На Хмельниччині здорожчало пальне. Чи буде ще ріст цін

Фото: ілюстративне

На Хмельниччині за три літні місяці середня ціна на бензин марки А-95 зросла на 7,63 гривні й становить 53,29 гривні за літр. Дизельне пальне здорожчало на 9,30 гривні й вартує 53,29 гривні. Літр газу, станом на вересень, коштує 24,16 гривень, він подорожчав на 2,35 гривні.

Про це Суспільному Хмельницький розповів заступник начальника управління розвитку підприємництва обласного департаменту економічного розвитку Олег Гарник.

За його словами, від початку повномасштабного вторгнення коливання цін на пальне мало два етапи: “На початку 2023 року в нас була ціна на паливо приблизно така сама, як зараз. Впродовж весни 2023 і до 1 червня, ціни на бензин знизились на 15%, дизпаливо впало в ціні на 25%. Потім, з 1 червня і по сьогодні, ціни повернулись на рівень тих, які були на початку року”.

Як розповів Олег Гарник, є декілька причин зростання цін на пальне: “Це повернення ПДВ до рівня того, який був до повномасштабного вторгнення, тобто воно збільшилось на 13%. Також введення акцизного збору на пальне. Крім того, впродовж літа підвищувались світові ціни на нафту і, відповідно, світові ціни на паливо. Оскільки в нас ринок трансформувався з минулого року і переналаштувався на пальне з Європи здебільшого, а цього року також з США і з Саудівської Аравії, ми залежимо від коливання світових цін на нафту. Всі ці чинники спричинили ріст цін”.

Передумов для дефіциту пального цьогоріч немає. Ринок, за словами Олега Гарника, насичений вдосталь. Втім, є кілька чинників, які впливають на стабільну ситуацію з пальним, додав чоловік.

“Перше ― насиченість. Ми пережили етап минулого року, коли відбувалась трансформація ринку. На початку минулого літа в нас був дефіцит, не були налагоджені логістичні шляхи, були черги на АЗС, високі ціни. І в кінці 2022, під час блекаутів, теж був такий критичний момент, і цей період ми також пройшли. Щоб не було дефіциту в майбутньому, АЗС мають робити запаси пального на декілька місяців. Друге ― світові ціни на нафту. Зараз цей чинник буде впливати, оскільки постачання прив’язано до світового ринку пального. Через зростання цін на нафту, паливо може ще зрости в ціні, але пік здорожчання вже позаду. Третє ― бойові дії, форс-мажор може бути, але ми такі кризові ситуації пройшли, тому передумов для стрімкого зростання цін й дефіциту пального немає”, ― розповів Олег Гарник.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Позначки:  
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне