Забігбордь мене, якщо зможеш: як Хмельницька ОДА пускає сотні тисяч на “секретну” зовнішню рекламу

Забігбордь мене, якщо зможеш: як Хмельницька ОДА пускає сотні тисяч на “секретну” зовнішню рекламу
Фото: zhar.org.ua

Так, раніше ми вже розказали про те, у скільки нам обходиться піар Хмельницької міської радиХмельницької обласної ради та обласної державної адміністрації. Компліментарні інтерв’ю та коментарі на телебаченні, “красиві” і “правильні” замітки в газетах… В нас лишився один незакритий гештальт. Зовнішня реклама від Хмельницької ОДА. За останні 5 років на борди, сітілайти, все те, що ви бачите щодня дорогою на роботу чи додому, плюс брошури і буклети чиновники витратили більше півмільйона гривень.

Відчули дію витрачених грошей? От і ми ні. А шкода, чиновники старалися – готували привітання до свят, розповіді про тотальні і рішучі перемоги, а ще про соціальні програми, які чомусь вперто лягали в основу передвиборчих програм.

І так, ми зараз про дивний спосіб витратити гроші. Навіть не через те, що ця реклама, здається, потрібна самим лише представникам влади. А через те, що витрачали їх без відкритих тендерів, укладаючи прямі договори з тими, з ким забажалося. Такі собі тіньові схеми заради розповідей про світле майбутнє.

Забігбордь мене, якщо зможеш: як Хмельницька ОДА пускає сотні тисяч на “секретну” зовнішню рекламу

Мовою цифр

Так, спочатку сухо і суворо. Зате – все пораховано. Тож.

У 2016 році в Хмельницькій ОДА через систему електронних закупівель придбали 500 буклетів та 5 тисяч вставних аркушів. За це все заплатили 23,4 тисячі гривень. Усе це друкував ФОП В’ячеслав Ковальський. Останній відомий на ринку поліграфії, як “Поліграфія ВІС”.

У 2017 році профільне управління ХОДА купувало постери до сітілайтів та бігбордів, а також буклети та брошури. На останніх розміщували інформацію про впровадження реформ. Купували у ТОВ “Поліграфіст-3”, ПП Заколодний Микола Іванович та ФОП  Кирилюк Інна Олександрівна. Всього 7 закупівель на 123,5 тисячі гривень. 

В 2018 році обласна виконавча влада витратила 107 тисяч гривень на зовнішню рекламу. Купували постери до сітілайтів та бігбордів у ФОП Домбровська Надія Василівна (11 договорів) та у ФОП Панчук Тетяна Степанівна (3 договори). Макети розробляло ТОВ “Агенція Рекламіст”.  Які саме макети, ми обов’язково розповімо далі.

У 2019 році Хмельницька ОДА знову витратила 107 тисяч гривень на зовнішню рекламу. Дизайном макетів знову займалось ТОВ “Агенція “Рекламіст”. Друкували у ФОП Терещук Марія Миколаївна (8 договорів), ФОП Мельник Андрій Анатолійович (3 договори), ФОП Панчук Тетяна Степанівна (1 договір) та ФОП Домбровська Надія Василівна (1 договір). Усі ці ФОПи за виключенням Андрія Мельника пов’язані із ТОВ “Агенція “Рекламіст”. Зокрема, Тетяна Панчук є засновницею та співласницею згаданого агентства. Традиційно друкували постери для бордів, сітілайтів та буклети. З нового – пресвол, банери на павуки, ну і просто банери.

В 2020 році витрати на борди, сітілайти збільшились до 132 тисяч гривень. Друкував для облдержадміністрації постери для бігбордів та банери різного тематичного спрямування ФОП  Войтов Олексій Григорович (2 договори на 49 950 гривень та на 14 100 гривень відповідно). А у ФОП Драчук Ірина Вікторівна розпорядник купував: інформаційну та рекламну продукції, постери для сітілайта, буклети та брошури. Більшість договорів не оприлюднено, а із звітів про укладений договір, на жаль, неможливо зрозуміти, що ж на цій продукції зображували. Ця підприємиця, до слова, теж входить в орбіту згаданої нами юрособи – ТОВ “Агенція “Рекламіст”.

В цьому році департамент вже встиг провести аж сім закупівель. У шести із них договір було укладено з ФОП Драчук Ірина Вікторівна на виготовлення брошур (договір оприлюднено, 1 000 штук по 2,35 гривень без ПДВ) та постерів для бігборду розміром 3 000*6 000 мм (договір не оприлюднено, 5 штук по 370 гривень без ПДВ). Також купували у Центру оперативної поліграфії “Символ”, щоправда в особі ФОП  – Сікорської Світлани Валеріївни. Платили їй за друковану продукцію на очікувану вартість 2,5 тисяч гривень – це за 420 штук. Договір у цій закупівлі знову ж таки не оприлюднено.

Забігбордь мене, якщо зможеш: як Хмельницька ОДА пускає сотні тисяч на “секретну” зовнішню рекламу

Ііііі… У всій цій історії є величезна проблема – відсутність макетів та бордів. Тобто, якщо б ви вирішили поцікавитися – окей, а на що всі ті, описані вище, гроші пішли, то ніякої б інформації не отримали. Здорово, правда? Макети управління не зберігає, посилаючись на те, що вони не зобов’язані таку документацію зберігати, а спілкування із підрядниками відбувається виключно у приватних месенджерах. Так, хтось взяв ваші гроші. Так, хтось їх витратив на бігборд. Ні, цей хтось навіть не скаже вам про те, що на тому борді хоч зображено було.

З такого…ммм…спілкування випливає, наприклад, той факт, що борди “Армія. Віра. Мова”, якими була завішана Хмельниччина – це не передвиборча реклама, ні. Соціальна.

Мова, армія, церква…соціалка?

Наприкінці 2018 року стартувала передвиборча кампанія президентських виборів. Але один з кандидатів, тодішній президент України Петро Порошенко, почав свою кампанію значно раніше. Одні експерти говорять про старт кампанії у травні 2018 року, інші – про початок у серпні. У будь-якому разі саме тоді в різних містах України почали з’являтися бігборди, які ви точно пам’ятаєте – “Мова, Армія, Віра”.

Інформаційне агентство “Українські новини” тоді надіслали запит в Адміністрацію Президента. І отримали відповідь – борди розміщує не АП і не за бюджетні кошти. Рух “Чесно” теж слідкував за стартом кампанії Петра Порошенка і виявив, що частину реклами оплачували тоді обласні державні адміністрації.

Отож, у 2018 році профільне управління Хмельницької ОДА купувало послуги з дизайну макетів у ТОВ “Агенція “Рекламіст”. З договорів видно, що розробляли постери: «Децентралізація» (одна з ключових реформ уряду Володимира Гройсмана), “Інклюзивна освіта” (впровадження інклюзивної освіти курувала перша леді Марина Порошенко), «День Незалежності», постер та адаптацію макета для сітілайта «Обласний художній музей», постер «Дороги» (ремонтом доріг також переймався уряд Володимира Гройсмана)..ііі…тут увага, це важливо, постери соціальна програма «Мова», соціальна програма «Армія», соціальна програма «Церква».

Щось не так, правда? Давайте разом спробуємо пригадати соціальні програми «Мова», «Армія» і «Церква». Не виходить, правда? Лізуть ті самі борди в голову. Але маємо констатувати – це лише припущення. Бо, нагадаємо, макетів в профільному департаменті не збереглося. Тож, ми, звісно, відчуваємо, що гроші платили за рекламу тодішнього президента. Але довести не можемо. З іншого боку – в департаменті не можуть це і спростувати, макетів же немає.

“Як це працює? Раніше АП, нині ОП спускають, як правило, по неофіційним каналам брендбуки та кількість бордів та сітілайтів, які мають бути, і в запропонованих межах створювались адаптовані до специфіки області варіанти, чи фон накладали, чи лого. Чому неофіційно? А як ти собі уявляєш, що вони це все офіційно пришлють? З цими бордами армія, мова, церква ситуація могла бути така ж… Ну в контексті тодішніх подій, а хіба погано популяризувати армію, мову та церкву незалежну від агресора?” – пояснює наш співрозмовник з держсектору.

Цікавимось, чи може голова адміністрації проігнорувати подібні настанови зі столиці.

“Звісно, що може, але потім з нього спитають. Ніхто тобі прямо не скаже, що ти борди не повісив, то тепер матимеш наслідки, ні, але ситуація може змінитись не на твою користь. Так само з виборами – ніхто тобі прямо такі завдання не ставить, але з розмов стає очевидно, що хочеш не хочеш, а займатись ними доведеться”, – зазначає наше джерело.  

В 2019 році було вже менш яскраво. ТОВ “Агенція “Рекламіст” знову розробляли макети для постерів –  «День пам’яті», «Реформа інституційного догляду та виховання дітей», «Реформа системи інтернатів», буклетів «Реформа системи інтернатів», пресволу і банерів на павуки «Реформа інституційного догляду та виховання дітей», банера «Реформа закладів профтехосвіти».

Ми зібрали усі фото ймовірних макетів і звернулись до директорки департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Хмельницької обласної державної адміністрації Інни Михайлової, аби вона наочно підтвердила, що саме  друкувалось бюджетним коштом. Вона відмовилась, адже не має зберігати макетів, а без них боїться помилитись, оскільки мова йде про бюджетні кошти.

Із свіженького. 28 червня 2021 року на офіційному сайті Хмельницької обласної державної адміністрації з’явилось привітання голови ХОДА з Днем Конституції. Зображення створене у згаданому вже стилі – “потрібно, щоб всі знали, як я виглядаю”. Ну, тобто із фотографією посадовця.

Забігбордь мене, якщо зможеш: як Хмельницька ОДА пускає сотні тисяч на “секретну” зовнішню рекламу

Зображення із офіційного сайту Хмельницької ОДА

Саме цей макет для розміщення на об’єктах зовнішньої реклами відправили з обласної державної адміністрації в районні державні адміністрації. Так ось, Хмельницька РДА відмовилась надавати відповідь, мовляв, не володіють інформацією, де повісили ці борди, в Кам’янець-Подільській РДА сказали, що неуповноважені спілкуватись з журналістами, а в Шепетівській РДА – людина, яка займалась цим питанням, вже не працює.

Так, чекайте, в нас же є система Прозорро. І всю інформацію про витрати бюджетних коштів маємо бачити там. Що там відбувається? Ну от дивіться. На початку червня департамент інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ХОДА замовив за 400 гривень послуги з розробки оригінал-макету. Які такі послуги? Для кого? Яка тематика? А нічого із закупівлі не зрозуміло. Навіть скан-копію договору не оприлюднено. От просто вірте на слово – послуги з розробки якогось там оригінал-макету надавались.

22 червня 2021 року цим же департаментом було замовлено 17 штук постерів для біг-борду 3 000*6 000 мм. Чи не з нагоди святкування Дня Конституції відбулося замовлення постерів? А залишається здогадуватись, адже це вся інформація, яку можна отримати з інформації про закупівлю.

Ну і на десерт. Наступного дня департамент купує 2 банери 3000*13000 мм з кільцями за 7 350 гривень один та 7 банерів 1 800*2 000 мм з кільцями за 634 гривні один. І це все, що вам потрібно знати про цю закупівлю. Іншої інформації департамент не оприлюднив. Як знову ж таки не було оприлюднено й договір.

Що об’єднує всі закупівлі? Все просто. Це відомий вже нам підрядник. Всі договори було укладено із ФОП Драчук Ірина Вікторівана. Ага, з орбіти ТОВ “Агенція “Рекламіст”. На рахунку цього ФОПа вже 6 із 7 проведених департаментом закупівель на загальну суму 33,7 тисяч гривень у цьому році. Знову ж таки – виключно за прямими угодами.

Замість висновків

Звісно, якщо порівнювати витрати обласної влади та міської на зовнішню рекламу, то маємо суттєву економію. Однак, є і спільні риси, під соціальною рекламою видавати приховану політичну. Так, така реклама має бути, але платити за неї мають не з наших кишень. Окрім того повинно бути відповідне маркування та якісне звітування. Кожен мешканець області має розуміти, що той чи інший бігборд, сітілайт чи банер розміщено за кошти обласного бюджету, які через програми отримує Хмельницька обласна державна адміністрація.

Альона Береза, Марія Турчина

Матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.

Вперше опубліковано на сайті ГО “Жіночий Антикорупційний Рух

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне