладаються. І за досвідом – саме консультанти досить часто в таких закупівлях відіграють не останню роль в обрані переможця.

До речі, ми не змогли ознайомитись із текстом цього договору, адже Комунальне ремонтно-будівне шляхове підприємство на інформаційний запит не хотіло надавати документи щодо цих закупівель. Директор цього КП вирішив, що може самовільно трактувати норми законодавства про доступ до публічної інформації та вимагати ставити підпис на запиті, який надсилався електронною поштою. Скаргу на такі дії до Уповноваженою Верховної Ради України з прав людини надіслали. Чекаємо реакції. Також показовою була поведінка Старокостянтинівського міського голови Миколи Мельничука, який банально ставив підписи на супровідних листах до відповідей комунального підприємства та «освічував» цим порушення законодавства з боку директора КП.

Бонусні півтора мільйона на ремонт доріг

На пряму із ПП «МВМ-13» було укладено договір на «Капітальний ремонт вулиці Острозького від магазину “Росава” до вулиці Рудяка в м. Старокостянтинові Хмельницької області» 23 грудня 2019 року, тобто за 8 днів до нового року. Сума договору становила трохи більше 630 тисяч гривень. У договорі мова йшла знову ж таки про розширення проїзної частини. Більше деталей в оприлюдненому договорі немає, як і кошторисів. Навіщо комусь знати, що за роботи можна було робити в останніх 8 днів року? Єдиним позитивом цього договору є те, що хоч було зазначено реальний гарантійний термін виконаних робіт у 3 роки. У попередніх двох договорах гарантійний термін було зазначено «згідно з чинними будівельними стандартами в будівництві» і на цьому все.

Ремонт двох шматків обійшовся бюджету міста Старокостянтинів 1,684 мільйона гривень та 2,396 мільйона гривень. Але це не точно.

30 січня 2020 року замовник відкорегував кошторисну документацію та «підкинув» ще 855 тисяч гривень ПП «СТРОЙ-СЕРВІС-999». І знову ж таки не зрозуміло, в чому полягало корегування, адже замовник оприлюднив лише сам договір, а от кошторисна документація під грифом «секретно». Нагадаємо, що замовник мав би оприлюднити цю документацію, так як на той момент цього вимагало чинне законодавство про публічні закупівлі. З документів має бути зрозуміло, що за роботи та в яких обємах будуть виконані.

Через корегування у березні 130,2 тисяч гривень отримало ПП «МВМ-13». І з документів – лише скан-копія договору. У чому полягала необхідність корегування – секрет.

Установлення світлофорного об’єкту на вул. Острозького в районі зупинки громадського транспорту магазин “Росава” місту обійшлося в 266,3 тисячі гривень. Договір на ці роботи підписано наприкінці лютого 2020 року. Водночас будівництво світлофорного об’єкту на перехресті вулиці Острозького – вулиці Пушкіна в м. Старокостянтинів обійшлося бюджету 576 тисяч гривень. Договір укладено вже в квітні 2020 року.

Плюс 12 мільйонів для улюбленого підрядника

Ну і вишенькою на центрально-вуличному торті в Старокостянтинові стане черговий капітальний ремонт частини центральної вулиці – закупівля «Капітальний ремонт вул. Острозького від ПК 2+50 до ПК 7+19 в м. Старокостянтинові Хмельницької області» на очікувану вартість аж 12,83 мільйонів гривень, що була оголошена 11 вересня 2020 року. Аукціон відбувся 5 жовтня 2020 року, учасниками знову ж було лише дві фірми. Вгадаєте?

Ну звичайно, наші старі добрі вже знайомі – ПП «СТРОЙ-СЕРВІС-999» та ПП «МВМ-13». І знову ж таки – жодного пониження стартових пропозицій не було.

Скріншот аукціонів двох закупівель

8 жовтня 2020 року Комунальне ремонтно-будівне шляхове підприємство розмістило вже повідомлення про намір укласти договір із приватним підприємством ПП «СТРОЙ-СЕРВІС-999». Як думаєте – договір буде укладено? Нам здається що так, просто банально має бути витримана законодавча вимога для можливості оскарження.

Спецоперація «Сакура» чи як комунальники вишню дрібнопильчату купували

І про сакури. Наприкінці жовтня масова посадка сакур у Старокостянтинові потрапила і в обласні ЗМІ. Микола Мельничук не лише сам розповідав про нову зелену окрасу вулиці князя Острозького, а й долучився до посадки.

Фото із сайту Starkon.city

Комунальне ремонтно-будівне шляхове підприємство купило 39 «Вишень дрібнопильчатих» напередодні цього дійства 29 жовтня 2019 року за 196,56 тисяч гривень. Тобто вартість одного саджанця – 5 040 гривень. Екологи кажуть, висадка восени дерев можлива, однак раціональніше саджати дерева навесні. І мерія почула їх.

23 березня 2020 року придбали ще 27 «вишень дрібнопильчатих» на загальну суму 198,99 тисяч гривень, тобто вартість одного саджанця аж 7 370 гривень. Правда із договорів зрозуміти, чим така унікальна ця вишня дрібнопильчата немає змоги, адже замовником навіть специфікації не оприлюднені. Першого разу договір було укладено із ТОВ “ПЛАНТ СЕРВІС”, а от другого – з ФОП Золотаревський Роман Михайлович і ціна одразу підскочила.

Хоча ФОП і не такий вже далекий до попередньої фірми ТОВ “ПЛАНТ СЕРВІС”. Саме так офіційно називається відомий столичний розплідник декоративних рослин «Єва». Директоркою та засновницею є Олеся Клюшник. З Романом Золотаревським її пов’язує не лише спільна фірма ТОВ «РУФУР», де вони володіють половиною статутного капіталу на двох, а й спільна адреса реєстрації.

У 2019 році ТОВ «ПЛАНТ СЕРВІС» потрапило під пильне око журналістів з сайту «Наші Гроші». Тоді цю фірму помітили у закупівлі ялинок для Харкова. ТОВ «ПЛАНТ СЕРВІС» був єдиним конкурентом фірмі переможцю, і ціну не знижував. Тобто мова йде про технічну конкуренцію.

І щодо цін. До прикладу, в садовому центрі і розпліднику Proxima (Київська обл.) сакуру дрібнопильчасту можна придбати максиму за 3 700 гривень за один саджанець. На сайті «Розетка» міститься оголошення про продаж «Вишня дрібнопильчаста ‘Канзан’ сакура» за ціною 3 840 гривень. Максимальна вартість саджанця на Prom.ua становить наразі 5 500 гривень.

Питання також стосується не лише вартості, а й кількості. В згаданому нами на початку інтервю мова йшла про те, що висаджено 90 сакур та 10 ще буде досаджено. І це в листопаді 2019 року. От тільки на Prozorro є інформація про купівлю всього лиш 66 деревю. То де стільки сакур було взято і хто за них платив, окрім комунального підприємства?

Скріншот оголошень на сайті Prom.ua

Наша історія не нова. Наша історія типова для українського міста. Типова вона чим? А тим, що перед виборами всі мери різко починають наводити «марафети» на людних локаціях їх міст. А також типова тим, що фаворити-підрядники в містах були, є та будуть, особливо це стосується міст, де конкуренція досить слабка, а на аукціони приходить потрібна юрособа і його юрособа-помічник. Так сталось і у нашій старокостянтинівській історії.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне